Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Diepe sedatie

Diepe sedatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Inleiding

Binnenkort ondergaat u een onderzoek en/of behandeling onder diepe sedatie.
In deze folder vindt u meer informatie over diepe sedatie.
Heeft u na het lezen van de folder nog vragen? Schrijf deze dan op, zodat u ze voor de behandeling kunt stellen aan degene die u de sedatie geeft.
In deze folder gebruiken wij voornamelijk de term “onderzoek”, maar hier kan ook “behandeling” voor gelezen worden en andersom.

Sedatie

Wat is sedatie?

Sedatie betekent letterlijk “het verlagen van het bewustzijn”. Dit gebeurt door middel van toediening van geneesmiddelen via een klein infuusnaaldje in een ader van uw hand of arm. Sedatie zorgt er in het algemeen voor dat u een onplezierig onderzoek of behandeling als minder belastend ervaart. De diepte van de sedatie wordt vooraf bepaald door degene die bij u het onderzoek uitvoert. Ook kunt u uw voorkeur wat betreft sedatiediepte aangeven bij uw behandelaar. Een lichte of matige sedatie wordt gegeven door uw behandelaar. De diepere sedatie wordt uitgevoerd door een sedationist, physician assistant en/of anesthesioloog.

Waarmee wordt sedatie uitgevoerd?

Er worden meestal twee soorten middelen voor de diepe sedatie gebruikt. Eén om het bewustzijn te verlagen (het slaapmiddel) en één om pijn te verminderen. Deze twee middelen versterken elkaars werking.
De geneesmiddelen die gebruikt worden om de sedatie uit te voeren, zijn kortwerkend waardoor u na het onderzoek snel wakker bent.

Effecten van sedatie

Het toedienen van sedatie heeft de volgende effecten op het lichaam:
· sedatie vermindert het bewustzijn: u wordt slaperig; hierdoor maakt u het onderzoek niet bewust mee;
· sedatie onderdrukt de pijnprikkel; u voelt geen pijn.

U bent dus NIET onder narcose!

U behoudt belangrijke reflexen zoals hoesten en slikken. U blijft zelf ademhalen.

De taak van het sedatieteam

Tijdens de sedatieprocedure worden de belangrijkste lichaamsfuncties, zoals bloeddruk, ademhaling en hartslag bewaakt en eventueel bijgestuurd. Na de behandeling wordt u bewaakt op de uitslaapkamer.

Gang van zaken rondom de sedatie

Screening voor diepe sedatie

Er zijn 2 mogelijkheden:
1. U vult de gezondheidsvragenlijst van te voren (thuis) in. Voorafgaand aan de sedatie heeft u een gesprek met degene die u de sedatie toedient. Deze neemt samen met u de vragenlijst door, geeft u informatie over de sedatie en luistert op indicatie naar uw hart en longen. Als u nog vragen heeft over de sedatie kunt u deze uiteraard direct stellen.
2. U gaat langs op de POS-poli of u wordt gebeld voor de screening. U krijgt tevens informatie over de sedatieprocedure en verdere instructies.

Voorbereiding op de sedatieprocedure

De sedatieprocedure kan alleen plaatsvinden als u nuchter bent! Dit is belangrijk om te voorkómen dat tijdens de sedatie de inhoud uit uw maag via uw slokdarm in uw luchtpijp – en zo in uw longen – terechtkomt.

‘Nuchter zijn’ houdt in:

Nuchterheid volwassenen


Nuchterbeleid volwassenen


Vanaf 6 uur voor opname tot 2 uur voor opname
Eten: niets
Drinken: water en/of heldere appelsap
Vanaf 2 uur voor opname tot opname
Niets

Medicatie die u thuis gebruikt – bijvoorbeeld voor hoge bloeddruk, voor uw hart of voor uw longen – neemt u gewoon in. Sommige medicijnen moet u niet innemen. Dit hoort u van de behandelend arts of op de POS-poli.

Sieraden, make-up en overige zaken

Tijdens de behandeling

In de voorbereidingsruimte komt u op een bed te liggen. Om uw arm krijgt u een bloeddrukmanchet. Wij meten uw bloeddruk en u krijgt een klein infuusnaaldje in een ader op uw hand of in uw arm. In de onderzoeksruimte sluiten we u aan op de bewakingsapparatuur, waarmee wij uw hartslag en bloeddruk in de gaten houden. Op een van uw vingers krijgt u een zacht knijpertje voor de controle van de bloedstroom en het zuurstofgehalte van uw bloed. In bepaalde gevallen krijgt u stickers op de borst om uw hartritme te kunnen bewaken.

Ten slotte krijgt u soms in één van de neusgaten een slangetje waardoor u extra zuurstof krijgt. Soms krijgt u een zuurstofmasker.

Nadat u bent aangesloten op de bewakingsapparatuur, kan de sedatieprocedure starten. Het slaapmiddel, en in sommige gevallen de pijnstiller, krijgt u toegediend via het infuusnaaldje. U wordt tijdens de gehele procedure goed in de gaten gehouden.


Na de sedatieprocedure

Na de behandeling brengen wij u naar de uitslaapkamer, waar verpleegkundigen u verzorgen en uw toestand in de gaten houden.

Complicaties en bijwerkingen

Grote risico’s en complicaties ten gevolge van de sedatie komen zelden voor, maar zijn nooit volledig uit te sluiten. Daarom informeren wij u over alle complicaties die zouden kunnen voorkomen.

Herstel

Het kan soms even duren voordat uw lichamelijke conditie weer is zoals voor de behandeling. Normaal gesproken bent u binnen enkele dagen weer hersteld.

Heeft u nog vragen?

Deze folder ondersteunt de mondelinge informatie die u heeft ontvangen. Heeft u nog vragen, stel ze dan gerust aan uw behandelaar, verpleegkundige of degene die de sedatie toedient.


Vergoeding ziekenhuiszorg

Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op onze website onder ‘kosten en vergoedingen’ en op www.dezorgnota.nl.Foldernummer: S44
Laatst bijgewerkt op: 10-05-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien