Iedere baby verdient een goede start in het leven. Ouders willen niets liever dan dat. Toch kan het soms zo zijn dat de omstandigheden minder gunstig zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de woonsituatie of de financiële situatie. Voor sommige aanstaande ouders is het moeilijk helemaal zelfstandig te zorgen voor hun toekomstige baby. Anderen zijn door een psychiatrische aandoening of verslaving extra kwetsbaar in de zwangerschap en de periode daarna en hebben daarom extra begeleiding nodig. Aan deze groep (aanstaande) ouders wil Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis extra begeleiding geven. Er wordt individueel gekeken waar de kwetsbaarheid ligt en welke hulp er nodig is. Hier leest u meer over deze extra begeleiding.
Sterke Start Team
Uw verloskundige of gynaecoloog heeft u verwezen naar het Sterke Start Team (SST). Zij hebben de indruk dat er mogelijk extra begeleiding nodig is vanuit het SST, om u samen met de baby een goede start te laten maken.
Dit team bestaat uit:
- Gynaecoloog
- Kinderarts
- Klinisch verloskundige
- Maatschappelijk werker
- Psycholoog
Het team werkt steeds samen met u, om het beste voor u en de baby te realiseren. De veiligheid van de baby staat altijd voorop.
Het team heeft regelmatig overleg, waarin ze onder andere uw situatie bespreken. Zo kunnen zij samen zorgen voor goede begeleiding. De betrokkenen hebben geheimhoudingsplicht. Tijdens uw afspraken wordt de begeleiding met u besproken.
Het eerste gesprek
Nadat u toestemming heeft gegeven voor verwijzing naar het SST zal er contact met u worden opgenomen voor een eerste gesprek met de maatschappelijk werker of psycholoog van dit team. Dit gesprek vindt plaats in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland (of Medisch Centrum t Dok in Hellevoetsluis). Uw partner mag uiteraard bij dit gesprek aanwezig zijn.
Tijdens een eerste gesprek met de maatschappelijk werker zal uw situatie en die van uw toekomstige baby worden besproken. Er zal daarbij gekeken worden naar uw sociale situatie, uw achtergrond en uw leefomstandigheden. Ook is het belangrijk om te bespreken of er al betrokken hulpverleners of andere personen in uw leven zijn die u kunnen helpen bij de zorg voor de baby. De maatschappelijk werker probeert zo goed mogelijk aan te geven wat u kunt verwachten van de begeleiding. Toch beleeft ieder mens dit anders en op zijn/haar eigen manier. Vertel het ons wanneer u ongerust bent of ergens tegenop ziet, dan kunnen we daar extra rekening mee houden.
Werkwijze
Als duidelijk is welke zorg u nodig heeft, kunnen er afspraken worden gemaakt. Met uw toestemming wordt er overlegd met de betrokken hulpverlening, uw huisarts en verloskundige/gynaecoloog. Dit is belangrijk, zodat iedereen op de hoogte is van de afspraken die er gemaakt zijn.
Samen
Tijdens de begeleiding van uw zwangerschap wordt alles open en eerlijk met u besproken, zodoende bent u altijd op de hoogte van wat de volgende stappen zijn.
Als het nodig is om andere hulpverleners buiten het ziekenhuis of “Veilig Thuis” in te schakelen wordt dit eerst met u besproken.
Vragen?
Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek kindergeneeskunde, T 0187 60 71 85. U kunt dan vragen naar de maatschappelijk werkster, de contactpersoon van dit team.
Minderjarigen
De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van
Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze
Kinderafdeling.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
DigiD voor kinderen
Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via
digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze
website.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.