Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

Coloscopie onder propofol

Coloscopie onder propofol

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort krijgt u een darmonderzoek, een coloscopie. Uw arts heeft u verteld wat het onderzoek inhoudt. Hier kunt u het nog eens nalezen.


Wat is een coloscopie?

Met een flexibele scoop, die een camera bevat, kan via een beeldscherm de binnenzijde van de dikke darm bekeken worden. Een scoop is een bestuurbare, dunne, buigzame slang. Via de anus wordt de scoop voorzichtig door de dikke darm opgeschoven. Tijdens de coloscopie is het ook mogelijk om ingrepen uit te voeren, zoals het nemen van biopten of het verwijderen van een poliep. Het onderzoek vindt plaats onder propofol.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen, die mogelijk de oorzaak zijn van uw klachten.

Voorbereiding


Laxeren

Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat de darm goed schoon is. Resten van ontlasting kunnen namelijk het beeld vertroebelen en de scoop beschadigen. Om die reden krijgt u een dieetadvies en een laxeervoorschrift. Hoe het laxeren in zijn werk gaat staat hier beschreven. Na de toiletgang kunt u het beste babylotion doekjes gebruiken (deppen), dit voorkomt een schraal en branderig gevoel. Gebruikt u alstublieft geen vaseline of zalf, dit beschadigt de camera van de scoop. Het is belangrijk dat u tijdens het laxeren veel blijft bewegen, dit houdt de darmperistaltiek op gang.

Medicijngebruik

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u gebruikt. Dit geldt vooral voor het gebruik van bloedverdunnende middelen en diabetes medicatie. De endoscopie verpleegkundige zal telefonisch doorgeven wat u met deze medicatie moet doen voorafgaand aan de coloscopie. Wanneer u staaltabletten gebruikt dient u deze tabletten 14 dagen van tevoren te staken, omdat deze een zwarte aanslag op de darmwand achterlaten.

Nuchter

Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat u nuchter bent. Lees de informatie over de voorbereiding met het laxeermiddel hier zorgvuldig door. U dient zich hieraan te houden. Drie dagen voordat u begint met de voorbereiding met het laxeermiddel houdt u zich aan het dieet waarop wij u attent maken in de folder. Op de dag van het onderzoek mag u geen alcoholhoudende dranken gebruiken. Dit in verband met verhoogde kans op een nabloeding. Daarnaast valt dit niet goed in combinatie met de medicatie die u krijgt tijdens het onderzoek.

Kleding

Tijdens het onderzoek vragen wij u:

Vervoer

Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek zelf niet aan het verkeer deelnemen (auto/fietsen/wandelen) of belangrijke beslissingen nemen. Als u na deze behandeling zelf in de auto stapt en een ongeluk veroorzaakt bent u niet verzekerd. Wij vragen u om vooraf vervoer en begeleiding voor uw thuisreis te regelen. Als u géén vervoer en begeleiding kunt regelen kunnen wij u helaas géén sedatiemiddel/roesje geven.

Zwanger

Als u zwanger bent, kan het onderzoek alleen plaatsvinden in overleg met de internist of Maag- Darm- Leverarts. Meld dit tijdig aan uw behandelend arts.

Wat is sedatie onder propofol?

Sedatie betekent letterlijk “het verlagen van het bewustzijn”. Dit gebeurt door middel van toediening van geneesmiddelen via een infuusnaaldje. De diepere sedatie wordt gegeven door een anesthesiemedewerker die gespecialiseerd is in sedatie (sedationist).

Voordelen

Door middel van de diepere sedatie zal u absoluut niks van het onderzoek meekrijgen.

Nadelen

Grote risico’s en complicaties ten gevolge van de sedatie komen zelden voor, maar zijn nooit volledig uit te sluiten. Daarom informeren wij u over alle complicaties die zouden kunnen voorkomen.
Voor de gang van zaken rondom de sedatie (zie informatieboekje ‘diepe sedatie’).

De dag van het onderzoek

Nadat u zich 30 minuten voorafgaand aan het onderzoek heeft aangemeld bij een van de aanmeldzuilen, kunt u plaats nemen in de wachtkamer van de afdeling Interne Geneeskunde (route E01-40). De endoscopie verpleegkundige haalt u daar op.

U krijgt voorafgaand aan het onderzoek een infuusnaald waardoor vlak voor de start van het onderzoek het slaapmiddel (Propofol ®) kan worden gegeven. U krijgt hier verdere informatie over wanneer u op het spreekuur van de anesthesiemedewerker komt of door hem/haar gebeld wordt.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip wordt u, na een korte voorbereiding op het onderzoek, naar de scopiekamer gebracht. Daar sluit de anesthesiemedewerker u aan op de bewakingsmonitor om zo uw bloeddruk, hartslag en zuurstofwaarde in het bloed in de gaten te houden. De arts die de scopie uitvoert wordt geassisteerd door twee gespecialiseerde endoscopieverpleegkundigen. Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde, met de knieën iets opgetrokken. Nadat u in slaap bent gebracht wordt er wordt wat koude gel tussen de billen en aan de scoop aangebracht, waardoor het inbrengen van de scoop soepel zal verlopen. De scoop wordt via de anus ingebracht en door de dikke darm opgeschoven. Tijdens het terugtrekken van de scoop bekijkt de arts het slijmvlies nauwkeurig op afwijkingen. Aanwezige poliepen worden indien mogelijk verwijderd en van afwijkend weefsel worden biopten genomen. Dit weefsel wordt voor nader onderzoek naar het laboratorium opgestuurd. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

De uitslag

Na afloop van het onderzoek worden de bevindingen doorgegeven aan de afdeling dagbehandeling. U krijgt van ons ook een nazorg formulier mee waarop deze bevindingen vermeld staan. Wanneer u daar toestemming voor geeft lichten wij uw begeleider ook in.Het resultaat van het weefselonderzoek moet worden afgewacht. Dit duurt ongeveer 10 tot 14 dagen

Na het onderzoek


De uitslag

Na afloop van het onderzoek worden de bevindingen aan u doorgegeven. De kans aanwezig dat u dit (grotendeels) weer vergeet. Wij schrijven het daarom voor u op een ‘nazorgformulier’, dat u mee naar huis krijgt. De bevindingen worden ook doorgegeven aan de afdeling Dagbehandeling, waar wij u na het onderzoek brengen. Wanneer u daar toestemming voor geeft lichten wij ook degene in die u naar huis begeleidt. Het resultaat van weefselonderzoek moet worden afgewacht. Dit duurt ongeveer 10 tot 14 dagen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de afdeling Dagbehandeling gebracht. Hier moet u ongeveer één uur blijven. Wanneer u goed wakker bent en wat gegeten en gedronken heeft, mag u naar huis (mits u daarbij begeleid wordt en u niet zelf naar huis rijdt).

Belangrijk om te weten:

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie, te bereiken op werkdagen van 9:00-12:00. Indien uw (spoed)vraag niet kan wachten tot de volgende morgen, kan uw spoedvraag worden doorverbonden.
T 0187 60 71 38

Bij spoed buiten kantooruren:

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, mag u contact opnemen met de Spoedeinde Hulp. Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: C34
Laatst bijgewerkt op: 26-03-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien