Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Allergie bij kinderen

Allergie bij kinderen

Huisdieren

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Klachten van huisdieren allergie

Een allergie voor dieren wordt veroorzaakt door een reactie op de huidschilfers van dieren en dus niet de haren zoals vaak wordt gedacht. Wel zitten er vaak huidschilfers aan de haren. Als iemand bijvoorbeeld contact met een hond heeft en hierdoor blootgesteld wordt aan dierlijke huidschilfers dan komen de stoffen die de klachten veroorzaken onmiddellijk (binnen een paar minuten) vrij. Deze stoffen veroorzaken acute klachten van niezen, jeuk in de neus en ogen, loopneus en benauwdheid met piepen (astma aanval). Een paar uur later ontstaat er ook een allergische ontsteking in het slijmvlies van de neus, het bindweefsel van het oog en rond de luchtwegen. Dit laat chronische klachten zien van verstopte neus, continue prikkelende rode ogen en overgevoelige luchtwegen. Daarbij geeft het soms ook klachten als futloosheid, hoofdpijn, lichte spierpijn en een koortsachtig gevoel. Bij continue blootstelling aan inhalatie allergenen, bijvoorbeeld als iemand zelf een hond in huis heeft, staan vooral de chronische klachten op de voorgrond en de acute klachten vallen dan minder op. Iemand kan dus niet meer in de gaten hebben dat de hond het probleem is van alle klachten omdat acute klachten bij direct contact ontbreken. Ook als je geen direct contact met dieren hebt kan je toch klachten krijgen. Bijvoorbeeld via kleding van andere mensen/ kinderen. Omdat blootstelling aan een kleine hoeveelheid schilfers al forse klachten kan geven kunnen ook kortharige katten of honden en zelfs naakte katten forse klachten geven.

Onderzoek naar dierenallergie

Huidtest

Bij de huidtest worden op de binnenzijde van de onderarm druppeltjes, waarin de allergenen zijn opgelost, aangebracht. Hierna prikt men met een fijn naaldje door dit druppeltje heen in de huid. De uitslag van deze test is na een kwartier bekend. Als er een rood bultje ontstaat op de plek waar het druppeltje is aangebracht, is de test positief.

Bloedonderzoek (RAST test)

In het bloed van de patiënt wordt bepaald of er antistoffen aanwezig zijn specifiek gericht tegen huidschilfers van bepaalde dieren. De uitslag van deze test duurt een paar dagen.

Belangrijk is om bij de uitslag van de testen ook de klachten van de patiënt mee te nemen. Dit moet altijd naast elkaar beoordeeld worden.

Behandeling van huisdieren contact

Huisdieren contact vermijden

De bron vermijden is het beste wat je kunt doen om klachten van een allergie te voorkomen. Bij een allergie voor een eigen huisdier is het uit huis doen van het huisdier de beste maatregel. Uiteraard is dit een zware beslissing voor de patiënt maar vaak onvermijdelijk, zeker als de patiënt ook astma heeft. Compleet contact vermijden lukt bijna nooit. Allergenen van huisdieren zijn namelijk overal aanwezig. In woningen, hotels, openbare ruimtes, treinen, wachtkamers. De huidschilfers van de dieren worden op al deze plekken gebracht via de kleren van de huisdier eigenaren.

Hieronder staan een aantal adviezen om de blootstelling aan huisdieren zoveel mogelijk te verminderen:

Medicatie

De behandeling met medicijnen van een allergie kan bestaan uit een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie), of immunotherapie. Op tijd beginnen en consequent gebruik van medicatie is van belang voor een goed effect. Overigens kan immunotherapie niet gestart worden als het dier waar de patiënt allergisch voor is nog in huis is. (Zie verder ook allergie algemeen).

Minderjarigen

De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze Kinderafdeling.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: A32
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien