Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Zenuwecho-onderzoek

Zenuwecho-onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw arts heeft voorgesteld om een Zenuwecho- onderzoek te laten doen. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie ruim van tevoren door te lezen. Een zenuw-echo wordt gemaakt op de afdeling Klinische Neurofysiologie.


Een Zenuw-echo

Het zenuwecho-onderzoek kan de arts helpen bij het stellen van een diagnose naar een afwijking van een zenuw. Het zenuwecho-onderzoek wordt vaak gebruikt als een aanvulling op een electromyogram (EMG). Dit spier- en zenuwonderzoek heeft u wellicht eerder gehad.

Voorbereiding

Geen crème en arm vrij van sieraden

Zorg ervoor dat u op de dag van het onderzoek geen crème of olie op de handen en armen aanbrengt. Prettig is het als de polssieraden af zijn.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt kunt u deze normaal blijven innemen, tenzij de arts anders met u afspreekt. Voor dit onderzoek zijn verder geen voorbereidingen noodzakelijk.

Het onderzoek

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.

De laborant(e) komt u halen als u aan de beurt bent. Met behulp van een echoapparaat kan de laborant de zenuw in beeld brengen om te bepalen of er afwijkingen te zien zijn. Bij een echografie wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn voor het menselijk oor niet hoorbaar. Tijdens het onderzoek zit of ligt u op de onderzoekstafel, dit is afhankelijk van de zenuw die bekeken moet worden. Op de huid wordt contactgel aangebracht. Met een transducer (deze zendt geluidsgolven uit) wordt er over de huid heen en weer geschoven. Het geluid wordt door de verschillende weefsels in het lichaam weerkaatst. Het echoapparaat vangt de golven op en zet deze om in beelden. Op deze manier wordt op het beeldscherm de zenuw in beeld gebracht. Het onderzoek is niet pijnlijk, niet schadelijk voor uw gezondheid en veroorzaakt na het onderzoek geen klachten. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. De duur van het onderzoek hangt af van de aanvraag van de arts. Voor kinderen is het onderzoek niet belastend, de ouders mogen bij het onderzoek aanwezig zijn.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek haalt de laborant(e) de gel van uw arm

Complicaties

Van dit onderzoek zijn geen complicaties of nadelige gevolgen bekend.

Uitslag

De arts beoordeelt het onderzoek. Tijdens het eerstvolgende polikliniek bezoek stelt uw arts u op de hoogte van de resultaten. Daarnaast bespreekt uw arts het eventuele vervolgtraject met u.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: Z20
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien