Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Met wonddrain naar huis

Met wonddrain naar huis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Tijdens de operatie zijn er één of meerdere wonddrains achtergelaten om bloed en wondvocht op te vangen. Het hebben van een wonddrain is geen reden om in het ziekenhuis te blijven, u kunt met een wonddrain naar huis. Deze informatie is bedoeld om u te informeren over de functie en de verzorging van de wonddrain.


Wat is een wonddrain?

De wonddrain is een dun slangetje van zacht plastic waarvan een deel voorzien is van kleine gaatjes. Tijdens de operatie wordt de drain in de operatiewond geplaatst en via een aparte opening uitgeleid voordat de wond wordt gehecht. Via de drain worden bloed en weefselvocht afgezogen naar de balg. De genezing wordt bevorderd doordat het vocht wordt afgevoerd en niet in een holte blijft zitten. De drain is bevestigd aan de balg. Boven en onder de balg zit een klem. Deze worden gebruikt bij het legen en opnieuw inwerking stellen van het systeem. De twee terugslagventielen, één in het zakje en één in de balg, zorgen ervoor dat het vocht maar een kant op kan: weg van de wond.

Hoe verzorgt u de drain?

Verbinden

U kunt dagelijks douchen. Voor het douchen verwijdert u het gaasje. Na het douchen, inspecteert u het insteekgaatje op roodheid en zwelling. Hierna verbindt u het opnieuw met een schoon gaasje.
Tip: Het is verstandig om het slangetje van de drain in een lusje vast te plakken op het lichaam. Zo voorkomt u dat er aan de drain wordt getrokken.

Het gebruik van de drain

Als de balg vol raakt met wondvocht moet deze geleegd worden. Volg de instructie verderop in deze informatie.
Het is belangrijk om de hoeveelheden vocht aan het einde van de dag af te tekenen bij de maatverdeling van het drainzakje. De hoeveelheid per 24 uur noteert u in het schema verderop in deze informatie.

Wanneer wordt de drain verwijderd?

De drain wordt verwijderd als er per 24 uur minder dan 20-30 ml vocht in is gelopen. Meestal is dit binnen 7 dagen na de operatie. Als de wonddrain een week na de operatie nog niet is verwijderd, maakt u een extra controle afspraak op de polikliniek plastische chirurgie.

120
Datum
Hoeveelheid vocht per 24 uur (in ml)
Temperatuur
8.00 uur
Temperatuur 20.00 uur

Belangrijk

In de volgende gevallen dient u direct contact op te nemen met de polikliniek of spoedeisende hulp:
  • als uw temperatuur boven de 38° stijgt en/of rondom de draininsteek flinke roodheid optreedt,
  • als de balg niet meer vacuüm blijft en/of de gaatjes van het laatste deel van de drain zichtbaar worden bij de draininsteek.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.
Foldernummer: W10
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien