Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Laboratorium

Zaadonderzoek

Zaadonderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over het spermaonderzoek. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts verteld.


Afspraak

In overleg met het laboratorium wordt de dag van het onderzoek vastgesteld uitsluitend na telefonische afspraak. U krijgt van uw behandelend arts een potje mee voor het opvangen van sperma of u kunt dit zelf ophalen bij het Laboratorium. Het is belangrijk dat u dit potje gebruikt. Andere potjes worden niet in behandeling genomen vanwege het feit, dat sommige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor sperma.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoek naar (on)vruchtbaarheid. Met behulp van de microscoop wordt het sperma onderzocht op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. Ook worden de zuurgraad, het volume en de zuiverheid onderzocht.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u vóór het onderzoek minimaal twee en maximaal zeven dagen geen gemeenschap of zaadlozing heeft gehad.

Het onderzoek

U zorgt ervoor, dat u een zaadlozing krijgt door middel van zelfbevrediging (masturbatie). Andere methodes zijn niet geschikt. Gebruik géén condoom. U vangt de volledige hoeveelheid sperma op in het daarvoor bestemde potje. Het onderzoek heeft geen zin als er sperma verloren is gegaan door bijvoorbeeld te morsen.


Materiaal inleveren

U sluit het potje goed af en zet uw naam en geboortedatum op het potje. Op het aanvraagformulier zet u de datum en het tijdstip van de zaadlozing. U brengt het potje binnen één uur na de zaadlozing tussen 08.00-08.15 uur naar het laboratorium in Dirksland. Het is belangrijk dat u het formulier uit deze informatie en het aanvraagformulier van de arts meeneemt.

Houdt u dus rekening met het tijdstip van de zaadlozing. Stel het sperma tijdens het transport niet bloot aan temperaturen lager dan 20 graden en hoger dan 40 graden.

Koorts kan de kwaliteit van het zaad tijdelijk verminderen. Daarom wordt bij het inleveren van het materiaal aan u gevraagd of u recent koorts heeft gehad.

De uitslag

Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken, dit zal poliklinisch of telefonisch zijn.

Heeft u nog vragen?

Wilt u meer informatie over dit onderzoek, neem dan contact op met het laboratorium, van 09.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur, op T 0187 60 71 77.

Uw afspraak

Voor het maken van een afspraak neemt u contact op met het secretariaat van het laboratorium op T 0187 60 71 77.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.

Uw gegevens


U wordt verzocht de onderstaande gegevens in te vullen en dit formulier mee te nemen naar het Laboratorium in Dirksland.

Voorletters, Achternaam:


Geboortedatum:


Datum zaadlozing:


Tijdstip zaadlozing:


Onthoudingsperiode:


Zaad verloren gegaan:

Ja / Nee

Bijzonderheden: bv. koorts, ziekte in de laatste twee maanden, medicijngebruik, etc.

Dit deel meenemen en inleveren op het laboratorium a.u.b.

Aantekeningen:



Foldernummer: Z03
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien