Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Mictie-cystogram bij kinderen

Mictie-cystogram bij kinderen

Katheter onder lichte narcose

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Voor uw kind is een röntgenonderzoek van de blaas en de urinewegen aangevraagd, het zogenaamde mictie-cystogram. Hier leest u hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.


Wat is een mictie-cystogram?

Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt van de blaas en de plasbuis. Met een mictie-cystogram kunnen afwijkingen aan nieren, urineleiders, blaas en plasbuis worden opgespoord. Meestal wordt het onderzoek verricht om te kijken of de urine vanuit de blaas niet terugstroomt richting de nieren. Terugvloed van urine geeft een verhoogde kans op infecties aan de hogere urinewegen.

Duur van het onderzoek

Gemiddeld duurt het uitvoeren van de mictie-cystogram 30 minuten.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat uw kind nuchter is voor het onderzoek, omdat uw kind een lichte narcose krijgt. Dat betekent dat u onderstaande richtlijnen moet volgen:
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk uitlegt, wat er gaat gebeuren. Vertel daarbij alleen datgene wat hij/zij kan begrijpen. Wees eerlijk, toon begrip voor de minder leuke kanten van het onderzoek, maar maak uw kind ook duidelijk dat het onderzoek echt nodig is.

Soort eten/ drinkenWanneer
Heldere vloeistoffen
o.a. water, vruchtendrank zonder pulp, koolzuurhoudende dranken, thee en koffie zonder melk
Kinderen tot 12 jaar mogen tot 1 uur voor OK heldere dranken.

Kinderen vanaf 12 tot 2 uur voor OK.
Borstvoeding Tot uiterlijk 4 uur voor het onderzoek
Flesvoeding
Tot uiterlijk 4 uur voor het onderzoek
Andere melkproducten/kaas Tot uiterlijk 6 uur voor het onderzoek
Licht verteerbare maaltijd,
b.v. beschuit, boterham dun besmeerd met boter en zoet
Tot uiterlijk 6 uur voor het onderzoek
Vet/gebakken maaltijd Tot uiterlijk 8 uur voor het onderzoek

Opmerking:
  • Kauwgom niet meer gebruiken tot 2 uur voor het onderzoek
    Geneesmiddelen die uw kind moet blijven gebruiken mag het met twee slokken water tot uiterlijk 1 uur voor het onderzoek innemen

Uw kind helpen

U kunt uw kind helpen door:
Medicijnen kunt u uw kind volgens voorschrift van uw arts in laten nemen. Bij vragen over eventueel medicijngebruik of andere dingen die de kinderarts betreft, kunt u zich richten tot de kinderpoli.

Hoe gaat het onderzoek?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich met uw kind op de dagopname van de kinderafdeling. Een verpleegkundige van de afdeling ontvangt u. Zo nodig kunt u nog wat vragen stellen. De verpleegkundige of de pedagogisch medewerker zal u en uw kind begeleiden naar de poliklinische operatiekamer. Daar zal de kinderarts een blaaskatheter inbrengen (een dun rubber slangetje in de plasbuis). Dit vindt plaats onder lichte narcose die wordt toegediend via een masker. Deze narcose zal slecht 5 minuten duren. Dit betekent dat uw kind tijdelijk buiten bewustzijn is zodat uw kind niets van het inbrengen van de blaaskatheter merkt.

Als uw kind wakker is gaat hij/zij weer naar de kinderafdeling. Op het afgesproken tijdstip gaat u met uw kind naar de afdeling radiologie voor het mictie-cystogram. De verpleegkundige of pedagogisch medewerkster zal u en uw kind hier naar toe begeleiden. Uw kind komt op een onderzoektafel te liggen, waarbij er een fles met contrastvloeistof wordt aangesloten op de zojuist ingebrachte katheter. Op deze wijze wordt de blaas langzaam gevuld met de vloeistof. Hierdoor wordt de blaas en bovendien de mogelijke afwijking zichtbaar op de foto’s. Met behulp van het röntgenapparaat zal de radioloog op een scherm kijken of het vullen van de blaas goed verloopt. Als de blaas goed gevuld is wordt de katheter weer uit de plasbuis gehaald. Dit zal nauwelijks pijnlijk zijn voor uw kind. Het is nu de bedoeling dat uw kind zelf de blaas weer leeg plast. Uw kind moet dit op de onderzoektafel doen omdat de radioloog dan de blaaslediging ook op het beeldscherm kan volgen. Gedurende het onderzoek zullen er meerdere röntgenfoto’s van de urinewegen en de blaas gemaakt worden.
Zodra uw kind geplast heeft is het onderzoek klaar.

Na het onderzoek

Het is mogelijk dat uw kind na het onderzoek nog wat irritatie van de plasbuis heeft. Verder zal hij/zij geen hinder van het onderzoek hebben.

Complicaties

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering, dat daar geen schadelijk effect van is te verwachten. Ook als uw kind meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Uitslag

Na het onderzoek zal de arts de foto’s bekijken en beoordelen. De uitkomst daarvan krijgt u te horen van de arts die voor uw kind het onderzoek heeft aangevraagd. Deze bespreekt ook met u welke gevolgen de uitslagen van het onderzoek hebben.

Opmerkingen

Afhankelijk van de leeftijd van uw kind mag u als ouder het onderzoek bijwonen en bij uw kind blijven. Het is wenselijk dat u van te voren bepaalt wie er tijdens het röntgenonderzoek bij uw kind blijft.

Mocht u als moeder zwanger zijn of denken het te kunnen zijn, dan is het verstandig dat u het onderzoek van achter het scherm volgt. Vanaf deze afstand kan uw kind u wel zien.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie, T 0187 60 74 99.

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: M14
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien