Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

Gastroscopie/duodenoscopie met sedatie

Gastroscopie/duodenoscopie met sedatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw arts heeft voor u een maag- en slokdarmonderzoek; een ‘gastroscopie’ met sedatie aangevraagd. Er is u uitgelegd wat het onderzoek inhoudt. Hier wordt de procedure en alle praktische zaken daaromheen beschreven, zodat u alles nog eens na kunt lezen.


Het onderzoek

Bij een gastroscopie worden met behulp van een flexibele endoscoop met daarin een camera, de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken. Op deze manier kunnen eventuele ontstekingen, zweren, bloedingen en andere afwijkingen opgespoord worden. Verder kunnen we via de endoscoop kleine ingrepen doen, zoals bijvoorbeeld biopten afnemen.

Voorbereiding


Nuchter

Om het onderzoek goed en veilig uit te kunnen voeren moeten uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm leeg zijn:

Medicijngebruik

Het is belangrijk dat de arts die het onderzoek voor u aanvraagt weet welke medicijnen u gebruikt. Wij raden u aan, met name wanneer u diabetes medicatie of bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dit vooraf met de arts die het onderzoek voor u aanvraagt te bespreken. Dit is belangrijk omdat u voor dit onderzoek nuchter dient te zijn. Medicatie mag u tot 4 uur voor het onderzoek innemen. Wanneer u vroeg in de ochtend aan de beurt bent, kunt u ze soms beter na het onderzoek innemen.

Kleding

Tijdens het onderzoek vragen wij u:

Vervoer en begeleiding

Vanwege de sedatie mag u op de dag van het onderzoek niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen (autorijden/fietsen/wandelen), of belangrijke beslissingen nemen. Als u na deze behandeling zelf in de auto stapt en een ongeluk veroorzaakt bent u niet verzekerd. Wij vragen u om vooraf vervoer en begeleiding voor uw thuisreis te regelen. Als u géén begeleiding en vervoer kunt regelen kunnen wij u helaas géén sedatiemiddel/roesje geven.

Sedatie

Het doel van de sedatie, of met andere woorden; het roesje, is dat u wat slaperig wordt. Deze slaperigheid treedt direct na toediening op. Hoe slaperig u bent is niet te voorspellen, ook als u niet slaapt zult u het onderzoek meer ontspannen ondergaan. Een roesje is dus geen narcose en is geen garantie dat u diep in slaap bent. De meeste mensen kunnen zich nadien echter weinig tot niets meer herinneren van het onderzoek.

Het kan zijn dat u wat minder gevoelig bent voor het slaapmiddel. Regelmatig gebruik van slaapmedicatie, drugs of alcoholische dranken kan de werking van het medicijn verminderen. Verder reageren sommige mensen wat ontremd door de toediening van het medicijn.

In sommige gevallen, zoals bij een slechte hart- en/of longfunctie, kan de arts die het onderzoek uitvoert besluiten af te zien van de toediening van sedatie vanwege het risico op complicaties.

Pre-sedatie spreekuur

Er wordt in principe altijd telefonisch contact met u opgenomen om een intake te doen. De endoscopie verpleegkundige zal dan een vragenlijst met u doornemen en nog wat uitleg en tips geven met betrekking tot het onderzoek.

De dag van het onderzoek

Nadat u zich 30 minuten voorafgaand aan het onderzoek heeft aangemeld bij één van de aanmeldzuilen, kunt u plaats nemen in de wachtkamer van de Interne Geneeskunde (route E01-40). De endoscopie verpleegkundige haalt u daar op en laat u plaatsnemen op het onderzoeksbed. Er worden u wat voorbereidende vragen gesteld en er wordt een infuusnaald geprikt waarover het roesje gegeven kan worden. U krijgt vooraf nog een drankje dat eventuele schuimvorming in de maag helpt voorkomen.

Vervolgens brengt de verpleegkundige u naar de scopiekamer en wordt u aangesloten aan de bewakingsmonitor, om zo uw bloeddruk, hartslag en zuurstofwaarde in het bloed in de gaten te houden. Als u een gebitsprothese heeft, moet deze voor het onderzoek worden uitgedaan. Tijdens het onderzoek ligt op uw linkerzijde op het onderzoeksbed. Een verpleegkundige plaatst een bijtring tussen uw kaken om zowel uw gebit als de endoscoop te beschermen, hierna wordt het roesje toegediend. Door het ringetje wordt de scoop ingebracht. Achterin de keel geeft dit wat kokhalzen, meestal wordt dit minder als we de slokdarm bereikt hebben. Gedurende het onderzoek zult u soms nog wat kokhalzen en boeren en kunt u een wat drukkend gevoel ervaren in de buik/op de borst. Dit is heel normaal en hoort bij het onderzoek. Vanwege het roesje zal dit echter grotendeels langs u heen gaan. Slokdarm, maag en twaalfvingerige darm worden geïnspecteerd. Het maagonderzoek duurt ongeveer 5 - 15 minuten. De arts en endoscopieverpleegkundigen die u bijstaan tijdens het onderzoek, zullen het gehele onderzoek tegen u blijven praten en evt. instructies aan u geven.

Na het onderzoek wordt u naar de afdeling Dagbehandeling gebracht. Hier kunt u even bijkomen en wat eten en drinken. Wij zijn verplicht u na het toedienen van het roesje één uur ter controle in het ziekenhuis te houden. Het kan dus zijn dat u vrij snel naar huis mag vanaf de Dagbehandeling. Houd hier a.u.b. rekening mee met betrekking tot de reistijd van uw begeleiding naar huis.

Uitslag

Na afloop van de onderzoeken worden de bevindingen aan u doorgegeven. Vanwege het roesje dat u heeft gehad is de kans groot dat u dit (deels) weer vergeet. Wij schrijven het daarom voor u op een ‘nazorgformulier’, dat u mee naar huis krijgt. De bevindingen worden ook doorgegeven aan de afdeling Dagbehandeling, waar wij u na de onderzoeken brengen. Wanneer u daar toestemming voor geeft lichten wij ook degene in die u naar huis begeleidt. Het resultaat van eventueel weefselonderzoek moet worden afgewacht. Dit duurt ongeveer 10 tot 14 dagen. U krijgt de uitslag van de arts in het ziekenhuis waar u een afspraak heeft of via de huisarts, afhankelijk van wie u heeft doorverwezen voor het onderzoek. Voor de uitslag via de huisarts moet u meestal zelf de assistente even bellen.

Complicaties

Hoewel een gastroscopie een veilig onderzoek is, kunnen er in enkele gevallen toch klachten/complicaties optreden:

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie, te bereiken op werkdagen van 9:00-12:00. Indien uw (spoed)vraag niet kan wachten tot de volgende morgen, kan uw spoedvraag worden doorverbonden.
T 0187 60 71 38

Bij spoed buiten kantooruren:

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, mag u contact opnemen met de Spoedeinde Hulp. Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: G04
Laatst bijgewerkt op: 26-03-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien