De autohaler is een dosisaërosol (spuitbusje met daarin geneesmiddel) dat automatisch een pufje afgeeft, als je voldoende diep inhaleert. Door de autohaler komen de medicijnen op de juiste plaats in de longen, hierdoor heb je aan een kleine dosering voldoende en werkt het medicijn effectief.
Gebruik van de autohaler
- Verwijder het beschermkapje aan de onderzijde.
- Schud de autohaler minimaal 5 keer krachtig op en neer.
- Houd de autohaler rechtop en breng de rode hefboom omhoog.
- De autohaler is nu klaar voor gebruik.
- Ga goed rechtop staan met een rechte rug en met je hoofd iets achterover.
- Houd de autohaler rechtop. Adem volledig en rustig uit. Doe dit voordat je de inhalator in de mond neemt, anders wordt het poedermedicijn vochtig.
- Neem het mondstuk in de mond en omsluit het goed met de tanden en lippen. De tong mag de opening niet blokkeren.
- Adem nu krachtig en zo diep mogelijk in.
- Op een gegeven moment hoor je een (harde) klik. Dit is een teken dat de dosis afgegeven is. Stop nu niet met inademen maar ga gewoon door totdat je niet meer verder kunt inademen.
- Neem de autohaler uit de mond en houd de adem vijf tellen vast.
- Adem daarna rustig uit door de neus (niet in de autohaler uitademen!). Breng de hefboom in horizontale stand terug en plaats het beschermkapje terug.
Schoonmaken
De autohaler wekelijks schoonmaken. Draai het bovenstuk van de autohaler en neem het spuitbusje eruit. Alleen het onderstuk van de autohaler circa dertig seconden met warm stromend water afspoelen, uitkloppen, droogmaken en verder aan de lucht laten drogen. Het spuitbusje en bovenstuk NOOIT afspoelen of vochtig laten worden.
Andere aandachtspunten
Bereken wanneer de autohaler leeg zal zijn (zie het totaal aantal beschikbare doses op de zijkant van het spuitbusje), bij onregelmatig gebruik is het handig om te turven. Bewaar de autohaler bij kamertemperatuur.
Minderjarigen
De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van
Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze
Kinderafdeling.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
DigiD voor kinderen
Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via
digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze
website.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.