Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Arginine tolerantietest

Arginine tolerantietest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort wordt bij uw kind onderzoek gedaan naar de aanmaak van groeihormoon. Dit onderzoek wordt de Argininetolerantietest genoemd. De kinderarts heeft het onderzoek met u besproken. Hier kunt u de informatie nog eens nalezen en vindt u informatie over de voorbereiding en het onderzoek.


Doel van het onderzoek

Uw kind komt voor het bepalen van de groeihormoonafscheiding. Het groeihormoon wordt afgegeven door een klier in de hersenen, de hypofyse. Het groeihormoon zorgt er onder andere voor dat uw kind groeit. Arginine is een stofje dat de hypofyse aanzet tot het maximaal afgeven van groeihormoon. Dit groeihormoon kunnen we meten in het bloed. Op deze manier kunnen wij zien hoeveel groeihormoon de hypofyse kan maken als deze daartoe wordt gestimuleerd.

Beschrijving van het onderzoek

Bij uw kind wordt een infuusnaaldje ingebracht in de arm of hand. Via dit naaldje nemen wij bloed af. Na een kwartier nemen wij nogmaals bloed af en sluiten wij een infuus met de arginine op het naaldje aan. Dit infuus moet in een half uur inlopen. De arts wil in het bloed onderzoeken hoeveel groeihormoon uw kind kan afgeven. Hiervoor nemen we na het inlopen van het infuus gedurende ongeveer 2 uur diverse keren bloed af via het naaldje.

De voorbereiding

Omdat de spijsvertering de hoeveelheid groeihormoon in het bloed kan beïnvloeden, moet uw kind nuchter zijn. Wel mogen ze nog iets water drinken. Oudere kinderen dienen na het avondeten nuchter te blijven. Als uw kind tussen de 1 en 5 jaar is, kunt u het beste hem/haar om 24.00 uur ’s avonds nog wat te eten of drinken geven. Daarna mag hij/zij niets meer eten. Is uw kind jonger dan één jaar dan moet u hem/haar 4 uur vóór het onderzoek de laatste voeding geven. Daarna mag hij/zij nog wel water drinken. Neemt u eventueel een leesboek, speelgoed of een iPad mee.

De dag van het onderzoek

U ontvangt schriftelijk een oproep voor de dagopname. In deze oproep staat op welke dag, hoe laat en waar u zich moet melden. U kunt bij het onderzoek aanwezig zijn. De verpleegkundige brengt een infuusnaaldje in en zal tijdens het onderzoek bloed afnemen. Tijdens de gehele test blijft uw kind op een bed liggen. Door het lange nuchter zijn kan uw kind wat duizelig worden. De verpleegkundige zal het infuus met arginine toedienen en weer bloed afnemen. Na het onderzoek wordt het infuusnaaldje verwijderd en kunt u beiden naar huis. De totale opname duurt ongeveer 3 uur. Uw kind mag na de test weer eten.

Wat kunt u uw kind vertellen?

Nazorg

Uw kind heeft geen speciale nazorg nodig. Om de uitslagen met u te bespreken, krijgt u een (telefonische) afspraak met de kinderarts die uw kind behandelt. Indien u hiervoor nog geen afspraak heeft, maakt u een afspraak bij de balie. De uitslagen zijn na ongeveer vier weken bekend.

Bericht van verhindering

Mocht uw kind op de dag van het onderzoek niet lekker zijn dan kunt u contact opnemen met de kinderafdeling.
T 0187 60 74 21

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: A43
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien