De neuroloog heeft bij u een vorm van dementie vastgesteld. Voor deze hersenziekte kan de arts u medicatie voorschrijven. In uw geval betreft het memantine (Ebixa®). Deze informatie gaat over de behandeling met memantine.
Waarvoor wordt memantine gebruikt?
Memantine wordt vaak gegeven bij matig ernstige, en een ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van een dementie. Bij deze ziekte functioneren cellen in bepaalde delen van de hersenen niet meer. Kenmerkend is een geleidelijke achteruitgang in het denkvermogen, en geheugenstoornissen. De symptomen zijn toenemend geheugenverlies, verwardheid en gedragsveranderingen. Hierdoor wordt het uitvoeren van dagelijkse bezigheden steeds moeilijker.
Onze hersenen hebben een sturende taak, waarbij het nodig is dat al onze hersencellen met elkaar in contact staan. Om dit contact te hebben, zijn bepaalde boodschapperstoffen nodig (neurotransmitters). Als er een tekort of een teveel aan deze boodschapperstoffen zijn, ontstaan problemen met de cognitieve functies. Dit zijn functies om te kunnen denken, begrijpen, lezen, herinneren en onthouden.
Eén van deze boodschapperstoffen is glutamaat, wat bij de ziekte van Alzheimer verhoogd aanwezig is. Dit verstoort het leer-, geheugen-, of gedragsproces.
Momenteel is de ziekte van Alzheimer niet te genezen of stop te zetten. Memantine verlaagt de concentratie van het glutamaat, wat een positieve invloed kan hebben op de symptomen van de ziekte van Alzheimer. Het kan een positef effect hebben op gedragsymptomen (bv. agitatie, agressie en prikkelbaarheid), dagelijkse handelingen, en cognitieve vaardigheden.
Mogelijke bijwerkingen
- Duizeligheid vooral bij opstaan uit bed of stoel, hoofdpijn, slaperigheid en zeer zelden vermoeidheid. Deze bijwerking gaat over het algemeen over als uw lichaam aan het medicijn gewend is (binnen enkele dagen tot weken).
- Verhoogde bloeddruk.
- Obstipatie (verstopping), abnormale stoelgang.
- Bewegingstoornissen, zoals evenwichtstoornissen, en zeer zelden een abnormale gang bij het lopen.
- Kortademigheid.
- Oedeem (vochtophoping in voeten, benen en/of handen).
- Af en toe schimmelinfecties.
- Overgevoeligheidreactie (huiduitslag, jeuk).
Bijwerkingen treden met name op bij het starten van de medicatie en bij het ophogen van de dosis. Over het algemeen zijn de bijwerkingen na 3 dagen over.
Hoe gebruikt u dit middel?
Memantine is verkrijgbaar in tabletten van 5mg, 10mg en 20mg en als oplossing (in de vorm van een doseerpomp). De medicatie neemt u in tijdens of net na het ontbijt. De dosering van memantine gaat via een opbouwschema, meestal wordt volgend schema gehanteerd:
Week 1: 1x daags 5mg, Week 3: 1x daags 15mg,
week 2: 1x daags 10mg, Vanaf week 4: 1x daags 20mg.
Medicatie gestart en dan?
Na het starten van de medicatie volgt in week 2 en week 5 een telefonische afspraak bij de geheugenverpleegkundige. Afhankelijk van hoe het gaat, wordt de medicatie eventueel opgehoogd. Na 6 maanden komt u op de polikliniek bij de geheugenverpleegkundige. Het effect van de medicatie wordt geëvalueerd. Aansluitend volgt een afspraak bij de neuroloog.
Alcohol en voeding
Beperk het gebruik van Alcohol. U mag alles eten, hier zijn geen beperkingen voor.
Dosering vergeten?
Het is belangrijk om de medicatie consequent in te nemen. Indien u de medicatie vergeten bent in te nemen sla dan de dosis over.
Bijwerkingen
Indien bijwerkingen van de medicatie meer dan drie dagen aanhouden en/of voor u erg vervelend zijn, contact opnemen met de geheugenverpleegkundige.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.