Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

24-uurs bloeddrukmeting bij kinderen

24-uurs bloeddrukmeting bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

De kinderarts heeft voorgesteld om gedurende 24 uur de bloeddruk van uw kind te registreren. Met dit onderzoek kan de arts een duidelijk beeld krijgen van de bloeddruk van uw kind, gemeten over een langere tijd en tijdens activiteiten. In dit informatieboekje leest u hoe de 24-uurs bloeddrukmeting in zijn werk gaat en wat uw rol daarbij kan zijn.


Automatische 24-uurs bloeddrukmeting

De 24-uurs bloeddrukmeting bestaat uit twee delen:
  1. Een bloeddrukmeter registreert 24 uur lang elke 20 minuten de bloeddruk van uw kind ('s nachts is de meting 1 keer per uur).
  2. U houdt tijdens deze 24 uur een dagboek bij over de activiteiten van uw kind.

Bloeddrukmeter

De bloeddrukmeter is ongeveer even groot als een walkman. Uw kind draagt de bloeddrukmeter in een tasje bij zich. Uw kind krijgt een stuwband om de (rechter)bovenarm, dat via een slangetje aan de bloeddrukmeter is verbonden.

Dagboek bijhouden

U krijgt bij deze een formulier, om de activiteiten van uw kind bij te houden.

Voorbereiding van uw kind

Het is belangrijk uw kind goed voor te bereiden op het onderzoek. Hoe u dat het beste kunt doen, is mede afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Hieronder volgen enkele tips.

Voorbereiding thuis

Doe uw kind een hemd of een T-shirt aan. Eventuele medicijnen kan uw kind volgens voorschrift van uw arts blijven innemen. Voor het onderzoek zijn verder geen voorbereidingen nodig.

Het onderzoek

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich met uw kind aan de balie van poli cardiologie in Dirksland. Het aanbrengen van de apparatuur duurt ongeveer 10 minuten. De functie-assistent bevestigt de manchet van de bloeddrukmeter rond de bovenarm. Gedurende de duur van het onderzoek (24 uur) mag de manchet niet af. De manchet wordt verbonden met een apparaat. Het apparaat draagt uw kind in een tasje bij zich. Bij een aantal apparaten hoort u een pieptoon voordat het apparaat de manchet gaat oppompen om een meting te doen. Vijf seconden later wordt de bloeddruk gemeten. Overdag pompt de bloeddrukmeter één keer per twintig minuten op. De poli assistent stelt het apparaat zo in dat als uw kind gaat slapen het apparaat geen pieptoon geeft en één keer per uur oppompt. Dit om de nachtrust zo min mogelijk te verstoren.

Adviezen:

Na het onderzoek

Na het aansluiten van de apparatuur gaat uw kind weer naar huis. Het is de bedoeling dat uw kind tijdens het dragen van de recorder alles doet wat hij/zij normaal ook doet (dus ook gewoon naar school). Uw kind mag tijdens het onderzoek alleen niet zwemmen, baden en douchen. Ook mag uw kind niet op een elektrische deken die aan staat slapen. We adviseren u voorzichtig om te gaan met het apparaat.

Inleveren apparaat

Na 24 uur verwijdert u zelf het kastje. Wilt u het kastje en het dagboekje zo spoedig mogelijk in de meegekregen envelop afgeven bij de poli cardiologie. Uw kind hoeft niet mee te komen. In het apparaatje zijn de patiëntengegevens en meetresultaten opgeslagen.

Uitslag

De kinderarts beoordeelt de gegevens. Deze beoordeling vindt plaats op een later tijdstip. De uitslag krijgt u tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek. Op dat moment bespreekt de arts ook het eventuele vervolgtraject. Als u nog geen vervolgafspraak heeft, vragen wij u contact op te nemen met de poli kindergeneeskunde.

Complicaties

Een 24-uurs bloeddrukmeting is een veilige onderzoeksmethode, waar geen risico’s aan verbonden zijn.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u samen met uw kind op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo spoedig mogelijk te melden bij de poli cardiologie.
T 0187 60 71 50

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: B42
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien