Uw kind komt binnenkort in ons ziekenhuis voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. De KNO-arts heeft u mondeling het één en ander verteld over de behandeling. Hier kunt u de informatie nog eens nalezen.
Trommelvliesbuisjes
Kinderen die doorlopend verkouden zijn hebben vaak last van vocht in het middenoor. Dit vocht kan leiden tot oorontstekingen maar ook tot slechthorendheid. De KNO-arts kan door middel van het plaatsen van trommelvliesbuisjes het trommelvlies open houden. Uw kind zal daardoor weer beter horen. Mocht er een oorontsteking optreden dan zal het pus goed uit het oor kunnen lopen, waardoor het minder gevaar oplevert.
Het functioneren van het oor
Aan het oor onderscheidt men drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.
- Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang, die eindigt bij het trommelvlies.
- Het middenoor is een kleine met lucht gevulde holte, waarin zich drie kleine gehoorbeentjes bevinden. De zogenaamde hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. De hamer zit vast aan het trommelvlies, de stijgbeugel staat in verbinding met het slakkenhuis en het aambeeld bevindt zich tussen deze twee beentjes. De geluidsgolven, die via de gehoorgang het trommelvlies doen trillen, worden via de beentjes overgebracht naar het binnenoor.
- Het binnenoor bestaat onder andere uit het zogenaamde slakkenhuis. In het slakkenhuis bevinden zich de gevoelige zenuwuiteinden, die via de gehoorzenuw in verbinding staan met de hersenen, waarna de geluidsensatie ontstaat.
Het middenoor is door middel van de buis van Eustachius verbonden met de neus-keelholte. Tijdens het slikken gaat de buis van Eustachius even open en laat wat lucht door. De luchtdruk in het middenoor kan zo gelijk blijven met de luchtdruk buiten. De meest voorkomende oorzaken van het niet of slecht functioneren van de buis van Eustachius bij kinderen zijn infecties van de neus en neusbijholten en een te grote neusamandel. Het middenoor wordt dan slecht geventileerd en er kan een onderdruk ontstaan. Het slijmvlies dat het middenoor bekleedt kan vocht produceren dat na verloop van tijd taai wordt. Hierdoor ontstaat het zogenaamde "lijmoor". Dit taaie vocht remt de trilling van het trommelvlies zodat de geluidsoverdracht niet meer optimaal is.
Preoperatieve screening (POS poli)
Een preoperatieve screening voor trommelvliesbuisjes is door de Nederlandse Vereniging van anesthesiologen verplicht gesteld.
Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich heeft toegelegd op de verschillende vormen van anesthesie, pijnbestrijding en intensieve zorg rondom de operatie. Voor het consult met de anesthesist moet een Gezondheidsvragenlijst ingevuld worden. Deze kunt u met de DigiD van uw kind invullen op www.mijn.vanweelbethesda.nl. Als dit niet lukt of niet mogelijk is, dan kunt de Gezondheidsvragenlijst invullen in het ziekenhuis. U krijgt dan van de doktersassistente een inlogcode hiervoor. Het is belangrijk dat u de Gezondheidsvragenlijst zo snel mogelijk invult om vertraging van het traject te voorkomen. U krijgt een telefonische afspraak voor de screening. Soms kan het op verzoek van de anesthesioloog ook een fysieke afspraak zijn. Voorafgaand aan de screening wordt u gebeld door een apothekersassistent. Dit kan ook 1 of 2 dagen vóór de screening zijn. Mocht uw kind medicatie gebruiken of allergieën hebben, geef dit dan door tijdens het telefoongesprek met de apothekersassistent. Tijdens de preoperatieve screening, die ongeveer 15 minuten duurt, geeft de anesthesioloog u en uw kind uitleg over de voorbereiding rondom de operatie.
Voorbereiding
Wat neemt u mee?
- Zorgverzekeringspas
- ID-bewijs
- Medicijnen die uw kind dagelijks gebruikt. Ook medicijnen die uw kind zo nodig gebruikt, zoals pufjes
- Een schone en gewassen pyjama, eentje die vies mag worden in verband met eventuele bloedvlekken
- Extra ondergoed en kleding
- Een schone en gewassen knuffel, de knuffel mag mee naar de operatiekamer
- Iets ter ontspanning en iets om te doen voor tijdens het wachten
- Eventueel een eigen beker, zodat uw kind na de ingreep uit de eigen beker kan drinken
Tip: betrek uw kind bij het inpakken van de tas die meegaat naar het ziekenhuis- Het is belangrijk in verband met de hygiëne dat u zelf en uw kind geen sieraden dragen bij de opname
- Als uw kind lang haar heeft dit graag op een staart of in vlecht doen
Nuchter
Ons ziekenhuis gebruikt de volgende richtlijnen bij het nuchter zijn op de operatiedag. Wanneer uw kind zich niet heeft gehouden aan deze instructies, dient u dit te melden aan de verpleegkundige.
Op de dag van de operatie niet roken, geen alcohol en geen kauwgom! Indien u zich hier niet aan heeft gehouden, kan de operatie niet doorgaan. |
Ondanks dat uw kind nuchter moet blijven, adviseren wij u zelf wèl te ontbijten. Dit voorkomt dat u onwel wordt.
Medicijnen
Als uw zoon of dochter medicijnen of pufjes voor de longen gebruikt mag u die op de gebruikelijke wijze en tijdstip toedienen. Als uw kind medicijnen moet innemen, gebruik dan zo weinig mogelijk water. De week voorafgaand aan de ingreep mag u geen aspirine, Sinaspril, Aspro, Chefarine, Witte kruispoeder of andere aspirineachtige preparaten geven. Als u vragen heeft over het medicijngebruik, overleg dan met uw behandelend arts.
Pijnstillers
Voor dat u naar het ziekenhuis gaat geeft u uw kind een zetpil Paracetamol volgens de onderstaande gewichtsklasse:
Gewicht | Premedicatie |
8 kg | 240 mg |
9 kg - 11 kg | 300 mg(240 + 60) |
12 kg - 13 kg | 360 mg (240 + 120) |
14 kg | 480 mg (2 x 240) |
15 kg - 16 kg | 500 mg |
17 kg - 18 kg | 560 mg (500 + 60) |
19 kg - 21 kg | 620 mg (500 + 120) |
22 kg - 26 kg | 740 mg (500 + 240) |
vanaf 27 kg | 1000 mg |
Deze dosering geldt alleen voorafgaand aan de ingreep, na de ingreep wordt een lagere dosering aanbevolen.
Zindelijk
Als uw kind ’s nachts nog niet zindelijk is kan het zijn dat het tijdens de narcose in zijn/haar broek plast. Daarom is het voor uw kind èn voor u zelf prettiger als u uw kind een luier omdoet op de dag van de ingreep.
Vervoer
Op de dag van de ingreep is het noodzakelijk dat u met twee personen komt. Eén volwassene kan de auto besturen, de ander kan het kind, achter in de auto na de ingreep, in de gaten houden en troosten.
Bezoek
In verband met de rust op de afdeling dagbehandeling is het niet toegestaan om broertjes en/of zusjes mee te brengen.
Hoe bereid u uw kind voor?
Kijk samen met uw kind naar de voorbereidingsfilms. Klik op de QR-code of scan deze met uw mobiele apparaat om naar het filmpje te gaan.
Algemene voorlichting
Voor kinderen tot 8 jaar met narcosekapje
Voor kinderen van 8 tot 18 jaar met infuus
Praat samen met uw kind over wat jullie gezien hebben in de film. Houdt rekening met het tijdsbesef van uw kind. Voor sommige kinderen is het fijn om kort van te voren voorbereid te worden, andere kinderen hebben juist meer verwerkingstijd nodig. Bereid uw kind niet vlak voor het slapen gaan voor. Vraag uw kind zelf te vertellen hoe de dag eruit zal zien. Hieruit kunt u opmaken of hij/zij alles goed begrepen heeft. Vertel wat uw kind kan verwachten na de operatie. Benoem alleen wat het kind bewust mee gaat maken. Blijf altijd eerlijk tegen uw kind. Benadruk de vervelende dingen niet, maar vertel er wel eerlijk over. Leen eventueel bij de bibliotheek een voorleesboek over het ziekenhuis. Voor de jongere kinderen is “Bobbi naar het ziekenhuis” een aanrader.
Voor meer informatie over de voorbereiding rondom de operatie kunt u terecht bij de medisch pedagogisch zorgverleners. Dit kan ook wanneer uw kind speciale aandachtspunten heeft voor de voorbereiding en/of de begeleiding op de dag van de ingreep. De pedagogische zorgmedewerkers houden telefonisch spreekuur op dinsdagmiddag en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur. Het telefoonnummer is 0187-60 1575, bij geen gehoor 0187-60 7185. Voor het maken van een afspraak met de pedagogische zorg kunt u bellen met de kinderpoli, telefoonnummer 0187-60 7185.
De dag van de ingreep
Waar meldt u zich?
U meldt zich bij de receptie van de hoofdingang voor de opname. U heeft een schriftelijke bevestiging van de afspraak ontvangen waarop de datum en tijdstip van opname staan vermeld. De receptionist wijst u de weg naar de afdeling. Op de afdeling wordt u ontvangen door de verpleegkundige, zij maakt kennis met u en uw kind en begeleidt jullie tijdens de opname. Uw kind krijgt een naambandje om de pols en mag zijn eigen pyjama aantrekken. De verpleegkundige meet ook de lichaamstemperatuur van uw kind. De verpleegkundige brengt uw kind met één ouder naar de operatiekamer.
De ingreep
De ingreep vindt plaats onder lichte algehele anesthesie (narcose). Het in slaap maken gaat door middel van een kapje. Eén ouder mag tijdens de toediening van de narcose aanwezig zijn. Als u zwanger bent mag u niet mee naar de operatiekamer in verband met schadelijke gassen voor het ongeboren kind. U krijgt op de OK een speciale steriele jas aan, plastic sloffen over uw schoenen en een operatiemuts op. Uw kind krijgt ook een operatiemuts op. Tijdens de inleiding van de narcose ligt uw kind op de operatietafel en kunt u naast uw kind zitten. Het in slaap brengen gebeurt door uw kind enige tijd in en uit te laten ademen in een kapje dat over de mond en de neus wordt geplaatst. Uit het kapje stroomt het narcosegas. Vaak gebeurt het dat uw kind de ogen open houdt en/of onwillekeurige bewegingen maakt tijdens het inleiden van de narcose met een kapje. Dit is normaal en is geen reden tot ongerustheid. Bij het bereiken van de juiste narcosediepte verdwijnt dit spontaan. Soms krijgt uw kind een infuus in de hand of arm in plaats van een kapje om in slaap te vallen. De keuze tussen een kapje en het infuus wordt gemaakt op de POS in overleg tussen kind/ouder en de anesthesioloog. Bekijkt u samen met uw kind het filmpje over het infuus aanbrengen. Het is belangrijk dat u probeert uw kind gerust te stellen door tegen uw kind te blijven praten en eventueel de handen vast te houden tot uw kind slaapt. Het is niet toegestaan om bij de ingreep aanwezig te zijn. Als uw kind slaapt, wordt u naar de wachtruimte gebracht. U blijft achter het scherm tot u bij uw kind wordt geroepen om het op te vangen en te troosten. U en uw kind worden door een verpleegkundige terug begeleid naar de afdeling. Op de afdeling zorgt de kinderverpleegkundige voor uw kind. Als uw kind goed wakker is, niet misselijk is en de wond goed droog is, mag uw kind naar huis. Meestal is dit een half uur na de ingreep. Dit bepaalt de kinderverpleegkundige.
De ingreep zelf duurt enkele minuten. De KNO-arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies. Hierdoor wordt het vocht afgezogen en een kunststofbuisje in het oor geplaatst. Omdat er nu weer een normale luchtdruk in het middenoor ontstaat (de lucht kan door het buisje naar binnen en naar buiten), produceert het slijmvlies geen vocht meer en zal het gehoor herstellen.
Complicaties
De ingreep verloopt doorgaans zonder problemen. In principe vindt de ingreep plaats in dagbehandeling. Mochten er zich complicaties voordoen dan is de organisatie erop berekend dat uw kind langer in het ziekenhuis kan verblijven. Als uw kind temperatuurverhoging heeft boven de 38ºC houdt u uw kind dan binnen.
Pijnbestrijding na de operatie
Wanneer uw kind op de dag van de operatie naar huis mag, dan is het belangrijk er voor te zorgen dat u Paracetamoltabletten of zetpillen in huis heeft. De verpleegkundige geeft u bij het ontslag uitleg over het gebruik hiervan. Het is van belang dat uw kind thuis ook op vaste tijden de pijnmedicatie inneemt volgens onderstaand schema.
Toedieningsschema paracetamol
Kilogram | Hoe vaak per dag | Dosering |
8 kg - 12 kg | 3x daags | 240 mg |
13 kg - 16 kg | 4x daags | 240 mg |
17 kg - 24 kg | 3x daags | 500 mg |
25 kg - 34 kg | 4x daags | 500 mg |
35 kg - 40 kg | 3x daags | 1000 mg |
> 50 kg | 4x daags | 1000 mg |
Weer thuis na de ziekenhuisopname
- De reactie op een ziekenhuisopname verschilt per kind en is onder andere afhankelijk van de leeftijd, de aard van het kind en van de ervaringen die het kind heeft opgedaan in het ziekenhuis. De reacties hoeven niet meteen zichtbaar te zijn. Ze kunnen ook later pas komen.
- Het kan zijn dat een kind na een opname:
- Tijdelijk ander gedrag vertoont
- Angstig is
- Graag ouders in de buurt heeft
- Prikkelbaar is
- Huilt zonder duidelijke aanleiding
- Moeite heeft met inslapen of onrustig slaapt
- Tijdelijk problemen heeft met zindelijkheid.
- U kunt uw kind het best begeleiden door het normale dagelijkse ritme aan te houden. Geef uw kind in deze tijd wat extra aandacht, maar blijf wel consequent. Geef uw kind de ruimte om over de opname te praten en zijn/haar emoties te verwerken. Praat over de opname en kijk bijvoorbeeld samen nog eens de ziekenhuisfilm. Het is belangrijk dat u geduldig bent, begrip toont en het tempo van uw kind volgt. Het kan ook zijn dat uw kind er geen behoefte aan heeft om over de opname te praten. Dit hoeft niet. Misschien volgt dit later nog of wellicht heeft uw kind het niet nodig.
Controleafspraak
U krijgt 6-8 weken na de ingreep een belafspraak om de ingreep te evalueren.
Douchen
Na de operatie mogen de oren een week niet nat worden. Voorzichtig douchen met een propje vette watten in de oren of een badmuts mag wel.
Zwemmen
Vanaf één week na de ingreep mag uw zoon of dochter weer zwemmen. Oordopjes zijn niet noodzakelijk. Uw kind mag niet diep duiken, dit in verband met de verhoogde druk, en niet zwemmen bij verkoudheid of een loopoor. Het risico voor een loopoor is bij zwemmen in zout water minder dan bij zwemmen in chloorwater.
Verkoudheid
Als uw kind verkouden is, dat wil zeggen een echte 'groene' verkoudheid, adviseren wij u om 4 dagen kinderneusdruppeltjes te gebruiken.
Loopoor
Als de buisjes geplaatst zijn kan er de eerste 24 uur bloed uit het oor komen, dit is niet verontrustend. Na het plaatsen van buisjes kan uw kind een loopoor krijgen.
Bij een loopoor komt er afscheiding uit het oor, die dun vloeibaar is of slijmerig. Soms kan er bloed bij zitten. De afscheiding heeft vaak een onaangename geur. Dit kan ook nog na een aantal weken na het plaatsen van de buisjes gebeuren.
Als het loopoor langer dan 24 uur aanhoudt kunt u de KNO-poli bellen voor een recept voor oordruppels.
Sluiten van het gaatje
Na enkele maanden, of soms pas na een jaar, groet het buisje spontaan uit het trommelvlies. Het gaatje sluit dan vanzelf.
Vragen over uw operatie
Heeft u vragen over de planning van uw operatie? Neem dan contact op met de OK planners via 0187 - 607 627 op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur. Minderjarigen
De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van
Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze
Kinderafdeling.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.