Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen

Berekenen, betalen en vergoeding van ziekenhuiszorg

Berekenen, betalen en vergoeding van ziekenhuiszorg

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Bezoekt u binnenkort Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, of bent u al patiënt? Hier informeren wij u over het berekenen, het betalen en de vergoeding van ziekenhuiszorg.


Ziekenhuiszorg kan voor u financiële gevolgen hebben

Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. Maar u betaalt vaak ook zelf een deel van de kosten als u het ziekenhuis bezoekt.

Goede en betaalbare ziekenhuiszorg

In Nederland maken ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken (contracten) met elkaar over kwaliteit, aantallen en prijzen van een groot deel van de ziekenhuisbehandelingen. De afgesproken prijzen zijn gebaseerd op de gemiddelde zorgkosten van alle patiënten die voor dezelfde of soortgelijke behandeling in het ziekenhuis zijn geweest.

Zorgproducten

Het in rekening brengen van uw ziekenhuiszorg verloopt voor een groot deel via zogenoemde DBC-zorgproducten. DBC-zorgproducten zijn een verzameling van zorghandelingen die gebruikelijk zijn bij een bepaalde behandeling over een vastgestelde periode. De prijs voor het DBC-zorgproduct is een gemiddelde van alle kosten die normaal gesproken bij de betreffende behandeling gemaakt worden. Wat daarbij meegewogen wordt zijn o.a. de zwaarte / complexiteit van de behandeling, of er sprake is van een dagbehandeling of opname (verpleegdagen) en of er een operatieve verrichting plaatsvindt. Ook het aantal bezoeken aan de medisch specialist kan een rol spelen. Elk betrokken specialisme berekent een eigen DBC-zorgproduct.
Voor het gehele DBC-zorgproduct wordt één prijs berekend. Voor het registreren en afsluiten van zorgproducten gelden specifieke regels. Zo moet een zorgproduct met een operatie of opname, 42 dagen na de operatie of ontslag worden gesloten. Bij een DBC-zorgproduct zonder operatie of opname is de looptijd van het eerste traject gewoonlijk 90 dagen en van het vervolgtraject 120 dagen. Na afsluiting van het zorgproduct verstuurt de zorgadministratie de nota, meestal aan uw zorgverzekering. Het kan dus enige tijd duren voordat de rekening van uw behandeling of bezoek wordt verstuurd.

Het kan zijn dat de benodigde zorg meer tijd in beslag neemt dan de vastgestelde periode van het eerste zorgproduct. Indien u langer onder behandeling blijft, dan wordt er een vervolg-DBC gestart. De startdatum van de vervolg-DBC voor de vervolgbehandeling sluit aan op de afsluitdatum van uw voorgaande DBC. De startdatum van de vervolg-DBC is dus niet gelijk aan het eerstvolgende ziekenhuisbezoek. Een vervolg-DBC loopt gewoonlijk 120 dagen.

Het ziekenhuis is verplicht om zich aan de wettelijke landelijke registratieregels te houden. Let op: de startdatum van de DBC is bepalend voor welke zorgverzekeraar de rekening ontvangt en over welk jaar uw eigen risico wordt verrekend.

Voorbeeld:

U bent in december bij een specialist geweest. De DBC die dan geopend wordt, heeft een bepaalde looptijd (vaak 90 dagen, dat is ongeveer 3 maanden). Per 1 januari bent u overgestapt naar een andere verzekering. Uw behandeling wordt in het nieuwe jaar voortgezet en de ingreep of nader onderzoek wordt in januari of februari uitgevoerd. De startdatum van de DBC (of vervolg-DBC) ligt in december, de nota van die DBC wordt dan ook gestuurd aan de verzekering waar u in december verzekerd was, ondanks dat de ingreep in januari of februari is uitgevoerd. Ook het eigen risico wordt over dat jaar verrekend. Een nacontrole die dan bijv. in april gepland wordt, valt in de vervolg-DBC met startdatum in het nieuwe jaar.

Het is dus niet van belang wanneer in het traject de verrichtingen hebben plaatsgevonden, de startdatum van de DBC is bepalend. Bent u bij een specialist geweest en is er een behandeling of ingreep aan u voorgesteld, waarna u overweegt om een andere (aanvullende) zorgverzekering af te sluiten, neemt u dan eerst contact op met de Zorgadministratie of dit in uw bepaalde situatie wel van meerwaarde is voor vergoeding van uw ingreep.

De meeste zorg wordt vergoed

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis verleent voornamelijk zorg die valt onder de basisverzekering. Deze zorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. De overheid stelt jaarlijks vast wat tot het pakket van de basisverzekering behoort. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis stuurt de rekening van de verleende zorg en behandeling rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Een contract tussen uw zorgverzekeraar en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is hiervoor wel een voorwaarde. (NB: Bij een budgetpolis kiest de zorgverzekeraar zelf een aantal ziekenhuizen uit waarmee een contract wordt afgesloten).

Eigen risico

Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt een wettelijk verplicht eigen risico, de hoogte hiervan wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Dit betekent dat u de ziektekosten tot aan de hoogte van het eigen risico zelf moet betalen. Naast het verplichte eigen risico kan het zijn dat u een vrijwillig hoger eigen risico heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar.

U heeft een aanvullende verzekering

Niet alle ziekenhuiszorg valt (helemaal) onder de basisverzekering. U kunt zich hiervoor vaak aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld een sterilisatie of een ooglidcorrectie op niet-medische indicatie. Of de verleende zorg en behandeling wordt vergoed uit de aanvullende verzekering, hangt af van uw polisvoorwaarden. Lees daarom de overeenkomst met uw zorgverzekeraar door om te weten of u wel of niet een beroep kunt doen op uw aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan moet u de kosten voor ziekenhuiszorg die niet onder de basisverzekering valt, volledig zelf betalen. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis stuurt deze rekening rechtstreeks naar u toe. Bij twijfel adviseren wij u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.


Het ziekenhuis heeft geen contract met uw zorgverzekeraar / u heeft een budgetpolis

Veel verzekeraars bieden voordelige polissen aan onder de noemer budgetpolis. Voorbeelden van budgetpolissen: Basis budget (Zilveren Kruis), ZieZo selectief (Zilveren Kruis) en Zekur (VGZ). Vaak geldt bij deze polissen een beperkte keuze in ziekenhuizen waar u naartoe kunt. Soms wordt niet iedere behandeling in elk ziekenhuis vergoed. Wij adviseren u om eerst contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of deze een contract heeft afgesloten met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis indien u in ons ziekenhuis behandeld wilt worden. Een behandeling via de Spoedeisende Hulp (SEH) wordt altijd vergoed.Als uw zorgverzekeraar geen contract heeft gesloten met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, dan moet u (een deel van) de kosten zelf betalen. Deze rekening wordt door de zorgadministratie rechtstreeks aan u verstuurd.

Geen medische noodzaak

Zorg zonder medische noodzaak, bijvoorbeeld cosmetische chirurgie, is altijd uitgesloten van een vergoeding uit de basisverzekering. Deze zorg betaalt u zelf, tenzij u hiervoor aanvullend verzekerd bent. U kunt bij het betreffende specialisme een prijsopgave opvragen.

Altijd verwijsbrief nodig

U heeft een verwijzing voor geplande specialistische zorg nodig als u wilt dat deze wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Heeft u geen geldige verwijsbrief als u in een ziekenhuis komt? Dan kan het zijn dat u de behandeling zelf moet betalen of dat u pas behandeld wordt als u de juiste verwijsbrief heeft. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk. In de meeste gevallen krijgt u een verwijsbrief via de huisarts, maar ook andere zorgverleners of specialisten kunnen verwijzer zijn. Het is per zorgverzekeraar en polis verschillend wie als verwijzer wordt geaccepteerd.
Een verwijsbrief is een jaar geldig.

U bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis stuurt de rekening voor ziekenhuiszorg naar de zorgverzekeraar waar u op de startdatum van uw behandeling verzekerd was. De startdatum van de DBC is namelijk bepalend voor welke zorgverzekeraar de rekening ontvangt en over welk jaar uw eigen risico wordt verrekend.

U bent niet verzekerd voor ziektekosten

Mocht u ondanks de wettelijke verplichting niet verzekerd zijn, dan bent u wettelijk verplicht om alsnog een basisverzekering af te sluiten. Indien u zorg ontvangt wanneer u niet verzekerd bent, dan betaalt u de volledige kosten voor de zorg zelf. Het is in sommige gevallen mogelijk om een zorgverzekering met terugwerkende kracht af te sluiten. U betaalt vooraf een deel van de te verwachten kosten middels een voorschotnota. Op de definitieve nota die later aan u gestuurd wordt, wordt het reeds betaalde voorschot in mindering gebracht. Als u niet verzekerd bent, betaalt u het zgn. passantentarief. De passantentarieven worden jaarlijks vastgesteld en zijn te vinden op onze website.

Gemoedsbezwaard

Indien u vanwege uw geloof of levensovertuiging geen zorgverzekering hebt afgesloten, bent u verplicht een ontheffing aan te vragen bij de Sociale Verzekeringsbank. De volledige kosten voor de zorg moet u zelf betalen. Indien u een kopie van uw ontheffing van de Sociale Verzekeringsbank stuurt naar de zorgadministratie, wordt een gereduceerd tarief gefactureerd. Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting Gemoedsbezwaren tegen Verzekeringen in Gouda.

Bewijs van verzekering en legitimatieplicht

Wanneer een patiënt het ziekenhuis bezoekt dient deze altijd een verzekerings- en legitimatiebewijs te kunnen tonen. In Nederland is identificatie wettelijk verplicht, ook voor kinderen en baby’s. Kunt u zich niet legitimeren, dan betaalt u, voordat u behandeld wordt, een deel van de kosten als voorschot. Op de definitieve nota die later aan u gestuurd wordt, wordt het reeds betaalde voorschot in mindering gebracht. Indien u alsnog langskomt om uw verzekerings- en legitimatiebewijs te tonen, dan kan het ziekenhuis de rekening aan uw zorgverzekering sturen en krijgt u het betaalde voorschot terugbetaald.

Betalingsvoorwaarden

Op alle door Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis rechtstreeks aan de patiënt gefactureerde verleende zorg en behandeling zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De algemene voorwaarden zijn gedeponeerd ter griffie van de rechtbank te Rotterdam. De algemene voorwaarden zijn te vinden op de website van het ziekenhuis, www.vanweelbethesda.nl. De algemene voorwaarden zijn niet van toepassing als uw zorgverzekeraar de volledige kosten vergoedt aan het ziekenhuis.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: Z09
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien