Hier vind u informatie over antibioticaprovocatie test bij uw kind. Uw kind heeft mogelijk een allergie voor antibiotica. Om dit met zekerheid vast te stellen zal uw kind dit onderzoek ondergaan.
Waarom deze antibioticaprovocatie?
Er bestaat geen eenvoudige test die kan aangeven of uw kind daadwerkelijk reageert op antibiotica. Daarnaast kunnen kinderen vlekken en jeuk krijgen van de infectie zelf. Dan lijkt het of het kind op de antibiotica reageerde, maar was het eigenlijk de infectie die vlekken/jeuk veroorzaakte. Om zeker te weten of uw kind wel/niet tegen betreffende antibiotica kan willen we graag een provocatie uitvoeren. Bij deze test wordt in opklimmende hoeveelheid onder gecontroleerde omstandigheden antibiotica, waar het omgaat gegeven. De eerste dosis is heel laag. Als dit goed gaat wordt de dosis daarna opgehoogd. Als 1.5 uur na de laatste gift geen
reactie is opgetreden is de kans dat er nog een
reactie optreedt klein. Uw kind kan dan naar huis. U heeft dan na een week nog een telefonische afspraak met uw arts.
Open provocatietest
Een open provocatie betekent dat je ‘gewoon’ een bepaald middel in opklimmende hoeveelheid neemt. Je weet dat dit middel wordt ingenomen.
Dubbelblinde provocatietest
Dubbelblind betekent dat zowel (de ouders van) het kind als de arts en verpleegkundige in kwestie niet weten wanneer het betreffende middel verstopt zit in het koekje, pannenkoek of eigen melk. Door deze twee momenten (ene dag met product met betreffende middel en andere dag product zonder betreffende middel) te vergelijken kunnen we zo onafhankelijk mogelijk de verschillen beoordelen.
Dubbel blind testen moet u niet onderschatten en zijn, zeker voor kinderen, behoorlijk belastend. Dit doordat ze in relatief korte tijd veel van hetzelfde moeten eten of drinken. Ook kan de herinnering aan een
reactie angst opleveren. Toch kan het in een aantal gevallen zeker de moeite waard zijn.
Het voordeel van dergelijke testen is dat, omdat zowel kind, ouders, arts en verpleegkundige niet weten of het betreffende voedingsmiddel gegeven wordt, we alle andere factoren uitsluiten en we objectief kunnen beoordelen en vergelijken met een neutrale situatie.
Risico’s en nadelen
Het doel van het provocatieonderzoek is om het gebruik van bepaalde geneesmiddelen veilig te stellen of om duidelijk te maken dat ze de oorzaak zijn van allergische klachten. In het laatste geval zal blijken dat deze klachten door de provocatie veroorzaakt worden. Alhoewel er veel aandacht besteed is aan het beperken van deze reacties door vooral de aanvangshoeveelheid heel gering te maken, is er toch een kans dat er een forse allergische
reactie zou kunnen optreden. Daarom vindt dit onderzoek op de kinderafdeling in het ziekenhuis plaats en zijn er voorzorgsmaatregelen genomen om optredende klachten zo goed mogelijk op te vangen. Verder is het onderzoek tijdrovend omdat er in het geval van dubbelblinde provocatie twee keer een ochtend besteed moet worden om de provocatie uit te voeren. Een open provocatietest duurt één dagdeel.
Voordelen
Het grootste voordeel van het onderzoek is dat het de enige goede manier is om duidelijkheid te krijgen over of uw kind wel of niet allergisch is voor een bepaald antibioticum. Mocht hij/zij in de toekomst een antibioticum nodig hebben dan weten we dat dit middel veilig gegeven kan worden.
Hoe gaat de provocatie?
Bij een dubbelblinde provocatie heeft u twee uitnodigingen gekregen om in het ziekenhuis te bepalen of uw kind een bepaald middel kan verdragen. Er zal tenminste een week tussen beide testdagen zitten. Er zal een bel of gewone afspraak gemaakt worden tenminste een week na de tweede testdag.
Dan zal samen met u nagegaan worden of er in het ziekenhuis klachten optraden of bij u thuis. Het is dus ook erg belangrijk dat u bijzonderheden na beide testdagen noteert. Na deze bespreking zal de envelop waarin staat welke dag het betreffende geneesmiddel zat worden opengemaakt en de uitslag met u besproken worden. Aan de hand daarvan zullen verdere adviezen volgen.
Bij een open provocatie geldt ook dat u na een week een belafspraak heeft en dat u bijzonderheden thuis na provocatie moet opschrijven.
Op een testdag krijgt uw kind drie dosissen antibiotica. Er zit een uur tussen de stappen. Na de laatste stap moet u één a anderhalf uur wachten. Als het goed gaat en er zijn geen reacties opgetreden kan u naar huis. Als uw kind klachten krijgt zal de arts beoordelen of verder gegaan wordt met de volgende stap of uw kind medicijnen moet krijgen.
Er wordt begonnen met een kleine hoeveelheid, soms een zeer kleine hoeveelheid, die als veilig wordt beschouwd. Hierna wordt er op vaste tijden geleidelijk meer van het verdachte middel gegeven. Iedere keer wordt nauwkeurig nagegaan of er iets gebeurt. De ochtend van het onderzoek mag uw kind een licht ontbijt hebben. Tussen de verschillende stappen van het onderzoek mag uw kind in principe niet eten of drinken. Water (of wat limonade) drinken mag wel. Als uw kind een tablet of drankje tegen de allergie (zoals bijvoorbeeld, aerius, zyrtec of xyzal) gebruikt dan moet u dit drie dagen voor het onderzoek stoppen. Uw kind moet wel doorgaan met de medicijnen die hij of zij gebruikt voor het eczeem of de astma (zoals de zalven en de pufjes). Mocht uw kind pufjes gebruiken neem deze dan mee. Als uw kind in twee weken voor de provocatie prednison gebruikt(e), bespreek dit dan met uw arts. Bij gebruik van beta blokkers dient dit van tevoren besproken te worden met uw arts. Beta blokkers verhogen de kans op een ernstigere
reactie en moeten van tevoren gestopt worden. Echter dit moet qua onderliggend probleem wel kunnen. Als uw kind ziek is (zoals een verkoudheid of diarree) of veel last heeft van het eczeem of de astma, kunt u het beste een nieuwe afspraak maken voor de provocatie. Wilt u tevens iets te eten en te drinken meenemen wat uw kind graag lust en goed verdraagt. Dit kan dan na de test gegeven worden en bij grote honger of onrust (hoewel liever niet) tijdens de test.
Bericht van verhindering
Mocht uw kind op de dag van de provocatie niet lekker blijken te zijn dan kunt u contact opnemen met de kinderafdeling op T 0187 60 74 21.
Minderjarigen
De wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is heel duidelijk over de rechten van minderjarigen in relatie tot het nemen van beslissingen over een bepaalde behandeling of onderzoek. Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek, terwijl voor behandeling van kinderen tussen twaalf en zestien jaar zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig is. Vanaf zestien jaar worden kinderen in de WGBO gelijkgesteld met volwassenen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van
Stichting Kind en Ziekenhuis en op de pagina over onze
Kinderafdeling.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
DigiD voor kinderen
Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via
digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze
website.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.