Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Astma bij kinderen - inhaler

Astma bij kinderen - inhaler

Volumatic

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

De volumatic is een hulpstuk (ook wel voorzetkamer genoemd) dat je samen met een dosisaerosol (een spuitbusje met daarin een medicijn) gebruikt. Door op het spuitbusje te drukken, verstuift een dosis geneesmiddel in de volumatic. Bij het inhaleren gaat het geneesmiddel samen met de ingeademde lucht naar de longen.




Het gebruik van de volumatic


Schoonmaken


Volumatic

Het is heel belangrijk dat je de volumatic eenmaal per week schoon maakt. Dit is om te voorkomen dat het medicijn aan de wand van de volumatic blijft plakken, en daardoor niet goed in de longen terecht komt. Bij verkoudheid maak je de volumatic elke dag schoon. Je kunt dit op de volgende manieren doen. Haal de volumatic uit elkaar en reinig beide delen in lauw/warm water met afwasmiddel. Laat de onderdelen vijftien minuten in een sopje liggen. Haal de onderdelen vervolgens uit het sopje, maar spoel het niet af! Schud het overtollige water en zeepsop van de onderdelen af en laat dit aan de lucht drogen op een schone droge doek. Droog de volumatic niet af. Als de volumatic droog is, kun je hem weer in elkaar zetten.

LET OP: de volumatic mag niet in de vaatwasser!

Spuitbusje

Het spuitbusje hoeft niet schoongemaakt te worden. Als het verstopt raakt kun je het open prikken met een naald.

De hoeveelheid geneesmiddel in het spuitbusje

Voor het eerste gebruik moet je drie a vier pufjes wegspuiten. Wordt de dosisaerosol meer dan drie dagen niet gebruikt, dan één puf wegspuiten. Het is niet mogelijk om aan de buitenkant van het spuitbusje te zien hoeveel medicijn er nog in zit. Wanneer je dagelijks een vaste hoeveelheid inhaleert, kunnen je ouders uitrekenen wanneer het spuitbusje ongeveer leeg zal zijn. Deze datum noteren je ouders op het spuitbusje. Zij kunnen dan tijdig een nieuw recept vragen aan je arts.

Als je twijfelt, kun je het spuitbusje rechtop, op één tot twee cm afstand van een ruit of spiegel houden en één puf geven. Als je een witte poederring ziet op de spiegel dan zit er nog medicijn in het spuitbusje. Houd er rekening mee dat dit de laatste puf kan zijn! Daarom is deze methode niet 100% betrouwbaar en is het beter om van te voren uit te rekenen wanneer het spuitbusje leeg zal zijn. Bij twijfel haal je altijd nieuwe medicijnen bij de apotheek.

Waarschuwing

Het spuitbusje staat onder druk. Maak het nooit open en gooi het niet in het vuur. Bewaar het spuitbusje nooit op een hete plaats.

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: A63
Laatst bijgewerkt op: 23-04-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien