Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Zoutbelastingstest

Zoutbelastingstest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voor u een zoutbelastingstest aangevraagd. Deze test is aangevraagd om de aandoening “primair hyperaldosteronisme” uit te sluiten.


Wat is primair hyperaldosteronisme?

Primair hyperaldosteronisme (PHA) is een aandoening waarbij de bijnieren te veel van het hormoon aldosteron aanmaken. Aldosteron heeft een belangrijke functie in het vasthouden van natrium (=zout) in het lichaam. Dat is nodig als de bloeddruk laag is. Teveel natrium in het lichaam leidt tot hoge bloeddruk, maar dit natrium wordt in normale toestand snel door de nieren uitgescheiden omdat het aldosteron dan daalt. Een te grote aanmaak van het hormoon aldosteron, ook als het niet nodig is, maakt dat natrium niet goed uitgescheiden kan worden en dat de bloeddruk hoog blijft of zelfs stijgt.

Als bloed- en/of urineonderzoek erop wijst dat u een verhoogd aldosterongehalte heeft, doen we meestal ook nog een zoutbelastingstest. Deze test kan de diagnose bevestigen.

Voorbereiding

  • U hoeft niet nuchter te komen en mag dus gewoon ontbijten.
  • De behandelend arts overlegt met u welke medicatie u voorafgaand aan het onderzoek niet mag gebruiken. Neem uw eigen medicatie mee naar het ziekenhuis.

De zoutbelastingstest

U meldt zich ‘s morgens met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) op het afgesproken tijdstip bij de receptie aan de hoofdingang. Zij verwijzen u door naar de afdeling waar het onderzoek plaats vindt. De test duurt in totaal ongeveer vijf uur. Gedurende vier uur, krijgt u via een infuus in de arm een zoutoplossing toegediend. Tijdens de test blijft u zoveel mogelijk in zittende houding. Als u heeft rondgelopen gaat u vijftien minuten voor elke bloedafname zitten. De bloeddruk wordt regelmatig gecontroleerd. Voor en na de toediening wordt er bloed afgenomen. In het bloed wordt het aldosteron gehalte bepaald.
Normaal gesproken daalt het aldosteron na een zoutinfuus. Als u PHA hebt, gebeurt dit niet of onvoldoende.

De uitslag

Tijdens de eerstvolgende afspraak met uw behandelend arts krijgt u de uitslag van het onderzoek. Het bloedonderzoek vindt plaats in een ander ziekenhuis en de bepalingen worden niet wekelijks verricht. Hierdoor duurt het meestal 4 tot 6 weken voor de uitslag bekend is.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: Z06
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien