Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Couveusezorg op de kinderafdeling

Couveusezorg op de kinderafdeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Welkom

Welkom op de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Allereerst van harte gefeliciteerd met uw zoon of dochter!
U en uw baby zullen korte of langere tijd als ‘gast’ in ons ziekenhuis verblijven, omringd door de zorg van onze medewerksters. Zij zullen zich inzetten om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.
Wij vinden het belangrijk dat u goed wordt geïnformeerd over de gang van zaken op de kinderafdeling. Zo kunt u uw kind beter bijstaan en begeleiden gedurende de opname.
Als u na het lezen van alle informatie nog vragen heeft, kunt u die altijd stellen aan de medewerkers van de afdeling.

Verzorging van uw kindje

U verzorgt uw pasgeboren baby zo veel mogelijk zelf, mits de situatie van u en uw kindje dit toelaat. Waar nodig kunt u van ons ondersteuning verwachten.
Per dag begeleiden meerdere verpleegkundigen u bij de verzorging van uw kindje, de dag-, avond- en nachtdienst.
Per dag wordt in overleg met u de zorg bepaald. U kunt uw wensen kenbaar maken, waarmee wij zoveel mogelijk rekening zullen houden. Zo kunt u bijvoorbeeld uw kindje zelf wassen zodra uw conditie en dat van uw kindje dat toelaat. Wij helpen u hierbij totdat u aangeeft dat u het zelf kunt en wilt doen..
U kunt voor uw baby eigen kleertjes en een knuffeltje meenemen. Ook mag u eigen hydrofiel luiers of dekentjes meenemen wanneer u dat fijn vindt.

Voeding

Uw baby, zal wanneer zijn of haar gezondheidstoestand het toelaat voeding toegediend krijgen. Wanneer uw baby groot en sterk genoeg is kan het borst of flesvoeding krijgen. Wij helpen en ondersteunen u daarbij. Soms is het nog niet mogelijk om aan de borst, of uit de fles te drinken. De verpleegkundige maakt dan samen met u een plan om bijvoorbeeld te gaan kolven. Meer informatie hierover kunt u vinden in de borstvoeding informatie. U kunt hierom vragen bij de verpleegkundige.
Flesvoeding wordt gefaciliteerd door het ziekenhuis. Wanneer u een eigen fles voor de baby heeft is het gewenst om deze mee te nemen.

Ontwikkelingsgerichte zorg

Meestal wordt een kindje op tijd geboren. Maar als uw kindje te vroeg wordt geboren of om een andere reden om een couveusesuite moet verblijven maakt het een andere start door. Soms is het niet mogelijk om uw kindje direct na de geboorte op uw buik te leggen.

Wij passen zo veel mogelijk de richtlijnen van ontwikkelingsgerichte zorg toe.
Dat houdt in dat wij de medische en verpleegkundige zorg afstemmen op de ontwikkeling en het welzijn van uw kindje. De ontwikkelingsgerichte zorg wil de groei en de ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen ondersteunen en bevorderen. Deze zorg bevordert de reactie tussen ouder en kind, zodat er een goed hechtingsproces ontstaat. Het verblijf op de couveusesuite brengt onvermijdelijk stress met zich mee.

Te vroeg geboren kinderen, maar ook kinderen met een infectie kunnen minder goed prikkels zoals licht, geluid en aanrakingen verwerken. De stress zoveel mogelijk wegwerken helpt bij de neurologische ontwikkeling en het genezingsproces van uw kind. Hieronder vallen bijvoorbeeld licht en geluidsreductie op de suite, maar ook het geven van troost en pijnstilling en het ondersteunen en bevorderen van de begrensde ronde houding.

Als uw kind te ziek is om op schoot te nemen, is het heel belangrijk om contact te houden door aanraking. Dit kunt u het beste doen door uw hand op de rug of de buik van uw kindje te leggen. Dit geeft een gevoel van veiligheid. De meeste kinderen ervaren een stevig, maar voorzichtig vasthouden als kalmerend en prettig.

Door (te) lichte aanrakingen en strelen van de huid kan uw kindje juist onrustig raken. Ook praten met uw kindje is hierin belangrijk. Uw kindje herkent uw stem nog uit de baarmoeder. Dit stelt gerust. Het is erg belangrijk dat uw kindje zoveel mogelijk door vader en moeder geknuffeld en aangeraakt wordt. Wij als zorgverleners adviseren daarom ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk ‘vreemde’ handen uw kindje aanraken.

Buidelen

Het contact met uw baby is erg belangrijk. Wanneer de algemene toestand van uw baby het toelaat willen wij u graag laten buidelen met uw baby. Uw baby wordt hierdoor vertrouwd met beide ouders door middel van lichamelijk contact. De baby ligt hierbij op de blote borst van de moeder of vader. Te vroeg geboren baby’s ademen nog onregelmatig. Tijdens het buidelen gaat uw baby beter ademen, omdat het als het ware het diepere ademhalingsritme van de ouder overneemt. Als u borstvoeding wilt geven dan kan deze methode ook helpen; door de lijfelijke aanwezigheid van uw baby kan de melkproductie toenemen.

Dagboekje

Onze ervaring is, dat het heel fijn kan zijn, wanneer er een dagboekje wordt bijgehouden in geval uw baby langere tijd in het ziekenhuis verblijft. Indien uw kind langere tijd in het ziekenhuis verblijft, wordt dit dagboekje aan u uitgereikt door de verpleegkundige. Hierin kunnen wij de dagelijkse gebeurtenissen rondom uw baby opschrijven zodat u later nog eens terug kunt lezen over deze periode. Hierin kunt u zelf, of uw bezoek ook schrijven. Ook de verpleegkundigen houden dit dagboekje bij.

Uitleg begrippen en ziektebeelden

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw baby wordt opgenomen op de couveusesuite. Zo kan het zijn dat uw baby te vroeg of te klein geboren is. Ook kan de geboorte gecompliceerd verlopen waardoor de start van de baby soms wat moeizaam is. De verpleegkundige kan u meer informatie geven over de reden van opname van uw kind.
De meest voorkomende apparatuur en medische termen worden hier uitgelegd. Echter is niet alles voor elke baby van toepassing.
  • Monitor: De monitor is een apparaat waarmee de hartslag en ademhaling wordt gecontroleerd. Er worden hiervoor plakkers op de borst van uw kind geplakt. Ook kan de zuurstofconcentratie in het bloed via een bandje om de voet of vinger gemeten worden. Bij afwijkende metingen geeft het apparaat een signaal af wat ook bij de verpleegkundigen hoorbaar en zichtbaar is op een monitor. Hierdoor is er continue controle op de ademhaling, hartslag en zuurstofgehalte van uw kind, en kan er als dat nodig is, direct actie ondernomen worden. De groene cijfers staan voor de hartslag, de blauwe cijfers voor het zuurstofgehalte en de witte cijfers voor de ademhaling. Als de verpleegkundige aanwezig is op de kamer zet ze tijdens haar aanwezigheid de centrale monitor op de kamer aan. Zij heeft dan ook zicht op de andere patiënten. Wanneer de verpleegkundige niet aanwezig is staat deze uit.
  • Couveuse: Een couveuse wordt gebruikt voor baby’s die te vroeg of te klein geboren worden. Zij kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed in stand houden. De couveuse helpt hen hiermee.
  • Warmtebed: In een warmtebed kan de baby warmtestraling toegediend krijgen waardoor we de baby kunnen helpen om zich op temperatuur te kunnen houden. Ook kunnen wij de baby goed observeren bij bijvoorbeeld ademhalingsproblemen.
  • Infuus: Een infuus is een dun slangetje dat door middel van een naaldje in een bloedvat gebracht wordt. Via het infuus kan vocht of medicatie gegeven worden.
  • Neusbril of zuurstofbril: Soms is het nodig om de baby nog wat extra te ondersteunen middels zuurstof of flow. De baby krijgt dan een zuustofbrilletje in zijn neus waardoor er lucht en/of zuurstof de neus in wordt geblazen.
  • CPAP: Voor sommige baby’s is het na de geboorte lastig om zelf voldoende adem te halen. We kunnen hen daarbij ondersteunen door ze korte sprietjes of een kapje op hun neusje te zetten waardoor met behulp van een apparaat continue lucht en/of zuurstof toegediend wordt. De ademhaling wordt hierbij niet overgenomen.
  • Sondevoeding: Wanneer baby’s niet sterk genoeg zijn om zelf te kunnen drinken kunnen ze een maagsonde krijgen waardoor ze de voeding direct in hun maagje krijgen. Meer informatie daarover is te vinden die u bij de verpleegkundige kunt vragen.

Neonatale screening (hielprik)

Elke baby krijgt, in de eerste week na de geboorte, een hielprik en wordt zo onderzocht op ernstige aandoeningen. Dit is een bevolkingsonderzoek van het RIVM. Het zijn zeldzame aandoeningen, maar snelle opsporing is van groot belang om schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling te voorkomen of te beperken. De aandoeningen zijn niet te genezen maar wel goed te behandelen bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.

De uitslag van de hielprik is binnen vijf weken bekend. Indien de uitslag van de hielprik afwijkend is, ontvangt u bericht via uw huisarts. Als de uitslag goed is, ontvangt u een brief van het RIVM.

Is uw kindje al voor afname van de neonatale screening met ontslag dan wordt deze thuis verricht door een verpleegkundige van het CJG. Deze neemt dan ook de gehoortest af. Bewaar na afname de envelop goed (voor drie maanden), het nummer op de envelop kan gebruikt worden ter verificatie.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de informatie neonatale screening die de verpleegkundige u geeft bij afname van de hielprik.

Pijnstilling door middel van sucrose

Op de afdeling gebruiken wij sucrose bij baby’s als pijnstilling voor kleine of vervelende onderzoeken, zoals bloedprikken en het inbrengen van een sonde. Het zorgt ervoor dat de pijnprikkel minder doorkomt in het pijncentrum van de hersenen. Sucrose is een drankje dat in de wangzak gedruppeld wordt. Uw baby gaat als reactie zuigen. Dit kan op een fopspeen of op een vinger. Sucrose wordt ongeveer twee minuten voor de ingreep gegeven. Een troostende hand en lieve woordjes blijven daarbij belangrijk.

Artsenvisite

De visite met de kinderarts vindt dagelijks plaatst tussen 9.00-11.00 uur. Door drukte of spoedopnames kan het zijn dat er van deze tijden afgeweken wordt. Om ouders hierbij te betrekken komt de arts, verpleegkundige en soms de pedagogisch medewerkster op de kamer zelf visite lopen. De arts zal kort vragen hoe het gaat en luistert dan naar de bevindingen van de verpleegkundige. Hierna is er ruimte voor zo nodig lichamelijk onderzoek en vragen. U mag rond dat tijdstip aanwezig zijn zodat u zelf de arts kunt spreken.

In het weekeind wordt ernaar gestreefd om tussen 9.00-12.00 visite te lopen. Tijdens de visite vinden geen artsengesprekken plaats. Hiervoor kan een aparte afspraak gemaakt worden met de kinderarts.

Babyfoon, camerabewaking en beeldbellen

Bij afwezigheid van u als ouder kan er op de kamer een babyfoon aangezet worden. Hierdoor kan de verpleegkundige uw kind ook op afstand in de gaten houden. Naast de babyfoon is er ook mogelijkheid tot camerabewaking. De camerabewaking zal alleen gebruikt worden wanneer dit echt noodzakelijk is. De arts of verpleegkundige zal dat dan vooraf met u bespreken.
Gezien de gezondheid en de rust voor u en uw kindje is het niet wenselijk om langere tijd te beeldbellen. Gedurende een korte periode of tijdens een gesprek waar 1 van de ouders niet bij kan zijn is dit uiteraard wel mogelijk. Overleg dit samen met de verpleegkundige en zorg ook dat de privacy van hen gewaarborgd kan worden.

Gezinsgerichte zorg

Zowel vader als moeder kunnen op de couveusesuite blijven slapen gedurende de kraamperiode van 10 dagen.
Vader kan gebruik maken van de stoel op de kamer die omgebouwd kan worden naar een bed, of indien voorradig een opklapbed. Wij vragen u rond 7.00 uur de stoel/bed weer op te klappen en uw beddengoed op te ruimen. Graag gepaste nachtkleding dragen. Tien dagen na de geboorte van uw kind is officieel de kraamperiode afgesloten. De moeder wordt dan ook als kraamvrouw ontslagen. Vanaf dat moment kunnen wij geen suitezorg meer bieden. Eén van de ouders mag ten alle tijde blijven slapen, de andere ouder in overleg met de verpleegkundige. Er is wel een mogelijkheid dat de kamer gedeeld moet worden met een andere patiënt. De gezinsgerichte zorg is bedoeld voor u als ouders. Het is niet de bedoeling dat opa/oma of zus blijft slapen.

Kraamzorg moeder

De verpleegkundigen van de kinderafdeling zijn er ook voor u als moeder. Zij doen de controles bij u en overleggen zo nodig met de verloskundige. Kraamverband etc. is voor u beschikbaar. U kunt bij ons terecht voor vragen rondom uw kraambedperiode. De verloskundige loopt zelfstandig de visite en komt bij u langs.
Bij ontslag krijgt u van de kinderverpleegkundige uw ontslagpapieren mee. Ook wordt er voor u een policontrole bij de verloskundige/gynaecoloog afgesproken die u thuisgestuurd krijgt.

Sanitair

U of uw partner kunt gebruik maken van het sanitair bij uw kind op de suite. Wij verzoeken u vriendelijk dit netjes achter te laten. Handdoeken en washandjes voor het douchen kunt u aan de verpleegkundige vragen. Graag na het douchen de douche droogmaken en de handdoeken en washandjes in de blauwe zak met wasgoed stoppen. Familie of bezoek kan gebruik maken van het bezoekerstoilet op de afdeling.

Voorzieningen ouders

Eten en drinken wordt voor u als ouders voorzien. In de ochtend en avond komt de broodkar langs waaruit u een broodmaaltijd kunt kiezen. De eerste tien dagen zal er tussen de middag voor beide ouders een warme maaltijd worden verzorgd. Na de kraamperiode kunt u daarvoor gebruik maken van het restaurant. Op de gang staat er een koffie en thee automaat waar u en uw bezoek gebruik van kunnen maken. Daarnaast staat een koelkast waar u meegenomen eten of drinken in kunt bewaren. Wij vragen om uw naam en de datum hierop te noteren. In het kastje naast het koffieautomaat staan beschuit met muisjes waarin u uw zelf uw bezoek mag voorzien.

Bezoek op de couveusesuite

Ouders zien wij niet als bezoek en zijn ook altijd welkom. Wij vragen u wel de hygiëne in acht te nemen door iedere keer als u binnenkomt op de suite uw sieraden om vingers en polsen af te doen en uw handen te wassen en te desinfecteren. Wilt u aan ons doorgeven als een van u zich niet lekker voelt (bijvoorbeeld verkoudheid met hoesten of een koortslip), zodat wij samen met u naar eventuele maatregelen kunnen kijken ter bescherming van uw kindje?

Broertjes en zusjes zijn welkom. Het is alleen niet de bedoeling dat zij blijven slapen. Broertjes en zusjes vallen onder de verantwoordelijkheid van de ouders. Wij willen u wel vragen ervoor te zorgen dat uw kinderen geen overlast veroorzaken op de afdeling. Met een begeleider mogen broertjes en zusjes spelen in de speelkamer. Als uw kinderen in de afgelopen twee weken in contact zijn geweest met een kinderziekte, wilt u dan voor het bezoek eerst overleggen met de verpleegkundigen?

Wij ontvangen liever geen bezoek tijdens de artsenvisite, u kunt uw bezoek dan eventueel vragen om even op de gang te wachten.

Overig bezoek

Kinderen onder de 6 jaar worden niet toegestaan op de couveusesuite. Dit in verband met mogelijk infectiegevaar. Ook bezoekers die zich niet lekker voelen zien wij liever niet op de couveusesuite. Dit in verband met de vatbaarheid en bescherming van uw kindje. Bij twijfel kunt u altijd even overleggen met de verpleegkundigen.

Overig bezoek is welkom wanneer u dat wilt, wel maximaal 2 personen per keer. De verpleegkundigen kunnen hierin wel een adviserende rol hebben. Wij vragen uw bezoek de hygiëne in acht te nemen door bij binnenkomst op de suite de handen te wassen en te desinfecteren en sieraden om vingers en polsen af te doen.

Wij begrijpen dat u uw baby wilt laten zien aan familie en vrienden. Het is echter beter om uw kindje niet van hand tot hand te laten gaan in verband met de onrust en stress die dit kan geven voor uw kindje. Wij adviseren dan ook om tijdens de opname het kindje alleen vast te laten houden door de ouders. Daarom vragen wij u als ouders om bezoek te beperken tot bewondermomenten om ervoor te zorgen dat uw baby zoveel mogelijk rust krijgt. De verpleging kan te allen tijde het bezoek verzoeken om te gaan wanneer de situatie rondom de baby hierom vraagt.

Sluiting deuren afdeling

In verband met de veiligheid op de afdeling zijn de deuren van de afdeling gesloten van 21.30 uur tot 6.00 uur. U kunt de afdeling verlaten door op het lichtknopje met het sleuteltje te drukken. De deur wordt dan ontgrendeld. Wanneer u de afdeling weer op wilt kunt u op de intercom drukken en uw naam vermelden. De verpleegkundige kan dan op afstand de deur openen.

Geboorteaangifte van uw baby

Aangifte doen van de geboorte van uw kind is verplicht in Nederland. De gemeente maakt een geboorteakte op van elke geboorte die aangegeven wordt. In de geboorteakte staat de voornaam of voornamen en de achternaam van het kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan erin.
Binnen 3 dagen na de geboorte van uw kind, doet u aangifte bij de gemeente.

Hieronder ziet u wat de laatste dag is waarop u aangifte kunt doen.
  • Kind maandag geboren: laatste aangifte dag donderdag
  • Kind dinsdag geboren: laatste aangiftedag vrijdag
  • Kind woensdag geboren: laatste aangiftedag maandag
  • Kind donderdag geboren: laatste aangiftedag maandag
  • Kind vrijdag geboren: laatste aangiftedag dinsdag
  • Kind zaterdag geboren: laatste aangiftedag dinsdag
  • Kind zondag geboren: laatste aangiftedag woensdag

Wettelijke ouders, die bij de geboorte aanwezig zijn geweest, kunnen digitaal aangifte van geboorte doen. Als geen van de wettelijke ouders in de gelegenheid is aangifte van geboorte te doen, kan de aangifte ook worden gedaan door iemand anders, die bij de geboorte van het kind aanwezig was. Neem in dat geval contact op met de gemeente via het algemene telefoonnummer 0187- 14 0187.

Vanzelfsprekend kan ook nog steeds aangifte van geboorte worden gedaan op het gemeentehuis. U moet daarvoor wel minimaal één werkdag van te voren een afspraak maken met het Klant contactcentrum van de gemeente.

Wat heeft u nodig?

  • geldig identiteitsbewijs van de persoon die aangifte doet
  • geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • verklaring van de arts of de verloskundige (als u die heeft)
  • trouwboekje (niet verplicht)
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de gemeente:
www.goeree-overflakkee.nl

DigiD

Wilt u na ontslag uit het ziekenhuis een DigiD voor uw kindje aanvragen? Dit kan via www.digid.nl. Met de DigiD kunt u online poliafspraken maken.

Begeleiding

Er kunnen tijdens de opname moeilijkheden voordoen. De opname van uw kind kan bijvoorbeeld een gevoel van onzekerheid en machteloosheid geven. Aarzel dan niet om dit te bespreken met de arts, de verpleegkundige of de pedagogisch medewerkster. Zo nodig kan er hulp worden ingeschakeld van een maatschappelijk werker, of geestelijk verzorger. De geestelijk verzorger is voor iedere patiënt en voor u als ouders beschikbaar. U kunt laagdrempelig een gesprek aanvragen. De geestelijk verzorger wil een luisterend oor bieden, als het gaat over uw zorgen of wat u is overkomen. Het maakt niet uit welke levensbeschouwing of geloofsovertuiging u heeft.

START poli

Als uw kindje bij de geboorte jonger was dan 35 weken (prematuur), minder woog dan 2300 gram (dysmatuur) of een moeilijke start heeft gehad krijgt u een afspraak op de START poli. Het is belangrijk deze baby’s goed te volgen omdat zij het risico hebben op een bedreigde ontwikkeling. Binnen de START poli werken kinderarts, kinderfysiotherapeut, Centrum Jeugd en Gezin (CJG) arts, CJG verpleegkundige, lactatiekundige en indien nodig een logopedist intensief samen. Zo heeft uw baby een behandelplan en krijgt u eenduidige adviezen.
Bij ontslag plant de doktersassistent in overleg met u de afspraken en zij zorgt ervoor dat de afspraken zo goed mogelijk bij elkaar aansluiten. Voor het ontslag uit het ziekenhuis maakt de CJG verpleegkundige indien mogelijk al contact met de baby en zijn/haar ouders.
De kinderen worden gevolgd door middel van internationaal erkende meetinstrumenten, waardoor eventueel gegevens zijn te verkrijgen voor wetenschappelijk onderzoek.

Roken

Roken is de belangrijkste oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden. Zorginstellingen en zorgverleners hebben een belangrijke rol bij het rookvrij maken van de samenleving. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en omliggende terrein is rookvrij. Dat houdt in dat op het gehele terrein niet gerookt mag worden.

Openingstijden restaurant

  • Maandag t/m vrijdag van 9.30-19.00 uur
  • Zaterdag en zondag van 11.45-14.00 uur
  • Warme maaltijden worden geserveerd tussen 11.45-13.45 uur en tussen 17.00-18.45 uur. (met uitzondering van zaterdag en zondagavond)

Diefstal

Laat geen waardevolle spullen achter op de afdeling. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal van uw eigendommen.

TV en telefoon.

U kunt kosteloos een Ipad lenen van de afdeling waarop u TV kunt kijken en gebruik kunt maken van andere apps. Wij verwachten van u dat u op een nette manier met deze Ipad omgaat.
Bij de aanvang van gebruik moet u een formulier invullen wat de verpleegkundige u zal geven. Bij inleveren bij ontslag wordt gecontroleerd of de Ipad nog in goede staat is en of de toebehoren daarbij ook zijn ingeleverd. U tekent dan opnieuw het formulier.
De Ipad is beveiligd en kan bij diefstal getraceerd worden.
Het gebruik van mobiele telefoon op de afdeling is toegestaan. Wij verzoeken u echter vriendelijk om deze op gepaste wijze te gebruiken.
In verband met de privacy van onze medewerksters is het niet toegestaan om hen te fotograferen tijdens de werkzaamheden en dit te delen op social media.

Parkeren

Op het parkeerterrein van het ziekenhuis geldt van 7.00-19.00 een blauwe zone. Patiënten en bezoekers kunnen daar met een parkeerschijf maximaal 3 uur gratis parkeren. Mocht u langer willen parkeren dan kunt u het beste uitwijken naar parkeerplaats P4, dit is het parkeerterrein aan de Mozartsingel, zie plattegrond. Op werkdagen tussen 8.00-17.00 uur, rijdt er iedere 10 minuten een gratis shuttelservice van de parkeerplaats naar het ziekenhuis.

Privacy

Specialisten, verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers zijn verplicht om informatie over uw kind voor zich te houden. Tenzij u toestemming hebt gegeven om bepaalde gegevens wel aan derden te geven. Dit betekent ook dat het ziekenhuispersoneel u geen informatie mag verstrekken over de andere kinderen die op de afdeling verpleegd worden. In het kader van privacy van de patiënten, verzoeken wij u om niet langs de andere patiëntenkamers te lopen om een kijkje te nemen.
Let u bij het gebruik van uw telefoon ook op de privacy van ons zorgpersoneel.

WGBO

In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) staat een aantal rechten en plichten beschreven voor de patiënt en de zorgverlener. Een van die rechten is het recht op informatie.
Een arts moet volledige informatie geven aan de patiënt, voordat een patiënt toestemming geeft voor een behandeling of onderzoek. In de wet WGBO is ook het recht op inzage in en afschrift van het verpleegkundig- en medisch dossier geregeld. Het inzage- en afschriftrecht is per leeftijdscategorie verschillend.
Kinderen tot 12 jaar: Ouders hebben het recht om het verpleegkundig- en medisch dossier in te zien en hiervan een afschrift te ontvangen. Ouders kunnen ervoor kiezen om het dossier of een gedeelte hiervan samen met het kind door te nemen. Ouders moeten toestemming geven voor een onderzoek of behandeling van hun kind. De arts en de verpleegkundigen moeten de kinderen in begrijpelijke taal uitleg geven over het onderzoek of de behandeling.

Uw mening

Uw mening is voor ons belangrijk. Bij ontslag ontvangt u van de kinderverpleegkundige een iPad met vragenlijst waarop u kenbaar kunt maken hoe u uw verblijf in ons ziekenhuis heeft ervaren. Met uw tips en verbeterpunten kunnen wij de kwaliteit van onze zorg verbeteren en afstemmen op de wensen van de patiënt. Ook als u tevreden bent horen wij het graag. Heeft u suggesties voor verbetering van onze dienstverlening, vertel het ons. Laat uw waardering achter op Zorgkaart Nederland. U helpt anderen en uzelf de juiste keuze te maken als het gaat om zorgverlening.
Meer informatie: www.zorgkaartnederland.nl

Klachtenregeling

In het ziekenhuis staat hoge kwaliteit van zorg voorop. Het kan toch gebeuren dat u niet tevreden bent over de gang van zaken in ons ziekenhuis. In dat geval vragen wij u om eerst te proberen het geschil met de direct betrokken personen te bespreken. Indien gewenst kan een dergelijk gesprek in het bijzijn van het hoofd van de desbetreffende dienst worden gevoerd. Wanneer u na afloop van dat gesprek het gevoel heeft dat uw probleem of klacht niet afdoende is behandel, kunt u zich wenden tot de onafhankelijk klachtencommissie van ons ziekenhuis. Hiervoor kunt u een formulier halen bij de receptie. Mocht u een klacht hebben, aarzel dan niet om deze in te dienen. Door ons over uw ervaringen in ons ziekenhuis te informeren worden wij in staat gesteld het functioneren van ons ziekenhuis te toetsen en daar waar nodig bij te stellen.

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.


Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.





Foldernummer: C36
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien