Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Gedraaide zaadbal Torsio testis

Gedraaide zaadbal Torsio testis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Bij plotselinge pijn in de zaadbal kan er sprake zijn van een draaiing van de zaadbal, ook wel een steeldraai van de bal (torsio testis) genoemd. Hierbij draait de bal om zijn as, waardoor de bloedtoevoer naar de zaadbal afknelt. Dit geeft veel pijn. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor pijn in de balzak of zaadballen.


Klachten bij een gedraaide bal

De pijn wordt gevoeld in de bal. Deze zit vaak hoog opgetrokken in de balzak. De pijn straalt uit naar de lies en onderbuik. Deze pijn wordt als zeer ernstig ervaren en gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken. Er kan een verdikking zitten in de zaadbal (harde knobbel).

Oorzaken van een gedraaide bal

Een gedraaide zaadbal kan na een fysieke inspanning optreden, maar ook spontaan zonder aanwijsbare oorzaak. In zeldzame gevallen kan een gedraaide bal al vóór de geboorte zijn ontstaan. De aandoening komt voornamelijk voor bij mannen tussen de 12 en 25 jaar.

Voorbereiding

Er is bij deze klachten altijd sprake van een acute situatie en zullen er voor u geen voorbereidingen van toepassing zijn.

Behandeling van een gedraaide bal

De pijn wordt veroorzaakt doordat de zaadbal geen zuurstof meer krijgt. De bloedtoevoer naar de zaadbal is namelijk afgekneld. Het is noodzakelijk om binnen 6 uur de bal terug te draaien zodat zuurstof het weefsel weer kan bereiken.

Als de diagnose binnen zes uur is gesteld, zal de uroloog direct opereren. Het scrotum wordt onder narcose geopend en de zaadbal wordt teruggedraaid. Deze kleurt dan van blauw weer terug naar roze. De uroloog zal beide zaadballen vastzetten omdat de kans dat het nogmaals plaats vindt, ook aan de andere kant, groot is.
Als de operatie te laat is dan zal de bal donkerblauw of zwart zijn en na terugdraaien niet meer roze kleuren. De bal is dan verloren en moet worden verwijderd. Het is dus van groot belang om bij de verdenking op een gedraaide bal (torsio testis) direct hulp te zoeken. Dikwijls begint een torsio ’s-nachts bij jongens van 10 á 14 jaar. Door schaamte en omdat na een acute verergering de pijn na verloop van tijd langzaam afneemt, durven heel wat kinderen het probleem niet meteen te melden.


Ontslag

In het algemeen kunt u de dag van de ingreep weer naar huis. Richtlijnen voor de eerste weken na de operatie:

Controle

Volgens afspraak komt u op controle bij de uroloog ongeveer 2 weken na de ingreep. Deze afspraak krijgt u bij ontslag mee.

Vragen over uw operatie

Heeft u vragen over de planning van uw operatie? Neem dan contact op met de OK planners via 0187 - 607 627 op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: Z21
Laatst bijgewerkt op: 18-06-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien