Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Subcutane immunotherapie

Subcutane immunotherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Een allergie voor boompollen, graspollen en/of huisstofmijt kunnen we behandelen met subcutane immunotherapie.


Allergie: hoe zat het ook al weer?

Veel kinderen hebben klachten van allergische ziekten. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de inademing van stuifmeel (bijvoorbeeld van grassen of bomen), stof (uitwerpselen van huisstofmijt) of huidschilfers van huisdieren. Deze stoffen kunnen klachten geven die lijken op verkoudheidsklachten zoals een loopneus of een verstopte neus, niezen, jeuk en/of tranende ogen en benauwdheid.

Behandeling van allergie:

Deze bestaat uit 3 stappen.
  • De eerste stap is het zoveel mogelijk vermijden van contact met de stof die allergische klachten veroorzaakt. (bijv. door het saneren van de slaapkamer bij huisstofmijtallergie)
  • De tweede stap is de klachten onderdrukken met medicijnen, bijv. anti allergie tabletjes en neusspray.
  • Als bovenstaande maatregelen en medicatie uw kind onvoldoende helpen, het duidelijk is op welk allergeen uw kind het meest reageert en uw kind oud genoeg is, dan bespreekt de arts met u of het voor uw kind mogelijk is om te starten met subcutane immunotherapie. (ook wel hyposensibilisatie of allergie vaccinatie genoemd). Dit gebeurt door injecties in de onderhuidse vetlaag (subcutaan) te zetten. Hieronder leest u meer over de subcutane immunotherapie

Over de behandeling

Wat is een injectiekuur (subcutane immunotherapie)?

Subcutane immunotherapie is een injectiekuur met het allergeen dat de allergische klachten veroorzaakt bij uw kind. Het betreffende allergeen wordt, gedurende een langere periode, d.m.v. subcutane (onderhuidse) injecties toegediend. Op deze manier proberen we het natuurlijk afweersysteem van het lichaam stap voor stap te veranderen, waardoor uw kind uiteindelijk minder heftig zal reageren op het allergeen dat de allergische klachten veroorzaakt.
Het is helaas niet mogelijk om van tevoren te voorspellen hoe uw kind op deze behandeling gaat reageren.
Ongeveer een op de drie kinderen reageert goed en heeft minder medicatie nodig, een op de drie kinderen komt zelfs helemaal van de medicatie af. Maar ook een deel van de kinderen blijft klachten houden. Het is goed dat u dit weet voordat u samen met uw kind kiest voor deze behandeling te starten. Samen met uw arts kunt u dan een afweging maken wat verstandig is voor uw kind.

Voor wie?

De behandeling blijkt te werken bij een allergie voor:
  • Pollen: boompollen en graspollen
  • Huisstofmijten
  • Bijen en Wespengif
De behandeling is goedgekeurd voor kinderen vanaf 5 jaar.
We zetten immunotherapie m.n. in bij kinderen die ondanks het gebruik van medicatie veel klachten ervaren.

Toestemming nodig voor behandeling

Er bestaan nationale en internationale richtlijnen voor de uitvoering van de injectiekuur. Deze zorgen ervoor dat de behandeling zo veilig mogelijk verloopt. Aan u als ouders (en/of uw kind - afhankelijk van de leeftijd) wordt op de polikliniek na het bespreken van de voor- en nadelen toestemming gevraagd voor deze behandeling in het kader van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Werkwijze bij subcutane immunotherapie

De start van een injectiekuur is altijd in een relatief klachtenvrije periode. Voor hooikoortspatiënten bijvoorbeeld ruim voor het begin van het hooikoortsseizoen (meestal september-oktober).

De injectiekuur bestaat uit 2 fasen:
  • de instelfase
  • de onderhoudsfase
Bij de instelfase krijgt uw kind elke week 1 of meerdere onderhuidse injecties, afhankelijk van het aantal te behandelen allergieën. Uw kind krijgt wekelijks steeds een grotere hoeveelheid totdat na een aantal maanden (+/- 4 maanden) een bepaald maximum is bereikt. Daarna gaat de behandeling over in een onderhoudsfase. Hierbij krijgt uw kind iedere maand gedurende 3 tot 5 jaar injecties, bij een deel van de kinderen kan dit via de huisarts.

Voorbereiding

Voor de immunotherapie zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Wel moet u contact opnemen met de kinderarts of kinderverpleegkundige:
  • Als uw kind ziek/grieperig is op de dag van de injectie of de dagen ervoor. Het kan zo zijn dat de injectie niet door kan gaan en verplaatst moet worden.
  • Als uw kind een vaccinatie krijgt. De week voor en de week na een vaccinatie mag uw kind namelijk geen injectie voor immunotherapie krijgen.
  • Als er veranderingen zijn in het gebruik van medicijnen bij uw kind.


De gang van zaken tijdens de therapie

De subcutane immunotherapie wordt gegeven op de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De kinderverpleegkundigen voeren de injecties uit iom de kinderarts. Een pedagogisch medewerker wordt, indien nodig betrokken. De eerste keer zal worden besproken wat uw kind fijn vindt: bijv. filmpje kijken tijdens injectie en al dan niet van tevoren tot 3 tellen.

Uw kind komt voor iedere injectie naar de kinderafdeling. Voordat uw kind de injectie krijgt, vraagt de verpleegkundige naar de algemene conditie van het kind en wordt de reactie op de vorige injectie besproken. Ook worden de prikplaats en zo nodig de longen gecontroleerd. Na de injectie wordt hydrocortison zalf op de injectie plek gesmeerd ter vermindering van lokale klachten.

Na de injectie moet uw kind altijd tenminste 30 minuten op de afdeling blijven om te zien of er geen allergische reactie optreedt (zie ook bijwerkingen). De eerst uren na de injectie mag er geen lichamelijke inspanning worden verricht.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn zwelling, jeuk of roodheid op de plaats van de injectie. Dit is vaak goed te verhelpen met een zalf of anti-allergietablet (antihistaminicum). Als dit thuis nog gebeurt, meet dan de zwelling of roodheid op met een centimeter of maak een foto. Bespreek dit dan bij een volgend bezoek met de verpleegkundige. In zeldzame gevallen treedt een ernstige reactie op met benauwdheid en/of bloeddrukdaling. Dit komt gelukkig zelden voor, maar is wel de reden waarom uw kind na de injectie altijd minimaal een half uur moet blijven. Deze reactie treedt bijna altijd binnen de 30 minuten op. Zodra het kind zich niet lekker gaat voelen of klachten krijgt van huid, neus, ogen of longen moet men dit direct laten weten aan de arts of verpleegkundige. Er worden dan medicijnen gegeven om de allergische reactie tegen te gaan. Het komt zelden voor dat er een paar uur na de injectie nog ernstige klachten ontstaan. Indien dit toch voorkomt neem dan meteen contact op met de kinderarts en bij ernstige klachten mag u 112 bellen.

Wat kunt u verwachten van het effect van de therapie

Vaak is er het eerste seizoen na het starten van subcutane immunotherapie al een vermindering van de klachten merkbaar. In het 2e en 3e jaar wordt vaak nog een verdere verbetering gezien. Er is vooraf geen zekerheid te geven over het uiteindelijke effect.

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: I21
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien