Hier kunt u meer lezen over het ondersteunen van uw kind tijdens een epileptische aanval of koortsconvulsie. Er bestaat een kans dat uw kind opnieuw een aanval krijgt in de thuissituatie. Wij vragen u dan ook deze informatie goed door te lezen en bij vragen contact op te nemen.
Mogelijke verschijnselen van een aanval
Een epileptische aanval of koortsconvulsie kan per kind heel verschillende uitingsvormen hebben. Hieronder worden een paar mogelijke verschijnselen beschreven:
- Ritmische spierschokken
- Stijf worden over het gehele lichaam
- Bewusteloos raken
- Tijdelijk stoppen met ademen en/of blauw zien
- Onwillekeurige spierbewegingen: smakken, kauwen, slikken, knarsetanden
- Langdurig staren waarbij u geen contact met uw kind krijgt
- Een combinatie van bovenstaande verschijnselen.
Wat te doen bij een aanval
- Zorg voor een veilige omgeving. Verwijder scherpe of harde voorwerpen uit de omgeving.
- Leg uw kind op de zij en zorg dat de ademweg vrij is (stabiele zijligging)
- Observeer welke verschijnselen u ziet bij uw kind. Wanneer het mogelijk is mag u de aanval filmen.
- Voorkom letsel door de trekkingen.
- Noteer de tijd van het begin en eind van de aanval
- Stop niets in de mond van uw kind om te voorkomen dat hij/zij op de tong of lippen bijt.
- Door een aanval kunnen de hersenen sterk oververmoeid raken. Hierdoor treedt er na de aanval soms een diepe slaap in, waaruit uw kind niet goed te wekken is. Die diepe slaap hoort niet meer bij de aanval en uw kind wordt na enige tijd vanzelf weer wakker.
Medicatie
Soms is de aanval langdurig en heeft uw kind medicatie nodig om eruit te komen. De kinderarts heeft dat voor u voorgeschreven. Dit kan een neusspray of vloeistof via de billen(anus) zijn. U mag dat toedienen wanneer de aanval na 3 minuten nog niet stopt of minder wordt.
Als na de toediening de trekkingen gedurende 5 minuten aanhouden (dus na 8 minuten), mag u de tweede keer de medicatie toedienen. Wanneer u de tweede dosis medicatie toedient, belt u 112 en vermeld daarbij dat u al tweemaal medicatie gegeven heeft.
Naam kind:
Soort medicatie en hoeveelheid:
Naam arts:
Datum:
Toedienen van medicatie via de billen
- Leg uw kind op de zij en zorg dat de ademweg vrij is
- Breng de tube in tussen de billen in de anus.
- Zorg dat het hele ‘pijpje’ in de billen zit en knijp de tube leeg
- Haal de tube dichtgeknepen uit de billen.
- Knijp de billen gedurende 10 seconden dicht zodat de vloeistof er niet uit kan lopen.
- Zorg dat uw kind weer goed op de zij ligt en blijf bij uw kind.
Toedienen van medicatie door middel van neusspray
- Ontlucht de neusspray door 1 of twee keer het pompje in te drukken. Wanneer er vloeistof uitkomt is de spray klaar voor gebruik.
- Breng de flacon in 1 neusgat in en dien het aantal spray’s toe dat voorgeschreven is.
- Zorg dat uw kind weer goed op de zij ligt en blijf bij uw kind.
Minderjarigen
De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van
Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze
Kinderafdeling.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
DigiD voor kinderen
Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via
digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze
website.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.