Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde
Longgeneeskunde

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw zoon of dochter wordt binnenkort verwacht voor een longfunctieonderzoek. In deze informatie kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt en hoe de gang van zaken is op de dag van het onderzoek.


Het doel van het onderzoek

Uw kinderarts heeft een longfunctieonderzoek aangevraagd om daarmee een indruk te krijgen van het functioneren van de luchtwegen van uw kind. De arts wil een indruk krijgen van het volume, de doorgankelijkheid en de gevoeligheid van de ademhalingsorganen. Ook wordt gekeken of medicijnen de longfunctie kunnen verbeteren.

Voorbereiding thuis

Wij verzoeken u om de door uw kind gebruikte medicijnen voor de luchtwegen voor het onderzoek te stoppen. Vanaf welk moment u met deze medicatie stopt, kunt u terugvinden in de lijst “Medicatiestakingsvoorschrift”. Medicijnen die niet in de lijst worden genoemd kunnen gewoon gebruikt worden.
Verricht tenminste 30 minuten voor de test geen zware inspanning.

Wie doet het onderzoek?

Het onderzoek wordt gedaan door een speciaal hiervoor opgeleide longfunctieanaliste. Bij het gehele onderzoek mag één van de ouders aanwezig blijven.

Het onderzoek

Tijdens het longfunctieonderzoek krijgt uw kind een rubber mondstuk (een soort snorkel) in de mond en een “knijper” op de neus. Uw kind kan rustig ademhalen door het mondstuk.
Vervolgens vraagt de longfunctieanaliste om een aantal ademhalingsoefeningen te doen, zoals krachtig in- en uitademen. Op deze manier worden een aantal waarden gemeten. De metingen worden meestal gedaan voor en na toedienen van een geneesmiddel dat de luchtwegen wijder maakt.
Een goede medewerking van uw kind is noodzakelijk voor een optimaal resultaat van het onderzoek.

De verschillende onderzoeken

Spirometrisch onderzoek

Bij dit onderzoek zal gevraagd worden om een tweetal oefeningen uit te voeren:
Al lijken de twee oefeningen veel op elkaar, er wordt toch bij elke oefening iets anders gemeten. Bij de tweede oefening wordt o.a. gemeten hoe hard uw kind kan blazen (peakflow), de maximale hoeveelheid lucht die uw kind in één seconde kan uitblazen (één seconde waarde) en de totale hoeveelheid lucht die uw kind bij deze oefening uitblaast (geforceerde vitale capaciteit).
Beide oefeningen kunnen worden herhaald nadat uw kind een dosis luchtwegverwijdende medicijnen heeft gekregen. De arts wil soms weten wat de reactie van de longen hierop is: het kan zijn dat na de medicatie één of meer van de volgende waarden zijn toegenomen: de peakflow, de één seconde waarde en/of de geforceerde vitale capaciteit.

NO-meting

Bij dit onderzoek zal gevraagd worden eerst helemaal uit te ademen (is leeg te blazen). Daarna door het apparaat maximaal diep in te ademen en dan met een constante snelheid weer helemaal leeg te blazen. De hoeveelheid gemeten NO is een maat voor longinflammatie (soort ontsteking).

Inspanningsonderzoek

Bij dit onderzoek gaat men na of uw kind kortademig wordt tijdens of na inspanning. Om dit te kunnen meten gaat uw kind fietsen. Voor en na de inspanning meet men de longfunctie tot een half uur na de inspanning. Als uw kind kortademig wordt, krijgt het een luchtwegverwijdend medicijn toegediend. Wij adviseren u om uw kind één uur voor het onderzoek niet te laten eten.
Tevens mag uw kind voorafgaand aan het onderzoek niet hebben gesport (dus ook niet op de fiets naar het ziekenhuis).
Het is aan te raden uw kind voor het onderzoek gemakkelijk zittende kleding aan te trekken.
Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is geen speciale nazorg noodzakelijk.
Uw kind kan na het onderzoek het gebruik van medicatie weer hervatten.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek zal met u besproken worden door de kinderarts tijdens uw volgende afspraak op de polikliniek.

Tot slot!

U kunt ook vragen stellen via de ‘BeterDichtbij app’. Meer informatie vindt u via onze website onder tabblad ‘ik kom voor een behandeling/beterdichtbij’.

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: L08
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien