Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Plaspoli Dirksland

Plaspoli Dirksland

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw kind heeft een afspraak op de polikliniek voor kinderen met plasproblemen, in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland. Hier leest u wat u van de plaspoli mag verwachten.


Wat zijn plasproblemen?

Incontinentie, ongewild urine verliezen, komt bij kinderen regelmatig voor. Mogelijk is uw kind voorheen wel zindelijk geweest maar nu niet meer. Het kan ook zijn dat uw kind nooit zindelijk is geweest. Er zijn problemen die regelmatig voorkomen zoals verstopping, ongewild ontlastingsverlies, urineweginfecties of bedplassen.

De plaspoli

Kinderen met plasproblemen gaan eerst naar de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar de plaspoli. Uw kind wordt gezien door de kinderarts. Voor dit consult zal er een flowmeting gedaan worden door de doktersassistente.

Voorbereiding

  • Uw kind komt met een volle blaas naar het spreekuur.
  • U heeft een vragenlijst en plaslijst ontvangen. Wilt u deze ingevuld meebrengen?
  • Breng verschoning mee voor uw kind.

De eerste afspraak

U meldt zich op de afgesproken tijd op de kinderpoli, route A0-3-8.
Het is de bedoeling dat uw kind een volle blaas heeft als hij/zij op de poli komt. De poli assistente vraagt uw kind een plas te doen in een potje, dit gaat voor onderzoek naar het laboratorium.

Hierna mag uw kind veel gaan drinken. Dit mag in de spreekkamer die voor jullie gereserveerd is of in de wachtruimte.
De doktersassistente vraagt hierna uw kind een plas te doen op een speciale wc, de uroflowmeter. De uroflowmeter (een soort plascomputer), geeft aan hoe uw kind plast, bijvoorbeeld met een krachtige straal, druppelsgewijs of met pauzes. Met een bladderscan kijkt de assistente of uw kind goed uit plast. Om de onderzoeken goed uit te voeren is het belangrijk dat uw kind die ochtend veel drinkt. Er is water en siroop beschikbaar. Wellicht heeft uw kind voorkeur voor bepaalde dranken. Mocht uw kind het lastig vinden andere dranken dan thuis te drinken, dan kunt u deze misschien zelf ook meenemen. Beide onderzoeken duren slechts enkele minuten en zijn niet pijnlijk. Tussen de verschillende activiteiten door verblijft u in de wachtkamer of de spreekkamer.

Er vindt een oriënterend gesprek plaats met de kinderarts. De kinderarts verricht ook een lichamelijk onderzoek. Aan het einde van de afspraak overlegt de kinderarts met u wat de beste behandeling is voor uw kind. Soms zijn nog aanvullende onderzoeken nodig. De assistente maakt dan afspraken met u voor de vervolgonderzoeken.

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om plasproblemen en/of poepproblemen op te lossen. Bijvoorbeeld: drink- en voedingsadviezen, plastraining, bekkenbodemtraining, plaswekkertraining overdag of ’s nachts of medicatie. Het kan nodig zijn dat uw kind een training krijgt van de kinder-bekkenbodemfysiotherapeut. Door adviezen en bekkenbodem oefeningen leren we uw kind een ander plaspatroon (manier van plassen) aan. Soms is het gebruik van bepaalde medicatie zinvol; als dit nodig is bespreekt de kinderarts dit met u.

Vragenlijst en plaslijsten

Om de plas- en soms ook poepproblemen van uw kind zo goed mogelijk in kaart te brengen, krijgt u een uitgebreide vragenlijst toegestuurd. Wilt u deze ingevuld meebrengen naar de eerste afspraak? Daarnaast ontvangt u mictielijsten (plaslijsten). Wilt u deze gedurende drie dagen bijhouden. Het is belangrijk dat wat uw kind drinkt en uit plast precies gemeten wordt met behulp van bijvoorbeeld een maatbeker. Dit hoeft niet op achtereenvolgende dagen. U kunt dit doen op dagen die u het beste uitkomen. Vaak zal dit in het weekend zijn als uw kind geen school heeft.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de polikliniek kindergeneeskunde.
T 0187 60 71 85.

U kunt ook vragen stellen via de ‘BeterDichtbij app’. Meer informatie vindt u via onze website onder tabblad ‘ik kom voor een behandeling/beterdichtbij’.


Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).



Foldernummer: P56
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien