Wat is huisstofmijtallergie?
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes, die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en eventueel aanwezige huisdieren. Ze houden van een vochtige warme omgeving. Mijten leven in stof, vooral in bed: matrassen, kussens en dekbedden. Ook zijn ze aanwezig in (hoogpolige) vloerkleden, stoffen gordijnen, stoffen meubilair en knuffels. Het aantal huisstofmijten in huis is wel te verminderen, maar een huis volledig huisstofmijtvrij krijgen zal niet lukken.
Als je allergisch bent voor huisstofmijt, ben je eigenlijk allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Wanneer de uitwerpselen van de mijten opdwarrelen en door de lucht zweven, kun je ze inademen. Als je allergisch bent, heb je allergische antistoffen. Deze antistoffen binden met de eiwitten van de uitwerpselen van de huisstofmijt. Hiermee worden stoffen vrijgemaakt die allergische klachten kunnen geven. Voorbeelden van deze klachten zijn niesbuien, tranende ogen, loopneus, verstopte neus en kortademigheid. Soms verergeren eczeemklachten.
Soms ervaren mensen ook futloosheid, hoofdpijn, lichte
spierpijn en koortsachtig gevoel. Ze kunnen zich moeilijk concentreren. De klachten zijn het hevigst in huis, in de ochtend en in de vochtige herfstmaanden. Ze zijn het minst in de droge, warme zomermaanden. De klachten kunnen lijken op een verkoudheid. Een verkoudheid is echter over het algemeen na twee weken over. Vaak zijn patiënten met een huisstofmijtallergie ook gevoeliger voor allerlei andere prikkels als sigarettenrook, mist, stof en parfumluchten.
Aantonen van de huisstofmijtallergie
Als de klachten lijken te passen bij een huisstofmijtallergie dan kan een allergietest de diagnose huisstofmijtallergie meer waarschijnlijk maken. Dit kan of door middel van een bloedtest (RAST), of een huidpriktest. Overigens alleen een positieve uitslag wil niet altijd zeggen dat er ook daadwerkelijk een allergie is. Een en ander moet ook passen bij het verhaal. Ook moet nagegaan worden of de chronische neusklachten niet passen bij een andere oorzaak zoals huisdierenallergie, scheef neustussenschot of terugkomende luchtweginfecties. Bij twijfel kan een neusprovocatietest gedaan worden met het verdachte allergeen. Meestal is dit niet nodig.
Maatregelen
Het is in ons klimaat onmogelijk om blootstelling aan huisstofmijt volledig te vermijden. Verwacht dan ook niet dat de hier genoemde maatregelen leiden tot het volledig verdwijnen van de klachten bij uw kind. Vrijwel altijd is er daarom ook behandeling met geneesmiddelen nodig; dit zal de arts met u bespreken. Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat voor het terugdringen van de blootstelling aan huisstofmijt een pakket van maatregelen nodig is. Het nemen van één van deze maatregelen is dus niet voldoende; het gaat om het hele pakket.
De bestrijding van de huisstofmijt is gericht op vochtbestrijding en beperking van stof, dit wordt ook wel saneren genoemd. Begin altijd eerst met de slaapkamer. Als het nodig is, kunt u daarna de woonkamer en andere gedeelten van het huis aanpassen.
Vochtbestrijding
Bij vochtbestrijding is het belangrijk dat er zoveel mogelijk vocht uit huis wordt afgevoerd en dat het binnendringen van vocht in huis wordt beperkt. Wanneer een woning hierop is aangepast, kan het toch nog maanden duren voordat de klachten verminderen. Het is daarom belangrijk geduld te hebben.
Gebruik bij voorkeur matrassen en kussens van polyether of schuimrubber
Voor matrassen, kussens of dekbedden kunnen eventueel speciale hoezen aangeschaft worden. Deze laten wel vocht door, maar zijn ondoordringbaar voor de huisstofmijten en hun uitwerpselen. De matrashoezen kunnen in het begin wat knisperen, maar slapen meestal prima. Een huisstofmijtdichte hoes om het dekbed is mogelijk. De meeste synthetische dekbedden kunnen echter op 60 graden Celsius gewassen worden, waardoor de huisstofmijt dood gaat. Eens per zes weken het dekbed zo wassen is meestal net zo effectief als een mijtdichte dekbedhoes. Het nadeel van een dekbedhoes is dat het bed wat ‘broeierig’ wordt. Dat geldt met name voor een ledikantje. Daarom geven wij er de voorkeur aan om dekbedhoezen alleen te gebruiken bij kinderen die in een groot bed slapen, en bij wie hoezen om matras en kussen alléén onvoldoende effect hebben.
Als uw kind een kussen heeft dat niet wasbaar is op 60 graden Celsius, dan is het verstandig om hier ook een huisstofmijtdichte hoes omheen te doen. Het maakt ook hier niet uit van welk materiaal het kussen is gemaakt: synthetische kussens bevatten minstens net zo veel huisstofmijt als kussens die gevuld zijn met veren of dons. Ook een ‘anti-allergisch kussen’ bestaat dus niet.
Onderhoud:
Huisstofmijtdichte hoezen moet u ongeveer eens in de zes maanden wassen op 60 graden.
Hoezen aanvragen:
De procedure voor het verkrijgen van huisstofmijtdichte hoezen is als volgt.
- De arts vult een machtiging in voor de hoezen.
- U neemt vervolgens contact op met uw zorgverzekeraar en meldt dat u een machtiging voor huisstofmijtdichte hoezen heeft voor uw kind.
Sinds 1 januari 2009 zitten huisstofmijtdichte hoezen niet meer in het basispakket van de zorgverzekeraars. Mits het ook niet in het aanvullend pakket van uw zorgverzekeraar zit, moet u deze dus zelf betalen. Alleen hoezen aanschaffen geeft geen verbetering van de klachten. Zoals eerder aangegeven gaat het om het hele pakket aan maatregelen:
Aanpassingen in huis
- Gebruik gordijnen of lamellen van dun katoen of kunststof die regelmatig schoongemaakt of gewassen kunnen worden op 60 graden.
- Plaats alleen gesloten boeken- en kledingkasten en laat geen kleding op de grond of op een stoel slingeren.
- Gebruik op de vloeren gladde materialen, zoals parket, kurk, plavuizen en zeil. Leg niet te veel kleden op deze gladde ondergrond, want deze zijn moeilijk schoon te houden en belemmeren de ventilatie. Vooral vaste vloerbedekking met een betonnen ondergrond is een slechte combinatie.
- Zorg voor wasbare knuffels en was die regelmatig op 60 graden. Breng het aantal knuffels in bed terug tot maximaal 3. U kunt knuffels ook gedurende 48 uur in de diepvries (-18 graden) leggen en daarna uitwassen op een lage temperatuur. We raden u aan dit eens per zes weken te doen.
- Ventileer dagelijks, vooral de slaapkamer! Ventileer vaak en zoveel mogelijk in combinatie met verwarming (zon, kachel, centrale verwarming). Zet daarom niet alleen 's zomers, maar ook 's winters de ramen dagelijks een poosje open om het huis droog te houden. Sluit ventilatieroosters in de buitenmuren nooit af, ook niet in de winter.
- Haal zoveel mogelijk het bed af en laat het beddengoed luchten. Was het beddengoed tenminste 1 x per 2 weken op tenminste 60 graden.
- Neem vloeren vochtig af of stofzuig. Gebruik de stofzuiger niet als bezem, maar laat de zuiger langzaam over de vloer glijden, zodat het stof met de mijten echt goed opgezogen wordt. Zuig ook stof uit hoeken, kieren, plinten e.d. Gebruik een krachtige stofzuiger met papieren stofzakken die regelmatig verwisseld worden.
- Ga nauwkeurig na of er geen lekkages zijn van de toiletten, badkamers, afvoerbuizen van wastafels en gootstenen.
- Verhelp lekkende dakgoten en uitbouwsels om binnen regenen en doorslaande muren te voorkomen.
- Laat geen huisdieren komen in de slaapkamer. Huisdieren laten schilfers achter en kunnen er voor zorgen dat het aantal mijten toeneemt.
Niet roken in huis
Naast blootstelling aan huisstofmijt speelt blootstelling aan sigarettenrook vaak ook een rol bij klachten van astma of rhinitis bij kinderen. Als u wilt proberen om klachten van uw kind te verminderen door uw woonomgeving aan te pakken (saneren), is dat alleen zinvol als ook het roken in huis wordt aangepakt. Het beste is als er in uw huis in het geheel niet wordt gerookt, dus ook niet als de kinderen naar bed zijn en ook niet in een aparte rookruimte. Sigarettenrook verspreidt zich snel door het hele huis. Uit onderzoek blijkt dat tabaksrook na zes weken nog steeds meetbaar is. Als er in huis wordt gerookt, staan alle bewoners bloot aan de schadelijke invloeden van de rook. Uit onderzoek is gebleken dat het volledig vermijden van roken de beste manier is om de schadelijke effecten van blootstelling aan tabaksrook te vermijden. Dat is dus ook het advies: een volledig rookverbod in huis (en in de auto).
Wat niet helpt:
Het effect van speciale mijtdodende chemicaliën, ionisators en speciale luchtreinigende apparaten is onvoldoende bewezen.
Bij vragen kunt u deze stellen aan de kinderlongverpleegkundigen.
Minderjarigen
De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van
Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze
Kinderafdeling.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
DigiD voor kinderen
Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via
digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze
website.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.