Op verzoek van uw kinderarts staat er binnenkort een bloedonderzoek gepland. In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is wekelijks een speciaal bloedafname spreekuur waarbij extra begeleiding door de pedagogische zorg beschikbaar is. Er wordt voor uw kind een setting gecreëerd waarin de medische handeling in alle rust positief kan verlopen.
Voor de bloedafname
Vooraf krijgt u een recept mee voor een verdovende crème die u thuis minimaal 1 uur voor de bloedafname aanbrengt. Bij een getinte huid 2 uur. De crème wordt aangebracht in de elleboogplooi waar u een bloedvat ziet. Er mag een halve tube zalf per elleboogplooi aangebracht worden. Niet insmeren maar een toef opbrengen. Dit kan afgedekt worden met de meegeleverde plakker (vouw een hoekje van de plakker om
i.v.m. het verwijderen) of met huishoudfolie (wat makkelijk te verwijderen is). Het is niet erg als de verdovende zalf (Emla crème) langer inwerkt (maximaal 4 uur). De zalf uit de tube wordt na 1 tot 1,5 uur doorzichtig
i.p.v. wit en meer vloeibaar door de warmte van de huid.
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de kinderpoli in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De bloedafname vindt plaats op de kinderafdeling. Eerst mag u met uw kind plaats nemen in de speelruimte. Daar wordt besproken welke afleidingstechniek ingezet zal worden.
Dan gaat u met uw kind naar de behandelkamer. In deze kamer zijn materialen om af te leiden. Bij oudere kinderen kan de VR-bril ingezet worden. Het is raadzaam om lievelingsspeelgoed en/of een vertrouwde knuffel mee te nemen. Vaak kan uw kind bij u op schoot zitten tijdens de bloedafname op de behandeltafel. Eerst wordt de verdovende zalf eraf gehaald. Daarna wordt er een stuwband aangedaan om de arm van het kind.
Daarna voelt de laborante met een vinger waar een bloedvat (ader) te vinden is om bloed af te nemen. Zodra er een goede plek is gevonden volgt de bloedafname. We benoemen het woord prikken niet maar praten of spelen met uw kind. Tijdens de afname is het belangrijk dat het kind zijn arm zo stil mogelijk houdt. U kunt uw kind hierbij helpen door geborgenheid te bieden en af te leiden. Doordat de huid goed verdoofd is met Emla crème voelt uw kind weinig van de bloedafname. Wanneer de bloedafname klaar is wordt een gaasje op de plek van de bloedafname aangebracht wat 10 minuutjes moet blijven zitten. De bloedafname wordt positief afgesloten. Uw kind mag iets uitkiezen en nog een tijdje in de speelruimte zijn.
Bereid u samen voor op het onderzoek
U kent uw kind het allerbeste. Denk vooraf na wat uw kind zou kunnen helpen om het onderzoek rustig en zonder paniek of angst te doorlopen. Als we praten over bloedonderzoek zien we dat kinderen angstig worden als we daar bepaalde woorden bij gebruiken. Andere woorden helpen juist om rustig te blijven:
Woorden/zinnen die angst brengen | Woorden/zinnen die rust brengen |
Prik (Er komt een prik aan) | Onderzoek (De dokter gaat het onderzoek doen) |
Pijn (Het doet maar even pijn) | Vervelend/gek gevoel |
Aftellen (Daar komt de prik, 3…2…1…) | Ik ben benieuwd wanneer je voelt dat het klaar is |
Het is zó voorbij | Dit gaat ons samen lukken |
Tabel over positief taalgebruik bij bloedafname
- Leg uw kind uit dat u naar het ziekenhuis gaat voor een onderzoek, maar probeer hier geen lang gesprek van te maken.
- Bedenk wat een goede manier is om de aandacht van uw kind te trekken. Heeft hij/zij een favoriet boekje of speeltje waarmee je altijd succes hebt? Neem die dan mee. Eventueel een eigen fles/beker.
- Overigens mag uw kind natuurlijk ook meekijken hoe het onderzoek wordt gedaan als hij/zij dat interessant vindt. Het is ook belangrijk om te bedenken wie (ouders/verzorgers) het onderzoek het beste kan begeleiden.
- De medisch pedagogisch zorgverlener zal uw kind afleiden met bijvoorbeeld een bellenblaas, een zoekboek of een spelletje, zodat uw kind meer kan ontspannen. U kunt geruststellend tegen uw kind praten.
- Praat met uw kind nog even na over de bloedafname. Hoe ging het? Wat waren de dingen die goed hielpen voor een eventuele volgende keer? Hielp de zalf goed? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.
Uitslag van het onderzoek
Hoelang de uitslag van het bloedonderzoek duurt, hangt af van hetgeen aangevraagd is voor onderzoek. De kinderarts zal aangeven wanneer u de uitslag kunt verwachten en hoe u hierover wordt geïnformeerd.
Minderjarigen
De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van
Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze
Kinderafdeling.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
DigiD voor kinderen
Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via
digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze
website.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.