Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

Behandeling ballondilatatie

Behandeling ballondilatatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort krijgt u een behandeling van uw maag- of darmstelsel. De behandeling die u krijgt heet ‘ballondilatatie’. Uw arts heeft u de informatie met betrekking tot deze behandeling verteld. In deze folder kunt u de informatie nog eens nalezen. Let op: dit is een algemene folder die informatie beschrijft over het behandelen van vernauwingen in slokdarm of dikke darm. Met u is reeds besproken waar zich mogelijk de vernauwing bevindt die behandeld kan worden en welk onderzoek op u van toepassing is.


De behandeling

Ballondilatatie wordt toegepast bij vernauwingen in de slokdarm of dikke darm. Dit vindt plaats middels een gastro- of coloscopie. Met behulp van een endoscoop, een dunne, bestuurbare flexibele slang met daarin een camera, wordt beoordeeld of er een vernauwing te zien is in uw slokdarm of dikke darm. Wanneer er daadwerkelijk een vernauwing te zien is die behandeld kan worden, wordt via het werkkanaal in de scoop een speciale ballon opgevoerd tot in het vernauwde gebied. Door deze ballon stapsgewijs te vullen met water, wordt het vernauwde gebied geleidelijk aan opgerekt. Na de behandeling wordt de ballon verwijderd en kan de MDL-arts het behandelde gebied beoordelen. Het is gebruikelijk dat er in lichte mate weefselschade ontstaat tijdens het oprekken.

Sedatie

Het onderzoek vindt plaats onder sedatie. Het doel van de sedatie, of met andere woorden; het roesje, is dat u wat slaperig wordt. Deze slaperigheid treedt direct na toediening op. Hoe slaperig u bent is niet te voorspellen, ook als u niet slaapt zult u het onderzoek meer ontspannen ondergaan. Een roesje is dus geen narcose en is geen garantie dat u diep in slaap bent. De meeste mensen kunnen zich nadien echter weinig tot niets meer herinneren van het onderzoek.

Voorafgaand aan het onderzoek sluiten wij u aan op de monitor, zodat we uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in de gaten kunnen houden. Het kan zijn dat u wat minder gevoelig bent voor het slaapmiddel. Regelmatig gebruik van slaapmedicatie, drugs of alcoholische dranken kan de werking van het medicijn verminderen. Verder reageren sommige mensen wat ontremd door de toediening van het medicijn.

In sommige gevallen, zoals bij een slechte hart- en/of longfunctie, kan de arts die het onderzoek uitvoert besluiten af te zien van de toediening van sedatie vanwege het risico op complicaties.

Vervoer

Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek zelf niet aan het verkeer deelnemen (auto/fietsen/wandelen) of belangrijke beslissingen nemen. Als u na deze behandeling zelf in de auto stapt en een ongeluk veroorzaakt bent u niet verzekerd. Wij vragen u om vooraf vervoer en begeleiding voor uw thuisreis te regelen. Als u géén vervoer en begeleiding kunt regelen kunnen wij u helaas géén sedatiemiddel/roesje geven.

Pre-sedatie spreekuur

Ter voorbereiding op het onderzoek is het noodzakelijk dat wij wat extra informatie over uw gezondheid hebben, dit doen we in de vorm van een vragenlijst:

Medicijngebruik

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u gebruikt. Dit geldt vooral voor het gebruik van bloedverdunnende middelen, diabetes medicatie en staaltabletten. De endoscopie verpleegkundige zal telefonisch doorgeven wat u met deze medicatie moet doen voorafgaand aan het onderzoek.

Kleding

Tijdens het onderzoek vragen wij u:

Voorbereiding en dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek vragen wij u (bij zowel een gastro- als een coloscopie) om u 30 minuten voorafgaand aan het onderzoek aan te melden bij een van de aanmeldzuilen. Hierna kunt u plaats nemen in de wachtkamer van de Interne Geneeskunde (route E01-40). De endoscopie verpleegkundige haalt u daar op. Is uw partner/familie/kennis die u naar huis rijdt met u meegekomen naar de wachtkamer, dan wordt meteen afgesproken waar diegene mag wachten. De endoscopie verpleegkundige neemt u mee naar onze afdeling en geeft u hier verdere instructies.

Voor belangrijke informatie over de voorbereiding en de onderzoeken zelf verwijzen wij u naar de bijbehorende folders per onderzoek:

Krijgt u een gastroscopie? Klik hier.
Krijgt u een coloscopie? Klik hier.

Het is heel belangrijk dat u de informatie in de folders goed doorleest en opvolgt, bent u bijv. niet lang genoeg nuchter of is het laxeren niet (goed) gelukt, kan het zijn dat de behandeling niet door kan gaan.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de afdeling Dagbehandeling gebracht. Wij zijn verplicht u na het toedienen van het roesje één uur ter controle in het ziekenhuis te houden. Het kan dus zijn dat u vrij snel naar huis mag vanaf de Dagbehandeling. Houdt u hier a.u.b. rekening mee i.v.m. eventuele reistijd van degene die u naar huis brengt. Wanneer u goed wakker bent en wat gegeten en gedronken heeft, mag u naar huis (mits u daarbij begeleid wordt en u niet zelf naar huis rijdt).

Uitslag

Na afloop van het onderzoek worden de bevindingen aan u doorgegeven. Vanwege het roesje dat u heeft gehad is de kans groot dat u dit (grotendeels) weer vergeet. Wij schrijven het daarom voor u op een ‘nazorgformulier’, dat u mee naar huis krijgt. De bevindingen worden ook doorgegeven aan de afdeling Dagbehandeling, waar wij u na het onderzoek brengen. Wanneer u daar toestemming voor geeft lichten wij ook degene in die u naar huis begeleidt. Het resultaat van eventueel weefselonderzoek moet worden afgewacht, dit duurt ongeveer 7 tot 10 dagen.

Mogelijke complicaties

Complicaties komen gelukkig zeer zelden voor, maar zijn niet altijd te voorkomen. Tijdens de behandeling kan een bloeding, scheurtje of gaatje in het weefsel ontstaan. Deze complicaties treden meestal tijdens de behandeling op en kunnen over het algemeen direct behandeld worden. Indien directe behandeling niet mogelijk of effectief is, kan een ziekenhuisopname met behandeling noodzakelijk zijn.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie, te bereiken op werkdagen van 9.00-12.00 uur. Indien uw vraag niet kan wachten tot de volgende morgen kan uw spoedvraag worden doorverbonden.
T 0187 60 71 38.

Bij spoed buiten kantooruren

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, met de Spoed Eisende Hulp (SEH). Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.










Foldernummer: B52
Laatst bijgewerkt op: 01-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien