Je kunt zelf dingen doen om het LDL –cholesterol (‘slecht cholesterol’) te doen dalen of het HDL-cholesterol (‘goed cholesterol’ of ‘stofzuigercholesterol’) te doen stijgen. Het belangrijkste is:
Kan ik met cholesterolverlagende voeding nooit meer alles eten wat ik wil? Het is helemaal niet nodig om alles wat je graag eet te laten staan. Wel is het belangrijk dat je nadenkt bij wat je eet. Zo is het verstandig met bepaalde dingen matig te zijn terwijl je andere voedingsmiddelen wel heel veel kunt eten. Matig gebruik van voedingsmiddelen met veel verzadigd vet is bijvoorbeeld belangrijk. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol en zit vooral in vet dat niet vloeibaar is, bijvoorbeeld roomboter. Vetarme producten bevatten van nature al weinig of geen verzadigd vet. Een voeding met weinig verzadigd vet kan zeker zo lekker zijn. Voorbeelden van middelen met veel verzadigd vet zijn: roomboter en roomijs. Het is beter om deze middelen te vervangen door middelen met veel onverzadigd vet zoals bijvoorbeeld olie, noten en vette vis zoals zalm.
Je voeding is gezond wanneer onderstaande ‘spelregels’ worden toegepast bij de samenstelling van maaltijden en tussendoortjes.
Om het kiezen van gezonde voeding met minder verzadigd vet makkelijker te maken, vind je hier een overzicht van voedingsmiddelen. Ze zijn verdeeld in voedingsmiddelen die ‘niet of bij uitzondering’ gebruikt kunnen worden, en voedingsmiddelen die bij voorkeur gekozen kunnen worden.
Productsoort
| Niet of bij uitzondering kiezen
| Kies liever
|
Brood en ontbijtproducten
| Croissant, broodjes van bladerdeeg
| Bruin- en volkorenbrood, muesli, cornflakes, knäckebröd
|
Broodsmeersel
| Roomboter en margarinesoorten met meer dan 20 % verzadigd vet . Halvarine met meer dan 10% verzadigd vet
| (Dieet)margarine, halvarine met minder dan 20% verzadigd vet en (dieet)halvarine met minder dan 10% verzadigd vet. Eventueel Pro Activ.
|
Broodbeleg
| 48+ (smeer)kaas, roomkaas
| 20+, 30+ (smeer)kaas
|
| Vette vleeswaren (worst, smeerleverworst, paté, bacon, spek, gebraden gehakt, pekelvlees)
| Magere vleeswaren (achterham, schouderham, casselerrib, kip, rosbief, rookvlees, varkensfricandeau, filet américain
|
| Kokosbrood, hagelslag en chocoladevlokken
| Kommerspread, pindakaas light, jam, vruchtenhagel, chocopasta
|
Melk(producten)
| Volle (chocolade)melk, volle yoghurt, vla en pudding van volle melk, roomkwark
| Halfvolle en magere (chocolade)melk, karnemelk, magere yoghurt, magere kwark, vla en pudding van halfvolle of magere melk. Optimel yoghurt met 0 % vet
|
Fruit
|
| Alle soorten, zoals kiwi, blauwe druiven, appels
|
Vlees
| Vette vleessoorten (worst, half-om-halfgehakt, spek, schouderkarbonade, doorregen runderlap, sla-, runder-, en blindevink, tam konijn)
| Magere vleessoorten (tartaar, biefstuk, bieflap, hamlap, magere runderlap, kipfilet, kalkoenfilet, wild)
|
Vleesvervanger
|
| Tempé, tahoe, quorn, vegetarische hamburger
|
Vis
| Vis gebakken in hard of onbekend vet
| Alle soorten (paling, garnalen maximaal 1 maal per 14 dagen)
|
Aardappel(gerechten), pasta, rijst, peulvruchten
| Aardappelen en patates fritesgebakken in harde margarine of roomboter of hard frituurvet, aardappelpuree met volle melk en harde margarine of roomboter
| Gekookte aardappelen, aardappelen en patat frites gebakken in zachte margarine of vloeibaar bak-en-braadproduct of vloeibaar frituurvet of olie, aardappelpuree met halfvolle of magere melk en zachte margarine, alle soorten pasta, rijst, noedels en peulvruchten (witte bonen (in tomatensaus), bruine bonen, kikkererwten, kapucijners, linzen)
|
Bak-, braad en frituurvet
| Harde margarine, roomboter, reuzel, ossenwit, hard frituurvet
| Zachte margarine, vloeibaar bak-en-braadproduct, vloeibaar frituurvet, olie
|
Groenten
| Pot- en diepvriesgroenten à la crème, panklare diepvriesroerbakgroenten met hard vet
| Alle overige pot- en diepvriesgroenten en alle verse groenten zoals broccoli, boerenkool, bloemkool, peulvruchten, spinazie, andijvie, spruitjes
|
Sauzen
| Sauzen bereid met roomboter, harde margarine, vette kaas, crème fraîche, (zure) room, volle melk
| Sauzen bereid met: zachte margarinesoorten, halfvolle en magere melk, 30+ kaas. Koude sauzen op basis van olie zoals fritessaus, sladressing. Koude sauzen op tomatenbasis zoals tomatenketchup en barbecuesaus.
|
Smaakmakers
| Santen (kokosmelk)
| Sojasaus, sambal, piccalilly, tabasco, alle kruiden en specerijen (uien, knoflook)
|
Zoete snacks
| Chocolade, candybars, gebak en koekjes bereid met roomboter of harde margarine, slagroom of crème gebak, roomijs
| Vruchtenvlaai, peperkoek, langevinger, café noir, taaitaai, bitterkoekje, zuurtjes, spekjes, pepermunt, kauwgom, waterijs, sorbetijs
|
Hartige snacks
| Nasi-, bamibal, frikandel, kroket, bitterballen e.d., kaaszoutjes en zoute koekjes en chips bereid met (ge)hard vet
| Loempia, studentenhaver, noten, zaden, popcorn, Japanse mix, zoute stokjes, rauwkost, kroepoek, augurk, bapao, pita falafel
|
Niet alcoholische dranken
| Koffie met koffieroom, slagroom of koffiecreamer, koffie uit een cafetière
| Filterkoffie met (halfvolle) koffiemelk, groene thee, frisdranken, vruchtensappen, groentesappen, (mineraal)water
|
Cholesterolverlagende medicijnen krijg je wanneer het cholesterolgehalte niet door een gezonde voeding alléén naar een veilig niveau daalt. Door met behulp van medicijnen het cholesterolgehalte voldoende te verlagen voorkom je hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Dit is van groot belang, al zul je daarvan nu nog niets merken.
De meest voorgeschreven medicijnen bij een verhoogd cholesterolgehalte zijn de zogenaamde statines. Deze remmen de aanmaak van cholesterol door de lever. Hierdoor ontstaat een tekort aan cholesterol in de lever waardoor deze meer cholesterol uit het bloed opneemt. Op deze manier daalt het cholesterolgehalte in het bloed. De meest bekende statinen zijn: atorvastatine (Lipitor), simvastatine, pravastatine, rosuvastatine (Crestor) en fluvastatine (Lescol). Statines ruimen cholesterol op dat aan de binnenkant van de bloedvaten zit en voorkomen verdere ophoping van cholesterol in de vaatwanden. Hierdoor vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Cholesterolverlagende medicijnen zijn niet schadelijk. Sommige mensen hebben last van (lichte) bijwerkingen, zoals spierpijn. Informatie hierover staat in de bijsluiter. De bijwerkingen wegen echter bijna nooit op tegen de grote voordelen, namelijk het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voordat een geneesmiddel verkrijgbaar wordt, moet eerst jarenlang wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de dosering die helpt en zo min mogelijk bijwerkingen geeft. Ook daarna worden de werking en veiligheid van medicijnen over de hele wereld in de gaten gehouden. Statines worden wereldwijd veel gebruikt, waardoor er ook heel veel ervaring mee is opgedaan en zelfs zeldzame bijwerkingen zouden worden opgespoord.
In grapefruitsap (zowel van verse grapefruit als in verpakt sap) zit een stof die ervoor zorgt dat statines in het lichaam minder snel worden afgebroken en dus langer in het lichaam blijven. Omdat het middel wel iedere keer opnieuw wordt ingenomen maar minder snel uit het lichaam verdwijnt, zou een verhoging van het middel in het bloed kunnen ontstaan. Dit kan bijwerkingen tot gevolg hebben. Het gebruik van grapefruit(sap) wordt daarom afgeraden wanneer je een statine gebruikt.
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de polikliniek kindergeneeskunde.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).