Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie
Urologie

Hormoontherapie bij prostaatkanker

Hormoontherapie bij prostaatkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Bij u is onlangs prostaatkanker vastgesteld. De arts heeft er samen met u voor gekozen om de prostaatkanker te behandelen met hormoontherapie. Via deze weg willen wij u informeren over deze behandeling.


Wat is hormoontherapie?

Hormonen zijn stofjes die het lichaam zelf maakt. Een belangrijke groep hormonen zijn de geslachtshormonen. Prostaatkanker groeit onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Dit wordt geproduceerd in de bijnieren en de zaadballen. Door deze hormoonproductie te blokkeren, wordt de groei van prostaatkankercellen geremd.

Wanneer wordt hormoontherapie gegeven?

Aanvullende behandeling bij radiotherapie (bestraling)

Bij uitgebreidere vormen van prostaatkanker worden bij uitwendige bestraling soms aanvullende injecties met hormoonpreparaten gegeven. Na afloop van de bestralingsperiode kan de hormoonbehandeling nog enkele jaren voortduren. Dit is een genezende behandeling, ook wel curatieve behandeling genoemd.

Behandeling van de uitzaaiingen van prostaatkanker

Prostaatkanker kan uitzaaien naar o.a. de lymfeklieren en de botten. Hormonale behandeling vormt de basis van iedere behandeling voor uitgezaaide prostaatkanker. Deze behandeling heeft effect op iedere prostaatkankercel op iedere plek in uw lichaam. Prostaatkankercellen worden geremd in hun groei waardoor u minder klachten heeft. De prostaatkankercellen worden onderdrukt, maar verdwijnen niet volledig. Dit betekent dus dat de prostaatkanker met uitzaaiingen niet te genezen is, maar wel tijdelijk in een soort “winterslaap” kan worden gehouden. Dit is een niet genezende behandeling, ook wel palliatieve behandeling genoemd.

Vormen van hormoontherapie

Er zijn verschillende manieren om de invloed van testosteron op de groei van prostaatkankercellen te verkleinen:
De injecties worden, afhankelijk van welk middel uw arts heeft voorgeschreven, elke maand of elke drie of zes maanden toegediend door een verpleegkundige van de thuiszorg/thuisservice. De injectie is een vloeistof of een staafje welke 1 tot 6 maanden lang de medicatie afgeeft. Na het toedienen kan de plaats waar de injectie is gegeven wat gevoelig zijn.

Uw arts zal met u bespreken welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Bijwerkingen van hormoontherapie

De bijwerkingen van de hormoonbehandeling zijn divers en afhankelijk van het type medicijn dat wordt gebruikt

Mogelijke bijwerkingen zijn:
Het is belangrijk dat u de arts, of de (oncologie)verpleegkundige vertelt van welke bijwerkingen u last heeft. Zij kunnen u dan ondersteunen en adviezen geven om de bijwerkingen te verminderen.

Leefadviezen bij het gebruik van hormoontherapie

Onderstaande leefadviezen zijn bedoeld ter ondersteuning bij de hormonale therapie en het omgaan met de mogelijke bijwerkingen.

1.Opvliegers

Een opvlieger is een plotseling en zeer hevig gevoel van warmte en hitte. Opvliegers kunnen een paar minuten tot een half uur duren. Het warmte gevoel begint gewoonlijk in uw gezicht (blozen), nek en hals.
Advies:

2. Pijnlijke zwelling van de borsten

Opzwelling, pijn en gevoeligheid van uw borsten is een veel voorkomende bijwerking van de hormoontherapie.
Advies:

3. Problemen met geheugen en/of stemmingswisselingen

Sommige mannen hebben het gevoel dat hun geheugen slechter wordt of dat ze mentaal minder “scherp” zijn of dat de behandeling invloed heeft op hun stemming. U kan last krijgen van gevoel van lusteloosheid, somberheid of negatieve gevoelens over u zelf. Het is belangrijk dat u dit aan geeft bij uw arts of (oncologie)verpleegkundige
Advies:

4. Minder zin in vrijen en erectiestoornissen

Door de verandering van de hormonen in uw lichaam, maar ook door het ziek zijn, kan het zijn dat u minder zin hebt in vrijen, of dat er erectieproblemen ontstaan. Het betekent niet dat seksualiteit voorbij is, maar dat het anders gaat worden.
Seksuele veranderingen kunnen zo ingrijpend zijn dat u niet zonder advies en steun van anderen kunt. Afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem kunt u hulp vragen aan uw arts, (oncologie)verpleegkundige of bij lotgenoten.
Advies:

5. Botontkalking (Osteoporose)

Door de hormonale behandeling kunnen de botten brozer worden. Hierdoor kan een verhoogd risico op botbreuken ontstaan. Door aanpassing van uw leefstijl kunt u hier zelf invloed op uitoefenen. In sommige gevallen wordt met u besproken om te starten met botversterkende medicatie. Meer informatie vindt u hier.
Advies:

6. Spierzwakte en gewichtstoename

Hormoontherapie kan de spiermassa verminderen en het percentage lichaamsvet verhogen, waardoor het lichaamsgewicht toeneemt.
Advies:

7. Minder lichaamsbeharing

Testosteron reguleert de vorming van haar. Wanneer het testosterongehalte daalt, kan een gedeelte van uw borst- en schaamhaar uitvallen.

8. Vermoeidheid

Een overweldigend aanhoudend gevoel van uitputting en een verminderd vermogen tot lichamelijke en/of geestelijke inspanning kunnen ontstaan door de ziekte en door de behandeling van de prostaatkanker. U kunt moeite hebben om de gebruikelijke activiteiten te verrichten en lichamelijke klachten kunnen verergeren..
Advies:

Belangrijke adressen en telefoonnummers

KWF kankerbestrijding

Patiënten en hun naasten met vragen, maar ook met zorgen of twijfels, kunnen op verschillende manieren met de voorlichters in contact komen:
U kunt bellen met de gratis KWF Kanker Infolijn: 0800-0226622 (ma-vrij: 12.00-17.00 uur)

Contact met lotgenoten

Het uitwisselen van ervaringen en het delen van gevoelens met iemand in een vergelijkbare situatie kan helpen de moeilijke periode door te komen. Lotgenoten hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie belangrijke steun geven. Contact met lotgenoten kan op verschillende manieren plaats vinden, namelijk in de vrienden- of kennissenkring, via internet, of op een forum. Voor meer informatie: www.kankerpatient.nl, www.kanker.nl.

Prostaatkanker stichting

De stichting is opgericht voor prostaatkanker patiënten en hun partners. De stichting biedt lotgenotencontact en geeft informatie. Wie behoefte heeft aan een gesprek met een lotgenoot of verdere informatie wenst, kan contact opnemen:
W www.prostaatkankerstichting.nl
E lotgenoten: lotgenoot@prostaatkankerstichting.nl
T (088)0029730 of 0800-9992222

Stichting OOK

Centrum voor psychosociale begeleiding voor mensen met kanker en hun naasten.
T (010)2923610
W www.stichting-ook.nl

De Boei

Ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten, georganiseerd door de Stichting inloophuis Rotterdam.
T (010)2152855
W www.inloophuisdeboei.nl
Er is ook een vestiging op Goeree-Overflakkee.

Oncologienetwerk Goeree-Overflakkee

https://onconetwerk.wixsite.com/goeree-overflakkee

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: H39
Laatst bijgewerkt op: 22-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien