Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Ziekte van Alzheimer

Ziekte van Alzheimer

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Recent bent u bij uw neuroloog geweest en heeft u te horen gekregen dat u mogelijk de ziekte van Alzheimer heeft. De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Via deze weg geven we u meer informatie over dit ziektebeeld.


Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam. Er zijn ongeveer 60 verschillende vormen van dementie. De kenmerken hangen af van de plaats in de hersenen, de verdeling over de hersenen en de ernst van de hersenziekte.
Bij dementie is er sprake van meerdere afwijkingen van cognitieve functies (o.a. geheugen-, taalstoornissen en overzichtsverlies), verandering van stemming en gedrag. Functies van het dagelijks leven worden beïnvloed.
De meest voorkomende vormen van dementie zijn, de ziekte van Alzheimer, Lewy Body Dementie en Vasculaire Dementie.

Wat is de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie.
Er wordt nog steeds veel onderzoek naar gedaan. Bekend is dat eiwitophopingen in de hersenen ontstaan en dat een verschrompeling van de hersenen optreedt.

De verschijnselen

De verschijnselen van deze ziekte beginnen heel geleidelijk en nemen in de loop van de tijd in ernst toe. De aard, de ernst en het tempo van het ziekteproces zijn voor iedere patiënt verschillend.
De ziekte van Alzheimer is niet te genezen en het ziekteproces is onomkeerbaar.
De ziekte van Alzheimer begint heel sluipend, in het begin zijn de verschijnselen nog niet duidelijk aanwezig. De eerste verschijnselen zijn meestal verlies van het geheugen en dan vooral het korte termijn geheugen. Er zijn problemen met de inprenting en het leren van nieuwe informatie. Ook kunnen karakterveranderingen plaatsvinden en raakt iemand steeds meer in zichzelf gekeerd.

Vordering van het dementieproces

Bij vordering van het dementieproces kunnen ook stoornissen in het langdurig geheugen optreden. Er ontstaan oriëntatieproblemen, eerst in tijd en later ook in plaats en persoon. In de loop van de ziekte ontstaat meestal steeds meer afhankelijkheid van anderen voor de dagelijkse verzorging.
Andere stoornissen die op kunnen treden zijn stoornissen in taal, herkenning en in het uitvoeren van handelingen. Men heeft moeite met het beoordelen van situaties en er zijn problemen met het denken. De patiënt ziet zelf niet in dat hij ziek is.
Het allerbelangrijkste voor patiënten met de ziekte van Alzheimer is een regelmatig en herkenbaar dag-nachtritme in een bekende en vertrouwde omgeving.

De behandeling van dementie

Er zijn medicijnen die de verschijnselen van de ziekte van Alzheimer kunnen beïnvloeden. Deze middelen beogen de achteruitgang te vertragen. In de loop van het ziekteproces kan indien nodig, in overleg met de specialist voor bepaalde verschijnselen meerdere medicijnen voorgeschreven worden.

Bij milde tot matig ernstige vorm ziekte van Alzheimer:

Rivastigmine (Exelon®) of Galantamine

  • Vermindert hallucinaties en angst.
  • Verbetert aandacht en concentratie.
  • Vertraagt mogelijk de achteruitgang van het geheugen.
Meer informatie over Rivastigmine pleister, Rivastigmine capsule en Galantamine.

Bij matig ernstig tot ernstige vorm ziekte van Alzheimer:

Memantine(Ebixa®)

  • Kan een positief effect hebben op gedragssymptomen (bv. agitatie, agressie en prikkelbaarheid), dagelijkse handelingen, en cognitieve vaardigheden.
Meer informatie over Memantine.

Belang van een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl helpt om langer gezond te blijven. Tips voor een gezonde leefstijl zijn:
  • wees matig of stop met roken;
  • wees matig met alcohol;
  • bewegen is belangrijk, bij voorkeur elke dag een half uur wandelen of fietsen;
  • eet goed en gevarieerd;
    dagelijks verse groenten en fruit, minder suiker en minder ongezonde vetten
    kies onverzadigde vetten, zoals vette vis, noten of plantaardige oliën
    probeer voldoende te drinken; zo'n 1,5 liter vocht per dag.

Veiligheid

Autorijden is niet veilig voor iemand met een dementie. Dementie beïnvloedt eigenschappen die nodig zijn om veilig aan het verkeer deel te nemen. De verzekering keert nooit uit in geval van ongelukken wanneer de diagnose is gesteld. Ook niet bij geen schuld. De diagnose dementie betekent dat u geen auto meer mag rijden. Eventueel kunt u een rijtest via het CBR aanvragen.

Casemanager dementie

Na de diagnose wordt u aangemeld bij de casemanager dementie. De casemanager begeleidt u en uw mantelzorger vanaf de diagnose tot aan het overlijden of opname in een verpleeghuis.
Hij/ zij kan u helpen bij het vinden van de weg in de ingewikkelde wereld van zorg en welzijn, het regelen van zorg en het bieden van emotionele ondersteuning.
Het is mogelijk dat er een wachtlijst is en dat u na aanmelding, pas na een aantal maanden bericht ontvangt van de casemanager.

Stichting Alzheimer

Bij deze stichting kunt u terecht voor meer informatie over alle aspecten van dementie. In de buurt is er vaak maandelijks een Alzheimercafé of lotgenotencontact.
De Alzheimertelefoon (0800-5088) is 7 dagen per week bereikbaar van 9-23 uur.
Voor meer informatie: www.alzheimer-nederland.nl.

Tot slot

Bij vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met de geheugenverpleegkundige. Werkzaam op maandag, dinsdag en donderdag. Tijdens kantooruren te bereiken via de polikliniek neurologie T0187-607280. In een crisissituatie is de huisarts uw eerste aanspreekpunt.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: A11
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien