Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskundig Centrum CuraVita

Bevallen in een kraamsuite

Bevallen in een kraamsuite

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In het gebied Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland is thuis bevallen niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als je een medische indicatie hebt. Het CuraVita verloskundig centrum biedt een goed alternatief om te bevallen in huiselijke sfeer.


Op de kraamsuites staat “gezinsgerichte zorg” centraal. De kernwaardes deskundigheid, compassie, vertrouwen en gastvrijheid van Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis sluiten daar goed bij aan. Onderstaande uitgangspunten zijn leidend:
  • Bij gezinsgerichte zorg staat respect voor elke vorm van samenleven voorop, dat wil zeggen dat niet uitsluitend wordt uit gegaan van traditionele gezinspatronen, maar van diversiteit aan gezinssamenstellingen, achtergronden, familie structuren, culturen, normen en waarden. Het is belangrijk om de hechting tussen ouder en kind zoveel mogelijk te bevorderen.
  • Wij betrekken de (kraam)vrouw, het kind en het gezin bij de planning, uitvoering en evaluatie van de zorg ter bevordering van de kwaliteit van zorg.
  • Belangrijk hierin vinden wij de specifieke behoeften, de gezondheid en het welbevinden.
  • Alle disciplines werkzaam op de kraamsuites dragen de ”gezinsgerichte zorg“ visie uit.

Net als thuis

Door samen te zorgen voor jouw kind willen we het verblijf in het ziekenhuis zoveel mogelijk op thuis laten lijken. Ruimte voor rust, maar ook om samen te zijn met jouw gezin. Belangrijk daarbij is dat we de partner betrekken in de zorg voor moeder en kind (net als thuis). Denk bijvoorbeeld aan het wassen en voeden van jouw kind.
De verpleegkundige kan ondersteunen daar waar nodig is.

Kraamsuites

Als je in het verloskundig centrum CuraVita komt bevallen, dan verblijf je op een kraamsuite. Deze luxe suite is van alle gemakken voorzien. Tijdens de bevalling doet de suite dienst als verloskamer. Alle nodige medische apparatuur bevindt zich op deze kamer of brengt de verpleegkundige zo nodig binnen. Na de bevalling ruimt zij de apparatuur weer op, zodat jouw gezin in privacy en huiselijke sfeer bij elkaar kan zijn. Ook als je een keizersnede krijgt, kun je voor en na de geboorte van jouw kindje gebruik maken van de kraamsuite. Jij en je baby verblijven op de suite zolang het medisch noodzakelijk is. Met een maximum van 72 uur.

Tijdens de bevalling mogen er twee naasten van de patient aanwezig zijn. Ander bezoek (vrienden/familie) mogen niet in de gang van de suites verblijven, maar moeten in de centrale hal wachten.

Indien jouw baby zorg nodig heeft vindt dit plaats op de kinderafdeling. Indien noodzakelijk krijg je een kamer aangeboden op de kraamafdeling. Indien je poliklinisch bevalt kun je na overleg met de verloskundige enkele uren na de bevalling weer naar huis. Wij streven naar een ontslag tijd van 10 uur, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de kraamzorg.

Voorbereiding

De laatste weken voor de bevalling adviseren wij je om een koffertje in te pakken, met daarin zaken als:
  • Nachtkleding en toilet spullen, voor beide (aanstaande) ouders;
  • T-shirt of iets dergelijks, wat je tijdens de bevalling kunt dragen;
  • Jouw zwangerschapskaart indien in jouw bezit;
  • Zorgverzekeringspasje/ ID kaart;
  • Fototoestel;
  • Eventueel lectuur;
  • Eigen medicijnen;
  • Babykleertjes, bij voorkeur drie setjes;
  • Baby thermometer;
  • Een Maxi-Cosi.

Wanneer contact opnemen met jouw verloskundige?

Wij adviseren je contact op te nemen:
  • Als je regelmatig weeën hebt, om de vijf tot tien minuten;
  • Als je vliezen breken, met of zonder weeën;
  • Als je helder rood bloedverlies hebt;
  • Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in de bovenbuik of bovenrug;
  • Bij minder bewegingen van je kindje dan anders;
  • Als je ongerust bent of twijfelt;
  • Als jouw verloskundige verteld heeft wanneer je moet bellen;
  • Als je poliklinisch bevalt stelt de verloskundige het ziekenhuis op de hoogte van jouw komst.

Parkeren

De ingang van de kraamsuites is uitsluitend voor spoed opnames tussen 23.00 uur en 7.00 uur en voor de ambulance. Wil je ervoor zorgen dat je na het ontbijt de auto op het parkeerterrein van het ziekenhuis parkeert.
je kunt gebruik maken van een 24-uurs parkeerkaart, je krijgt deze uitsluitend op de dag van bevalling/keizersnede.

Pijnstilling

Een bevalling kan goed verlopen zonder pijnbestrijding. Toch kun je om verschillende redenen in overleg met jouw verloskundige of gynaecoloog, gebruik maken van pijnbestrijding. In ons verloskundig centrum CuraVita, kun je tijdens de bevalling, dag en nacht pijnbestrijding krijgen. Uitgebreide informatie hierover vind je hier.

Begeleiding borstvoeding

Wij hechten veel waarde aan een goede start voor moeder en kind. Wij geven goede begeleiding bij het geven van borstvoeding: onze verpleegkundigen zijn hier speciaal voor opgeleid. Ook werken in ons verloskundig centrum CuraVita lactatiekundigen. Zij kunnen je helpen met specifieke vragen over borstvoeding en geven jouw de begeleiding die je nodig hebt. Wij zijn gecertificeerd door de Stichting Zorg voor Borstvoeding; we mogen ons ‘Baby Friendly Hospital’ noemen.

Praktische informatie

Op de kraamsuites is een informatiemap aanwezig. Hierin vind je alle informatie welke nodig is om het verblijf op de kraamsuites zo aangenaam mogelijk te maken. Het volgende is voor jouw verblijf goed om te weten:

  • Jouw partner mag 24 uur per dag aanwezig zijn en krijgt ook dagelijks ontbijt en avonds een broodmaaltijd.
  • Wil je gebruikt serviesgoed en bestek in de daarvoor bestemde kar op de gang zetten? Zo blijft de suite netjes.
  • Eventuele andere kinderen mogen onbeperkt op bezoek komen, maar zij kunnen echter niet blijven slapen.
  • Wil je eraan denken dat je de suite met gepaste kleding verlaat?
  • Hoe lang je met jouw gezin op de suite verblijft is afhankelijk van de reden van opname.
  • De verpleegkundige bespreekt de planning van de zorg met jou als gezin. Je kunt hierbij denken aan het tijdstip voor het badje voor de baby, en uitleg over hoe jij en jouw partner zelfstandig of met begeleiding jouw kindje kunnen verzorgen. (temperaturen, voeden en verschonen).
  • Na de bevalling streven wij er naar dat jouw gezin in ieder geval 48 uur een suite tot beschikking heeft. Mocht dit door drukte niet lukken, dan word je naar een kamer op afdeling gebracht. Wij kunnen dan helaas niet garanderen dat jouw partner dan ook kan blijven slapen, natuurlijk is hij/zij heel de dag welkom om samen met jou en ons voor jouw kindje te zorgen.
  • Er is een minibar aanwezig met diverse fruitdranken, ook is er de mogelijkheid om zelf koffie en thee te zetten in jouw eigen keukenblok. In de servieskast staan beschuit met muisjes, voor jullie of het bezoek.
  • Je mag ook eigen producten meenemen en bewaren in de minibar of opwarmen in de magnetron.
  • Het eten en drinken wordt op onze afdeling verzorgd door de voedingsassistenten.
  • Zij komen 2x per dag langs met een broodkar (8.00-17.00 uur) waar jullie zelf een keuze kunnen maken uit verschillende soorten brood, beleg, yoghurt en crackers.
  • 1x per dag (12.00 uur) krijgen jullie een warme maaltijd aangeboden. De eerste drie dagen krijgt de partner ook een warme maaltijd aangeboden, daarna kan de partner een warme maaltijd in het restaurant kopen.
  • Je kunt gebruik maken van jouw eigen mobiele telefoon. Op de kraamsuite is een televisie aanwezig en kunt je gratis gebruik maken van het Wi-Fi netwerk Curamare.
  • Alle kraamsuites zijn uitgerust met een luxe badkamer, inclusief ligbad, apart douche en toilet.
  • Handdoeken en linnengoed zijn op de suite aanwezig.
  • Als je het geboortekaartje afgeeft of opstuurt worden zij opgehangen op de afdeling en zijn ze voor publieke inzage. Als dit niet gewenst is wil je dan geen geboortekaartje afgeven of opsturen.

Bezoek

Voor de kraamsuites zijn er geen vaste bezoektijden, deze mag je naar eigen wens invullen maar denk daarbij wel aan jouw rust.
Als er werkzaamheden door zorgverleners plaatsvinden, dient het bezoek desgevraagd de kamer te verlaten en te wachten in de familiekamer.

Aangifte

Het is noodzakelijk dat je binnen drie dagen de baby aangeeft bij de burgerlijke stand van de gemeente Goeree-Overflakkee,
Koningin Julianaweg 45,
3241 XB Middelharnis

Let op!

Jouw baby moet altijd worden aangegeven in het gemeentehuis in Middelharnis. Dit kan alleen op afspraak. Patiënten van Goeree Overflakkee moeten een afspraak maken via de site: www.goeree-overflakkee.nl. Patiënten van buiten Goeree Overflakkee moeten een afspraak maken door te bellen, T 14 01 87

Vergeet niet jouw kind te melden bij jouw zorgverzekeraar. De termijn waarbinnen dit moet gebeuren kun je navragen bij jouw zorgverzekeraar.

Informatie/aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden verwijzen wij je naar de website: www.curavita.nl

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met jouw verloskundige of gynaecoloog.

Vergoeding zorg

De basisverzekering vergoedt zorg die moeder en baby voor, tijdens en na de bevalling nodig hebben. Dit betekent dat de kosten voor de verloskundige, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering worden vergoed. Wel kunnen er kosten (deels) ten laste komen van het verplichte eigen risico. Ook zijn er zorgvoorzieningen en behandelingen waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen. Denk hierbij aan geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek, kosten voor vervoer of de verplichte eigen bijdrage voor kraamzorg. In je zorgpolis kun je lezen welke zorg je vergoed krijgt door je zorgverzekering. Het type zorgpolis bepaalt bovendien of je zelf een zorgaanbieder mag kiezen.

Geboortezorg Zuid aan Zee

Voor iedere zwangere en partner in onze omgeving moet de geboortezorg vertrouwd, laagdrempelig en veilig aanvoelen. Vanuit de gedachte dat de zwangere centraal staat, wordt gewerkt vanuit één team en zet de coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee in op de juiste zorg door de juiste zorgverlener. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is onderdeel van deze cooperatie.

Kijk op de website www.geboortezorgzuidaanzee.nl voor meer informatie over coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee en welke zorgverleners hierbij aangesloten zijn.





Foldernummer: B33
Laatst bijgewerkt op: 04-05-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien