Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

WondExpertiseCentrum

Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond

Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een tweedegraads brandwond bij u geconstateerd. Hier vindt u informatie over tweedegraads brandwond , wondbehandeling en tips. De informatie is een aanvulling op de mondeling informatie die u al gekregen heeft.


Wat zijn brandwonden?

Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid, die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, elektriciteit of chemische stoffen. De ernst van de brandwond is afhankelijk van:

Tweedegraads brandwond

Tweedegraads brandwonden kunnen we onderscheiden in oppervlakkig tweedegraads brandwond en diep tweedegraads brandwond. Hier onder is het verschil beschreven.

Oppervlakkig tweedegraads brandwond

Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de wond rood, nat en pijnlijk. Bovendien kunnen er blaren ontstaan. Deze blaren worden verwijderd als ze groter dan 6 millimeter zijn.

Diep tweedegraads brandwond

Bij een diep tweedegraads brandwond is de wond roodachtig/wit ,nat en zeer pijnlijk.

Wat voor klachten/complicaties kan men hiervan ondervinden?

Door verbranding van de huid verliest de huid een deel van zijn beschermende functie. Dit kan infectie gevaar tot gevolg hebben. Waar de huid kapot is kunnen snel en gemakkelijk bacteriën in de wond komen. Ook kan men veel vocht uit de wond verliezen omdat de huid dit nu niet tegenhoud. Het kan zijn dat u wat koortsig bent en u zich algeheel wat ziek voelt door de brandwonden. Als u een temperatuur boven de 39ºC of hoger heeft, dient u contact op te nemen met de wondpoli van het ziekenhuis of buiten kantoor tijden met Spoed Eisende Hulp van het ziekenhuis.

Wondbehandeling

Direct na de verbranding is het belangrijk om de brandwond te koelen met lauw stromend water ongeveer 20 minuten.
Blaren groter dan 6 millimeter worden weggeknipt. De brandwond wordt ruim bedekt met aquacel® burn daarna afgedekt met een non-woven gaas (=secundair/bovenste verband) eventueel wordt dit geheel gefixeerd met buisverband. De werking van aquacel® burn bestaat voor een belangrijk deel uit:

Controle

Dag 0Het verband wordt aangebracht op de wond
Dag 2Secundair (bovenste) verband verschonen eventueel nieuw aquacel® burn op de wond aanbrengen (dit mag tot 4 dagen na ontstaan van de brandwond). Doel is dat het verband vast gaat zitten aan de brandwond.
Dag 2-4Controle op de wond poli in verband met het wel of niet vasthechten van de aquacel® burn aan de wond en het verschonen van het secundair (bovenste)verband.
Dag 5-10Dagelijks verschonen van het secundair (bovenste)gaas. Aquacel® burn zal indrogen en een korst vormen waaronder een nieuwe huid groeit.
Dag 10-14Verband laat zich gemakkelijk verwijderen, dit mag versneld worden door het verband in te smeren met bodylotion.

Tips

Voeding

Indien nodig krijgt u van de wondverpleegkundige voedingsadviezen. Het kan zijn dat u een extra drankje voorgeschreven krijgt dat de wond genezing stimuleert. Dit wordt per brandwond bekeken of u dit nodig heeft.

Beweging

Het is belangrijk om het aangedane lichaamsdeel rust te geven. Dit betekent niet dat u er niets mee mag doen! Het is goed om verbrande armen/benen of voeten/handen hoog te houden of op een kussen te leggen. Het is niet de bedoeling bij een verbrande arm of hand dat u een mitella draagt. Het is goed voor de genezing van de brandwond dat u elk uur 5 minuten oefent met het aangedane lichaamsdeel.

Pijnbestrijding

Een goede pijnstiller bij een brandwond is paracetamol. Het advies is om de toegestane dosis te verdelen over 4 keer per dag op vaste tijden in te nemen, zodat u een spiegel in uw bloed opbouwt. Andere pijnstillers zoals diclofenac en ibuprofen worden afgeraden omdat deze de ontstekingsreactie remmen en daarmee ook de wondgenezing.

Nazorg

U krijgt de volgende zaken mee naar huis:

Wat u kunt u zelf doen?

U herstelt het beste en voelt zich sneller beter als u zelf probeert actief mee te werken en de instructie van de artsen en verpleegkundigen zo goed mogelijk opvolgt.

Belangrijk

Neem contact op met de wondpoli als:

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat chirurgie.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: W06
Laatst bijgewerkt op: 05-08-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien