Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Sondevoeding geven aan uw kind

Sondevoeding geven aan uw kind

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Kinderen hebben voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en te ontwikkelen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kind niet of onvoldoende voeding binnen krijgt. Om de tekorten aan te vullen kan het nodig zijn om uw kind sondevoeding te geven. Het krijgen van voeding via een sonde is een handeling waarin ouders een rol kunnen spelen. Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, aarzel dan niet om deze te stellen.


Wat is sondevoeding?

Sondevoeding is een vloeibare voeding die via een sonde, een flexibele dunne buis, via de neus in de maag komt.
De hoeveelheid en de samenstelling van de sondevoeding zijn afhankelijk van:
Sondevoeding kan gegeven worden als vervanging van de borst of flesvoeding of als aanvulling.
Afgekolfde moedermelk kan ook via de sonde gegeven worden.

Waarom is sondevoeding nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom sondevoeding nodig kan zijn:

Waar bevindt de sonde zich in het lichaam?

De sonde gaat door een neusgat via de keelholte en de slokdarm naar de maag. Zie voor verduidelijking de afbeelding hiernaast. Het inbrengen van de sonde gebeurt door de verpleegkundige. Op de sonde wordt een markering gemaakt met een gekleurde stift. Deze gekleurde markering is zichtbaar bij het neusgat. Het is belangrijk dat deze markering altijd zichtbaar blijft! Het vastplakken van de sonde kan op verschillende manieren. Meestal wordt de sonde op de wang vastgeplakt, waarbij de pleister zo dicht mogelijk bij het neusgat zit. Maar wel op die manier dat de markering zichtbaar blijft. Soms wordt de sonde nog extra vast geplakt met een bruine pleister over de neus. Belangrijk is dat de sonde vrij ligt van het neusgat. Dit om te voorkomen dat er een drukplek ontstaat bij het neusgat.
160

Het geven van de sondevoeding

  1. De spullen voor het geven worden klaargelegd. Dat mag u doen maar dat kan de verpleegkundige ook doen.
  2. De verpleegkundige haalt de voeding. De voeding kan opgewarmd worden in de magnetron of flessenwarmer op de kamer. Na het opwarmen moet de temperatuur gecontroleerd worden. Dit kunt u doen door een druppel voeding op de binnenkant van de pols te laten vallen.
  3. De verpleegkundige controleert de diepte van de sonde. Daarna mag u zelf de voeding aanhangen.
  4. Voor het geven van de voeding altijd uw handen wassen.
  5. Het geven/bijvullen en toezicht op de sondevoeding, wordt alleen gedaan door u als ouders, niet door familie/vrienden!
  6. Uw kindje mag tijdens het inlopen van de voeding in zijn bedje liggen, of tijdens het buidelen op schoot zijn.
  7. Als de voeding inloopt moet er wel altijd toezicht zijn. In overleg met u vraagt de verpleegkundige u om de voeding tijdig bij te vullen en als het geheel is ingelopen het spuitje af te koppelen. Bij het inlopen moet er gekeken worden of de voeding goed wordt verdragen. Kijk goed hoe uw kindje reageert op de voeding, stimuleer het zuigen door een speen aan te bieden.
  8. Als uw kind tijdens inlopen gaat spugen of hoesten moet u het spuitje leegmaken en afkoppelen. U mag uw kindje op de zij leggen of rechtop tegen u aan waarna u de verpleegkundige waarschuwt.
  9. Het inlopen van de voeding is vaak iets minder snel dan wanneer uw kind zelf drinkt. Als het spuitje hoger wordt opgehangen of vastgehouden loopt hij sneller. Lager gaat het langzamer. De verpleegkundige kijkt samen met u wat de beste hoogte is. Een volledige voeding dient in ongeveer 20 minuten toegediend te worden.
  10. Een andere mogelijkheid is om de voeding langzaam in te spuiten, ook dan doet u over de voeding 15-20 minuten.
  11. De verpleegkundige rapporteert in het dossier hoeveel voeding er gegeven is en vermeldt eventuele bijzonderheden.

Mondverzorging

Voor kinderen die uitsluitend sondevoeding krijgen is een goede mondverzorging belangrijk om ontstekingen en infecties te voorkomen. Infecties en/of ontstekingen ontstaan mede ten gevolge van een verminderde speekselvloed. Als uw kindje sondevoeding krijgt en het is goed wakker zal de verpleegkundige u laten zien hoe het mondje kan worden verzorgd. We gebruiken dan vaak een wattenstokje of gaasje natgemaakt met moedermelk of water.

Nieuwe sonde

Wanneer uw kindje de sonde er uittrekt wordt hij door de verpleegkundige weer opnieuw ingebracht. Daarnaast is er een maximale tijd dat hij mag blijven zitten.

Checklist: Sondevoeding geven door ouders

Aftekenen door verpleegkundige met datum en paraaf.

Vader
Moeder
Uitleg gegeven


Onder begeleiding
1e
1e

2e
2e
Zelfstandig
1e
1e

2e
2e

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: S19
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien