Dit apparaatje noem je ook wel een poederinhalator. Het bevat een geneesmiddel in poedervorm. Het geneesmiddel kun je met dit apparaatje inhaleren (=inademen).
Het geneesmiddel moet zover mogelijk in de luchtwegen kunnen doordringen, daarom is het belangrijk om de instructies nauwkeurig op te volgen.
Vóór het gebruik van de turbuhaler
Voor het allereerste gebruik activeer je de turbuhaler eenmalig. Dit doe je door de turbuhaler in plaats van één keer, drie keer te laten klikken. Hierna kun je de volgende keren handelen zoals hieronder beschreven.
Gebruik van de turbuhaler
- Draai de witte beschermkap van de turbuhaler.
- Houd de turbuhaler rechtop met de gekleurde draaigreep naar beneden.
- Draai de geribbelde draaigreep om totdat hij niet verder kan.
- Draai vervolgens terug tot je een klik hoort. De turbuhaler is nu klaar voor gebruik.
- Ga voor een goede inhalatie rechtop staan met een rechte rug en met het hoofd iets achterover.
- Houd de turbuhaler horizontaal.
- Adem volledig en rustig uit. Doe dit voordat je de inhalator in de mond neemt, anders wordt het poedermedicijn vochtig.
- Neem het mondstuk in de mond en omsluit het met de tanden en lippen. De tong mag de opening niet blokkeren.
- Adem krachtig en zo diep mogelijk in.
- Neem de turbuhaler uit de mond en houd je adem vijf tellen vast.
- Adem daarna rustig uit door de neus. Niet in de turbuhaler uitademen!
- Draai de beschermkap weer op de turbuhaler.
Aandachtspunten
- Spoel na gebruik van Flixotide en Seretide je mond met water of poets je tanden.
- Als je per ongeluk twee keer achter elkaar de turbuhaler laadt, schuif de eerste dosis dan door. Een dubbele dosis inhaleren is hierdoor niet mogelijk.
De hoeveelheid geneesmiddel in de turbuhaler
Vlak onder het mondstuk zit een klein venster. Wanneer achter dit venster een rode streep verschijnt, bevat de turbuhaler nog ongeveer twintig inhalaties. Als het venster helemaal rood is moet de turbuhaler vervangen worden. Symbicort heeft een telmechanisme dat aftelt naar nul.
Schoonmaken
Het mondstuk van de turbuhaler reinig je wekelijks met een schone, droge tissue of doekje. De turbuhaler mag niet in aanraking komen met water, omdat het poedermedicijn niet nat mag worden.
Minderjarigen
De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van
Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze
Kinderafdeling.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
DigiD voor kinderen
Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via
digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze
website.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.