Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Thuisbehandeling met zuurstof

Thuisbehandeling met zuurstof

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

De longarts heeft met u besproken dat u thuis zuurstof gaat gebruiken. Hier leest u meer over het gebruik van zuurstof thuis.


Waarom extra zuurstof?

Zuurstof is onmisbaar om uw lichaam te laten werken. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat voedsel wordt verteerd en dat de spieren en hersenen kunnen werken. De zuurstof die u inademt, komt via de longen in uw bloed. Het bloed brengt de zuurstof naar de plaatsen waar het nodig is.

Door uw longaandoening gaat er minder zuurstof via de longen naar uw bloed, hetgene nadelig is voor uw gezondheid. Longaandoeningen zijn niet te genezen met extra zuurstof. Het gebruik van zuurstof kan wel uw levensverwachting verlengen. Soms kunt u met het gebruik van extra zuurstof ook meer activiteiten ondernemen en wordt u minder snel moe. Niet iedereen merkt dit.

Wat houdt behandeling met zuurstof in?

U krijgt thuis een zuurstofapparaat. Aan dit apparaat zit een slangetje dat in uw neus komt. Via dit slangetje krijgt u vanuit het apparaat extra zuurstof. De extra zuurstof vermengt zich in uw neus met de lucht die u inademt.

Er zijn verschillende soorten zuurstofapparaten. De longarts geeft een advies voor een bepaald apparaat. Het apparaat wordt geleverd door een zuurstofleverancier, die bepaalt welke zuurstofbron in uw situatie het beste is, mede afhankelijk van uw verzekeraar.

Nadat de longarts met u heeft besproken dat u thuis zuurstof gaat krijgen, vraagt hij toestemming aan uw zorgverzekering.
Zodra uw zorgverzekering toestemming heeft gegeven, wordt u gebeld door de zuurstofleverancier die u het zuurstofapparaat gaat leveren. De zuurstofleverancier zal u uitleggen hoe het zuurstofapparaat te gebruiken.

Belangrijk

  • Uw longarts schrijft voor hoeveel liter zuurstof u per minuut gaat gebruiken. U mag het aantal liters zelf niet veranderen. Ook wordt door de longarts bepaald hoeveel uur per etmaal u zuurstof moet gebruiken.
  • Een zuurstofbehandeling kan belastend zijn voor u en uw omgeving. Het gebruik van zuurstof wordt door uw zorgverzekering betaald. Daarom moet u aan enkele voorwaarden voldoen.

Voorwaarden

  • U bent in staat de zuurstofbehandeling goed uit te voeren en dit gedurende lange tijd vol te houden. Pas dan heeft u baat bij het extra zuurstofgebruik.
  • U rookt niet. Als u rookt, heeft extra zuurstof géén zin. Bovendien is roken gevaarlijk bij zuurstofgebruik.
  • U zorgt dat andere mensen niet roken in uw nabijheid.
  • U neemt ook andere maatregelen om brand te voorkomen. Zie verder de paragraaf “Brand voorkomen”.

Hoeveel en hoe lang?

Het is belangrijk dat u zich aan de voorgeschreven hoeveelheid houdt. Te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Gebruikt u te weinig, dan helpt de behandeling onvoldoende. Hoe lang de behandeling duurt, hangt van uw conditie af.

Toediening

Meestal wordt zuurstof toegediend via de neus met een neusbril. Deze ‘bril’ hangt over de oren en steekt een stukje in beide neusgaten. Er zijn verschillende typen. Als u problemen heeft met een neusbril, vraag dan aan de zuurstofleverancier een ander type. Bij sommige mensen geeft toediening via de neus irritatie van de neus, keel of oren. Verwissel de neusbril minstens één keer per veertien dagen.

Brand voorkomen

Bij het gebruik van zuurstof bestaat groot brandgevaar. Door de zuurstofbehandeling zit er in de lucht die u uitademt meer zuurstof dan normaal. Hierdoor wordt de lucht in huis zuurstofrijk. Zuurstof kan zelf niet branden, maar zorgt er wel voor dat andere stoffen spontaan kunnen ontbranden. Volg daarom de veiligheidsmaatregelen op die uw zuurstofleverancier aangeeft voor uw situatie.

En neem de volgende maatregelen

  • Luchtverversing: ventileer alle ruimtes in huis 24 uur per dag, zeker de kamer waar u verblijft. Lucht alle ruimten één keer per dag door de ramen tegen elkaar open te zetten.
  • Olie en vet: Voorkom dat er vet, boter, olie of alcohol aan de apparatuur komt. Denk ook aan crèmes, lotions, aftershave enzovoort.
  • Niet roken: Zorg ervoor dat andere mensen absoluut niet roken in uw nabijheid of in ruimten waar u lang verblijft. Stickers waarop een rookverbod staat zijn te koop bij de kantoorboekhandel en doe-het-zelf zaken.
  • Open vuur: u mag niet koken op gas terwijl u zuurstof gebruikt. U kunt de zuurstofbril even afdoen als u gaat koken. U mag geen waxinelichtjes of kaarsen branden. Houd minstens drie meter afstand van een open haard, vuurkorf of barbecue. Het is beter niet bij open vuur te komen.
  • Brandweer: informeer de plaatselijke brandweer voordat u zuurstofcilinders of vloeibare zuurstof in huis krijgt. De brandweer kan namelijk voorwaarden stellen aan het gebruik van zuurstof. De zuurstofleverancier heeft stickers waarop staat dat er zuurstof aanwezig is. Deze plakt u in de meterkast. De brandweer kijkt hier meteen naar bij een eventuele calamiteit.
  • Verzekering: informeer de brandverzekering. De verzekeraar wil op de hoogte zijn van een verhoogd risico. Het heeft geen gevolgen voor de premie die u betaalt.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: Z11
Laatst bijgewerkt op: 04-05-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien