Waarom deze tips?
Na een eerste gesprek met de specialist heb je veel tips gekregen om het LDL –cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) omlaag te krijgen en/of laag te houden. Of je nu wel of geen medicijnen hebt gekregen om het cholesterol te verlagen, het is belangrijk deze tips ook toe te passen. Dit kan in het begin best lastig zijn, maar je zult zien dat het eigenlijk heel goed te doen is. Het betekent bijvoorbeeld niet dat jullie op een streng dieet moeten, maar wel dat je rekening kunt houden met wat je eet. Ben je straks thuis en denk je: “hoe zit het ook alweer?” Dan kunnen jullie deze handleiding gebruiken om je geheugen weer op te frissen.
Algemene ‘spelregels’
Je kunt zelf dingen doen om het LDL –cholesterol (‘slecht cholesterol’) te doen dalen of het HDL-cholesterol (‘goed cholesterol’ of ‘stofzuigercholesterol’) te doen stijgen. Het belangrijkste is:
- Niet roken, onder andere omdat roken het HDL –cholesterol verlaagt.
- Voldoende bewegen want dit verhoogt het HDL –cholesterol.
- Een normaal gewicht bereiken en/of onderhouden.
- Gezond eten: wees matig met “snacken”; dus bijvoorbeeld niet een hele zak met chips eten maar een schaaltje en natuurlijk niet iedere dag. Een ijsje in de zomermaanden is geen probleem maar snoep de rest van de week dan verstandig. Neem bijvoorbeeld een stukje komkommer, wortel of fruit.
Voedingsadviezen
Kan ik met cholesterolverlagende voeding nooit meer alles eten wat ik wil? Het is helemaal niet nodig om alles wat je graag eet te laten staan. Wel is het belangrijk dat je nadenkt bij wat je eet. Zo is het verstandig met bepaalde dingen matig te zijn terwijl je andere voedingsmiddelen wel heel veel kunt eten. Matig gebruik van voedingsmiddelen met veel verzadigd vet is bijvoorbeeld belangrijk. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol en zit vooral in vet dat niet vloeibaar is, bijvoorbeeld roomboter. Vetarme producten bevatten van nature al weinig of geen verzadigd vet. Een voeding met weinig verzadigd vet kan zeker zo lekker zijn. Voorbeelden van middelen met veel verzadigd vet zijn: roomboter en roomijs. Het is beter om deze middelen te vervangen door middelen met veel onverzadigd vet zoals bijvoorbeeld olie, noten en vette vis zoals zalm.
Waaruit bestaat een gezonde voeding?
Je voeding is gezond wanneer onderstaande ‘spelregels’ worden toegepast bij de samenstelling van maaltijden en tussendoortjes.
- Eet zo gevarieerd mogelijk, dus niet elke dag hetzelfde. Door gevarieerd te eten heb je de grootste kans dat je daadwerkelijk alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Door verstandige hoeveelheden te eten voorkom je dat je ongewild zwaarder wordt.
- Eet minstens 1 à 2 maal per week vis in plaats van vlees. Vis kan ook als broodbeleg.
- Eet veel groente en fruit. Met 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag krijg je een schat aan beschermende voedingsstoffen binnen.
- Beperk de hoeveelheid vlees tot 1 ons per persoon per dag.
- Vervang volle zuivelproducten (rijk aan verzadigd vet) zo veel mogelijk door magere of halfvolle zuivelproducten zoals halfvolle of magere melk, optimel yoghurt, karnemelk, ‘light’ chocomel en 20+ of 30+ kaas.
- Vervang vet vlees en vette vleeswaren door mager vlees en magere vleeswaren. Mager vlees is bijvoorbeeld kip- en kalkoenfilet, rundertartaar, licht gezouten rookvlees en rosbief.
- Kies bij voorkeur voor vetarme hartige versnaperingen, zoals Japanse mix, zoute stokjes, wokkels, kroepoek of vetarme zoete versnaperingen zoals ontbijtkoek, krentenbiscuits of (volkoren)biscuits.
- Besmeer je brood met halvarine in plaats van ‘echte’ boter.
- Gebruik voor het bakken en braden een vloeibaar bak- en braadproduct (uit een fles) met maximaal 20 gram verzadigd vet per 100 gram (dit staat op de verpakking) of gebruik plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie, maïsolie en sesamolie. Voor dressings kun je gebruikmaken van arachideolie, walnotenolie en sesamolie.
- Let ook op de hoeveelheden: 2 plakken 20+ kaas bevatten immers evenveel verzadigd vet als 1 plak volvette kaas!
- Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank.
- Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden.
- Uit studies is gebleken dat walnoten het cholesterolpeil doen dalen zonder het triglyceride (vetten) peil in het bloed te doen stijgen
Lekker en gezond eten
Om het kiezen van gezonde voeding met minder verzadigd vet makkelijker te maken, vind je hier een overzicht van voedingsmiddelen. Ze zijn verdeeld in voedingsmiddelen die ‘niet of bij uitzondering’ gebruikt kunnen worden, en voedingsmiddelen die bij voorkeur gekozen kunnen worden.
Productsoort | Niet of bij uitzondering kiezen | Kies liever |
Brood en ontbijtproducten | Croissant, broodjes van bladerdeeg | Bruin- en volkorenbrood, muesli, cornflakes, knäckebröd |
Broodsmeersel | Roomboter en margarinesoorten met meer dan 20 % verzadigd vet . Halvarine met meer dan 10% verzadigd vet | (Dieet)margarine, halvarine met minder dan 20% verzadigd vet en (dieet)halvarine met minder dan 10% verzadigd vet. Eventueel Pro Activ. |
Broodbeleg | 48+ (smeer)kaas, roomkaas | 20+, 30+ (smeer)kaas |
| Vette vleeswaren (worst, smeerleverworst, paté, bacon, spek, gebraden gehakt, pekelvlees) | Magere vleeswaren (achterham, schouderham, casselerrib, kip, rosbief, rookvlees, varkensfricandeau, filet américain |
| Kokosbrood, hagelslag en chocoladevlokken | Kommerspread, pindakaas light, jam, vruchtenhagel, chocopasta |
Melk(producten) | Volle (chocolade)melk, volle yoghurt, vla en pudding van volle melk, roomkwark | Halfvolle en magere (chocolade)melk, karnemelk, magere yoghurt, magere kwark, vla en pudding van halfvolle of magere melk. Optimel yoghurt met 0 % vet |
Fruit | | Alle soorten, zoals kiwi, blauwe druiven, appels |
Vlees | Vette vleessoorten (worst, half-om-halfgehakt, spek, schouderkarbonade, doorregen runderlap, sla-, runder-, en blindevink, tam konijn) | Magere vleessoorten (tartaar, biefstuk, bieflap, hamlap, magere runderlap, kipfilet, kalkoenfilet, wild) |
Vleesvervanger | | Tempé, tahoe, quorn, vegetarische hamburger |
Vis | Vis gebakken in hard of onbekend vet | Alle soorten (paling, garnalen maximaal 1 maal per 14 dagen) |
Aardappel(gerechten), pasta, rijst, peulvruchten | Aardappelen en patates fritesgebakken in harde margarine of roomboter of hard frituurvet, aardappelpuree met volle melk en harde margarine of roomboter | Gekookte aardappelen, aardappelen en patat frites gebakken in zachte margarine of vloeibaar bak-en-braadproduct of vloeibaar frituurvet of olie, aardappelpuree met halfvolle of magere melk en zachte margarine, alle soorten pasta, rijst, noedels en peulvruchten (witte bonen (in tomatensaus), bruine bonen, kikkererwten, kapucijners, linzen) |
Bak-, braad en frituurvet | Harde margarine, roomboter, reuzel, ossenwit, hard frituurvet | Zachte margarine, vloeibaar bak-en-braadproduct, vloeibaar frituurvet, olie |
Groenten | Pot- en diepvriesgroenten à la crème, panklare diepvriesroerbakgroenten met hard vet | Alle overige pot- en diepvriesgroenten en alle verse groenten zoals broccoli, boerenkool, bloemkool, peulvruchten, spinazie, andijvie, spruitjes |
Sauzen | Sauzen bereid met roomboter, harde margarine, vette kaas, crème fraîche, (zure) room, volle melk | Sauzen bereid met: zachte margarinesoorten, halfvolle en magere melk, 30+ kaas. Koude sauzen op basis van olie zoals fritessaus, sladressing. Koude sauzen op tomatenbasis zoals tomatenketchup en barbecuesaus. |
