Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Onderzoek bij overgewicht

Onderzoek bij overgewicht

Dagopname

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

De kinderarts heeft voorgesteld om onderzoek te doen naar het overgewicht bij uw kind. Dit onderzoek heeft als doel om alle onderdelen die van invloed kunnen zijn op het gewicht van uw kind grondig te onderzoeken en met u te bespreken. In deze informatie leest u wat de verschillende onderzoeken inhouden, waar u zich moet melden en hoe u uw kind kunt voorbereiden.


Voorbereiding thuis

Nuchter

Het is belangrijk dat uw kind voor het onderzoek nuchter is. Dit houdt in dat uw kind na het avondeten, de avond voor het onderzoek, geen koolhydraat houdende dranken en geen eten meer mag nemen. De avond voorafgaand aan het onderzoek mag uw kind nog water of thee zonder suiker drinken. De ochtend van het onderzoek het liefst alleen enkele slokjes water om de droge mond vochtig te maken/houden. Na het afronden van de Orale glucose tolerantietest mag uw kind weer eten of drinken.

Wat vertelt u uw kind?

Geef eerlijke informatie. Vertel wat u weet en probeer u in te leven in de belevingswereld van uw kind. Vertel ook eerlijk dat het bloedprikken even pijn kan doen. De andere onderzoeken doen geen pijn, maar leveren misschien wel wat ongemak op. Stem de informatie af op het ontwikkelingsniveau van uw kind. Bij jonge kinderen kan dat het beste op een speelse manier.
Pas het tijdstip waarop u iets vertelt aan, aan de leeftijd van uw kind. Hoe jonger het kind, hoe korter van tevoren u het beste iets kunt vertellen.

Onderzoeken

Tijdens de dagopname worden er onderzoeken gedaan die in twee categorieën zijn onder te verdelen.
De eerste categorie is onderzoek naar mogelijk stofwisselingsziekten van de schildklier en de bijnier die overgewicht tot gevolg kunnen hebben.
Er wordt specifiek gekeken naar:

  1. schildklierwerking,
  2. bijnierschorshormoon.
De tweede categorie is onderzoek naar eventuele gevolgen van overgewicht, de zogenaamde risicofactoren. Er wordt specifiek gekeken naar:

  1. suikerstofwisseling,
  2. bloeddruk,
  3. vetstofwisseling,
  4. leververvetting.

Uitvoering

Uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling. De dag begint om 8:00 uur met het melden op de afdeling en eindigt rond 13:00 uur als de laatste bloeddruk gemeten is. Gedurende het onderzoek heeft uw kind bedrust. Voor het onderzoek is een aantal bloedafnamen nodig, meet de verpleegkundige om het half uur de bloeddruk en drinkt uw kind een minimale hoeveelheid glucosewater. De arts ziet u die dag in principe niet.

Hieronder volgt een uiteenzetting van de gebeurtenissen, de tijden zijn een richtlijn.
8.00 uur
Melden afdeling en intake gesprek verpleegkundige.
NUCHTER komen.
8.15 uur
Afname bloed bij priklab
8.30 uur
Drinken suiker water, eerste bloeddrukmeting
9.00 uur
Bloeddrukmeting, vingerprik om bloedsuiker te meten
9.01 uur
Bloeddrukmeting, vingerprik om bloedsuiker te meten
9.30 uur
Bloeddrukmeting, vingerprik om bloedsuiker te meten
10.30 uur
Bloeddrukmeting, bloedafname door laborant (is geen vingerprik maar “echte” prik)
11.00 uur
Bloeddrukmeting, soms een vingerprik
11.30 uur
Bloeddrukmeting, soms een vingerprik
12.00 uur
Bloeddrukmeting

Tijdens de dagopname krijgt u nog een formulier en een bokaal mee om thuis een keer 24 uur urine op te vangen.
Ook moet er een keer na de dagopname (bijv. als u ook de 24-uurs urine opvangt van uw kind) om 23.30u een speekselkweek worden afgenomen thuis. Hiervoor krijgt u een formulier en materialen mee. Let op!! Tijdstip is erg belangrijk.
De 24-uurs urine en speekselkweek levert u de volgende ochtend in op het laboratorium (in Dirksland, ’t Dok of locatie Brielle).

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u samen met uw kind op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo spoedig mogelijk te melden bij de poli kindergeneeskunde, T 0187 60 71 85.

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: O05
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien