Binnenkort ondergaat uw kind een operatie in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Hier vindt u informatie over de gang van zaken rondom de operatie en over hoe u uw kind kunt voorbereiden op de operatie.
Voorbereiding
Een ziekenhuisopname is voor de meeste kinderen (en ouders) een heftige gebeurtenis. Hoe uw kind op de opname gaat reageren is moeilijk te voorspellen. Wel is gebleken dat kinderen een opname beter kunnen doorstaan en verwerken wanneer ze zijn voorbereid op deze gebeurtenis. Een deel van deze voorbereiding vindt in het ziekenhuis plaats, maar het belangrijkste deel doet u thuis. Ieder kind is uniek. Daarom is de manier waarop kinderen voorbereid kunnen worden ook heel divers. Hieronder een aantal adviezen.
Voorlichtingsfilmpjes
Als Ziekenhuis hebben wij twee voorlichtingsfilms laten maken welke laten zien hoe een opnamedag er bij ons in het ziekenhuis uitziet. Één film is gericht op de narcose met het kapje. De ander is gericht op de narcose via het infuus. We adviseren u de film die bij de leeftijd van uw kind past samen met uw kind te bekijken. Alle aspecten rondom de opname komen aan bod in deze korte film.
Klik op de qr code of scan deze met uw mobiele apparaat om naar het desbetreffende filmpje te gaan.
Film over narcose via het kapje | Film over narcose via het infuus |
| |
Wanneer kunt u beginnen met de voorbereiding
Het is afhankelijk van de leeftijd van uw kind hoe lang van tevoren u uw kind voorbereid op de opname en operatie. Bij jonge kinderen is het goed om ongeveer 3 dagen van tevoren te vertellen over de ziekenhuisopname. Bij oudere kinderen kan dit al eerder.
Waarover kunt u uw kind vertellen
- Praat met uw kind over de narcose, het slapen tijdens de operatie.
- Benoem dat u als ouder bij uw kind blijft, dat de knuffel mee mag en dat uw kind een pyjama van het ziekenhuis aankrijgt.
- Vraag uw kind zelf te vertellen hoe de dag eruit zal zien. Hieruit kunt u opmaken of hij/zij alles goed begrepen heeft.
- Vertel wat uw kind kan verwachten na de operatie, heeft het dan bijvoorbeeld pijn, een verband of gips. Vertel dat de pijn weer overgaat en het verband/gips er na een tijdje weer vanaf mag. Hierbij geldt dat het goed is om het te benoemen, maar er niet de nadruk op te leggen.
Blijf altijd eerlijk tegen uw kind. Benadruk de vervelende dingen niet, maar vertel er wel eerlijk over. Pak samen met uw kind de tas in die meegaat naar het ziekenhuis. Door uw kind te betrekken bij de voorbereidingen komt ook het besef dat het niet enkel een verhaaltje is, maar iets wat het kind zelf aangaat.
Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
- Brief met bevestiging opnamedatum en tijd;
- Zorgpas van de zorgverzekering van uw kind.
- Legitimatiebewijs van u en uw kind;
- Als de gegevens van uw kind zijn gewijzigd, geeft u dit dan door bij de balie waar u zich op de dag van opname moet melden;
- Pyjama en extra ondergoed. De pyjama is voor na de operatie. Tijdens de operatie krijgt uw kind een OK-jasje van het ziekenhuis aan.
- Telefoonnummer(s) van contactpersoon;
- Iets ter ontspanning;
- Schone knuffel (deze mag mee naar de operatiekamer!);
- Pantoffels/slippers;
- Eventueel handig om mee te nemen is: een zuigfles/speen, luiers en eventueel speelgoed waaraan het kind gehecht is.
Let op: uw kind mag geen nagellak, oorbellen, piercings of andere sieraden dragen op de operatiekamer.
De dag van opname
Op de dag van de opname mogen u en uw kind zich melden bij de receptie van het ziekenhuis. Uw kind wordt ingeschreven en daarna wordt u doorgestuurd naar de kinderafdeling. Hier wordt u ontvangen door een verpleegkundige welke u en uw kind de kamer voor deze dag wijst. Hier kunt u samen met uw kind de spullen uitpakken. Uw kind krijgt een OK-jasje en sokken van het ziekenhuis aan. Ook wordt de temperatuur van uw kind gemeten en krijgt hij/zij een naambandje om. Ook krijgt uw kind van de verpleegkundige een zetpil/paracetamol. Deze mag u ook zelf geven. Zodra het tijd is gaan we naar de operatieafdeling. Uw kind mag in bed blijven liggen. Wanneer uw kind dit fijn vindt mag u als ouder ook bij uw kind in bed. Er mag altijd één ouder/verzorger mee naar de operatieafdeling. U mag bij uw kind blijven totdat hij/zij slaapt. Wanneer uw kind weer wakker wordt mag er weer één ouder/verzorger bij op de operatieafdeling.
De operatieafdeling
Op de operatieafdeling krijgt u een disposable pak aan en een muts op. Ook uw kind krijgt een muts. De verpleegkundige geeft samen met u bijzonderheden door aan de verpleegkundige van de holding (voorbereidingskamer). Op de holding wordt uw kind voorbereid op de operatie. Hij/zij krijgt 3 hartplakkers. Wanneer uw kind gaat slapen via het infuus wordt in deze kamer ook het Infuus aangelegd. Vaak moet er nog even gewacht worden voordat uw kind naar de operatiekamer mag. De pedagogische zorg begeleid u en uw kind op de operatieafdeling. Wanneer het tijd is wordt uw kind naar de operatiekamer gebracht waar hij/zij afhankelijk van de leeftijd op de OK-tafel mag gaan liggen of bij u op schoot mag zitten. Op de operatiekamer wordt uw kind aangesloten op de monitor. Ook wordt er nog een korte vragenlijst doorgenomen voordat uw kind gaat slapen. Wanneer uw kind in slaap gebracht wordt is het fijn wanneer u tegen hem/haar praat of bijvoorbeeld een liedje zingt zodat uw kind met uw stem in slaap valt. Wanneer uw kind slaapt, wordt u naar een wachtruimte net buiten de operatieafdeling gebracht.
Na de operatie
Na de operatie wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht. Hier wordt uw kind gecontroleerd en wanneer uw kind wakker gaat worden, wordt u zo snel mogelijk bij uw kind geroepen. Wanneer uw kind geopereerd is, is het belangrijk dat uw kind gaat drinken. Met name wanneer uw kind in het mond/keelgebied is geopereerd kan dit pijnlijk zijn waardoor uw kind moeite heeft met het drinken. Het is goed wanneer uw kind hierop voorbereid is. Ook denken wij op dat moment graag met u mee over hoe we uw kind kunnen helpen.
Terug naar de kinderafdeling
Wanneer uw kind goed wakker is wordt hij/zij weer teruggebracht naar de kinderafdeling. Hier mogen beide ouders/verzorgers er weer bij zijn. Het kan zijn dat uw kind nog slaperig is en af en toe nog even wegdoezelt. Dit is het effect van de narcose. De verpleegkundige observeert of uw kind goed hersteld. Uw kind krijgt op afgesproken tijden pijnmedicatie. Het is afhankelijk van de ingreep hoe lang uw kind in het ziekenhuis moet blijven na de operatie. Voor een dag opname varieert dit van minimaal 4 tot 6 uur na het wakker worden op de operatieafdeling.
Bezoek
Op de kinderafdeling mogen beide ouders bij hun kind zijn. Broertjes en zusjes mogen niet op de afdeling komen. Dit in verband met de rust op zaal voor uw kind en voor de andere kinderen die er liggen. Ook ander bezoek is niet toegestaan.
Naar huis
De verpleegkundige bereidt uw kind voor op het vertrek naar huis. U krijgt informatie mee waar u op moet letten na de ingreep. Wij raden het aan om met twee volwassenen te zijn, zodat één kan rijden en de ander naast het kind kan zitten in de auto. Een dag na de opname wordt u thuis gebeld door een verpleegkundige van de kinderafdeling. Zij informeert hoe het met uw kind gaat en of er nog vragen zijn. Wanneer er problemen of dringende vragen zijn mag u natuurlijk ook zelf contact opnemen.
Weer thuis na een ziekenhuisopname
De
reactie op een ziekenhuisopname verschilt per kind en is onder andere afhankelijk van de leeftijd, de aard van het kind en van de ervaringen dit het kind heeft opgedaan in het ziekenhuis. De reacties hoeven niet meteen zichtbaar te zijn, ze kunnen ook later pas komen. Het kan zijn dat een kind na een opname:
- Angstiger is dan voor de opname
- Graag ouders in de buurt heeft
- Prikkelbaar is
- Huilt zonder duidelijke aanleiding
- Moeite heeft met inslapen of onrustig slaapt
- Tijdelijk problemen heeft met zindelijkheid
U kunt uw kind het best begeleiden door het normale dagelijkse ritme aan te houden. Geef uw kind in deze tijd wat extra aandacht, maar blijf wel consequent. Geef uw kind de ruimte om over de opname te praten en zijn/haar emoties te verwerken. Het is belangrijk dat u hierbij geduldig bent, begrip toont en het tempo van uw kind volgt. Het kan ook zijn dat uw kind er geen behoefte aan heeft om over de opname te praten. Dit hoeft ook niet. Misschien volgt dit later nog of wellicht heeft u kind het niet nodig.
Wanneer u bij ons in het ziekenhuis komt
Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.
Minderjarigen
De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van
Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze
Kinderafdeling.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
DigiD voor kinderen
Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via
digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze
website.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.