Smaakmakers | Santen (kokosmelk) | Sojasaus, sambal, piccalilly, tabasco, alle kruiden en specerijen (uien, knoflook) |
Zoete snacks | Chocolade, candybars, gebak en koekjes bereid met roomboter of harde margarine, slagroom of crème gebak, roomijs | Vruchtenvlaai, peperkoek, langevinger, café noir, taaitaai, bitterkoekje, zuurtjes, spekjes, pepermunt, kauwgom, waterijs, sorbetijs |
Hartige snacks | Nasi-, bamibal, frikandel, kroket, bitterballen e.d., kaaszoutjes en zoute koekjes en chips bereid met (ge)hard vet | Loempia, studentenhaver, noten, zaden, popcorn, Japanse mix, zoute stokjes, rauwkost, kroepoek, augurk, bapao, pita falafel |
Niet alcoholische dranken | Koffie met koffieroom, slagroom of koffiecreamer, koffie uit een cafetière | Filterkoffie met (halfvolle) koffiemelk, groene thee, frisdranken, vruchtensappen, groentesappen, (mineraal)water |
Als je (naast gezond eten) ook cholesterolverlagende medicijnen gebruikt…..
Waarom krijg ik eigenlijk cholesterolverlagende medicijnen? Ik voel me er niet beter door!
Cholesterolverlagende medicijnen krijg je wanneer het cholesterolgehalte niet door een gezonde voeding alléén naar een veilig niveau daalt. Door met behulp van medicijnen het cholesterolgehalte voldoende te verlagen voorkom je hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Dit is van groot belang, al zul je daarvan nu nog niets merken.
Hoe werken cholesterolverlagende medicijnen en zijn ze veilig?
De meest voorgeschreven medicijnen bij een verhoogd cholesterolgehalte zijn de zogenaamde statines. Deze remmen de aanmaak van cholesterol door de lever. Hierdoor ontstaat een tekort aan cholesterol in de lever waardoor deze meer cholesterol uit het bloed opneemt. Op deze manier daalt het cholesterolgehalte in het bloed. De meest bekende statinen zijn: atorvastatine (Lipitor), simvastatine, pravastatine, rosuvastatine (Crestor) en fluvastatine (Lescol). Statines ruimen cholesterol op dat aan de binnenkant van de bloedvaten zit en voorkomen verdere ophoping van cholesterol in de vaatwanden. Hierdoor vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Cholesterolverlagende medicijnen zijn niet schadelijk. Sommige mensen hebben last van (lichte) bijwerkingen, zoals
spierpijn. Informatie hierover staat in de bijsluiter. De bijwerkingen wegen echter bijna nooit op tegen de grote voordelen, namelijk het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voordat een geneesmiddel verkrijgbaar wordt, moet eerst jarenlang wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de dosering die helpt en zo min mogelijk bijwerkingen geeft. Ook daarna worden de werking en veiligheid van medicijnen over de hele wereld in de gaten gehouden. Statines worden wereldwijd veel gebruikt, waardoor er ook heel veel ervaring mee is opgedaan en zelfs zeldzame bijwerkingen zouden worden opgespoord.
Waarom mag ik geen grapefruit eten als ik statines gebruik?
In grapefruitsap (zowel van verse grapefruit als in verpakt sap) zit een stof die ervoor zorgt dat statines in het lichaam minder snel worden afgebroken en dus langer in het lichaam blijven. Omdat het middel wel iedere keer opnieuw wordt ingenomen maar minder snel uit het lichaam verdwijnt, zou een verhoging van het middel in het bloed kunnen ontstaan. Dit kan bijwerkingen tot gevolg hebben. Het gebruik van grapefruit(sap) wordt daarom afgeraden wanneer je een statine gebruikt.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de polikliniek kindergeneeskunde.
Minderjarigen
De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van
Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze
Kinderafdeling.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
DigiD voor kinderen
Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via
digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze
website.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.