Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Oncologie
Orthopedie & traumatologie

Medicijnen bij botontkalking of bij de behandeling van kanker

Medicijnen bij botontkalking of bij de behandeling van kanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Als onderdeel van uw behandeling voor kanker heeft uw arts u een Bisfosfonaat of Denosumab voorgeschreven. Dit zijn medicijnen die u krijgt bij botontkalking (osteoporose) of bij kanker, om (ernstige) botproblemen door de behandeling te voorkomen. Hier leest u meer over deze medicijnen.


Botversterkende medicatie Bisfosfonaten / Denosumab

Uw arts heeft u een botversterkend medicijn voorgeschreven. Het is van belang dat u de onderstaande informatie goed doorleest om op een juiste en veilige wijze de behandeling te volgen. Deze informatie vervangt niet de bijsluiter. Bisfosfonaten / Denosumab zullen hieronder genoemd worden als “botversterkende medicatie”.

Waarvoor wordt botversterkende medicatie gebruikt?

Botversterkende medicatie kan om verschillende redenen worden voorgeschreven:

Welke medicijnen vallen onder botversterkende medicatie?

Wanneer is botversterkende medicatie niet geschikt?


Mag ik botversterkende medicatie met andere geneesmiddelen gebruiken?

U kunt de medicatie in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Vertel uw huisarts, uw specialist, uw apotheek en uw tandarts wel altijd welke geneesmiddelen u gebruikt.
Bisfosfonaten in tabletvorm moet u minimaal een half uur voor kalk-bevattende medicatie of zuivelproducten innemen. Voorbeelden hiervan zijn: Calciumtabletten, bepaalde maagtabletten (Algeldraat®, Antagel®, Gastilox®, Maalox®, Regla-pH®, Rennie®, Ultacit®, Magnesiumoxide® en Magnesiumperoxide®)

Hoe gebruik ik botversterkende medicatie?

Botversterkende medicatie kunt u in tabletvorm krijgen, als een infuus of als een onderhuidse injectie (Denosumab). De arts bespreekt met u welke vorm en hoeveelheid voor u van toepassing is.

Calcium en vitamine D

Calcium en vitamine D zijn belangrijke bouwstoffen voor de botten. Door de behandeling met botversterkende medicatie kan soms een tekort aan calcium in het bloed (hypocalciëmie) ontstaan. Daarom krijgt u bij een behandeling met botversterkende medicatie vaak ook calcium en vitamine D in tabletvorm (meestal gecombineerd) die dagelijks ingenomen dient te worden.

Waar moet ik op letten voorafgaand aan de behandeling?

Een zeldzame, maar ernstige bijwerking van botversterkende medicatie is osteonecrose, ofwel beschadiging van het bot. Botbeschadiging komt het meest voor in de kaak. Het kan spontaan optreden tijdens de behandeling of bij een tandheelkundige ingreep, zoals het trekken van tanden. Ook kan dit nog ontstaan nadat u met de behandeling bent gestopt.
Bezoek voor u begint met de medicijnen, uw tandarts of mondhygiëniste om uw gebit te laten nakijken en zo nodig te behandelen.

Het risico op beschadiging van kaakbot is groter:

Waar moet ik op letten tijdens de behandeling?

Welke andere bijwerkingen kunnen optreden?

In de bijsluiter van de apotheek staan alle mogelijke bijwerkingen van de botversterkende medicatie vermeld. Gelukkig komen deze lang niet bij elke patiënt voor en wordt de medicatie vaak goed verdragen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:


Bij wie kan ik terecht met vragen?

Bij vragen kunt u contact opnemen met de oncologieverpleegkundige.

Mail

oncologievpk@vanweelbethesda.nl

Telefonisch spreekuur (ma t/m vr)

Van 8.30-9.30 uur en van 13.30-14.30 uur
T 0187 60 73 29

Spoedeisende klachten (ma t/m vr)

Van 8.30-16.30 uur
T 0187 60 72 38
Buiten kantoortijden en in het weekend
T 0187 60 74 81

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: B72
Laatst bijgewerkt op: 04-05-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien