Uw behandelend arts heeft wratten bij u geconstateerd. Hier vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.
Wat zijn wratten?
Gewone wratten zijn harde, eeltige plekken en tumortjes veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papilloma virussen (HPV’s). Ze komen zeer algemeen voor en zijn volledig goedaardig.
Wie krijgt wratten?
Vrijwel iedereen maakt in de kindertijd wel een periode door met wratten aan handen of voeten. Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat open gekrabd is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de ‘patiënt’ zelf andere huiddelen geïnfecteerd.
Volwassenen die als kind wratten hebben gehad zullen bij nieuwe infectie met het virus geen wratten meer ontwikkelen omdat ze immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd. Mensen die langdurig medicijnen krijgen die de weerstand verlagen (bv. patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan) kunnen wel opnieuw wratten ontwikkelen.
Hoe lang blijven wratten bestaan?
Bij 80% van de mensen zijn de wratten binnen 1 jaar geheel verdwenen. Bij 20% van de mensen duurt het echter langer, soms vele jaren, voordat alle wratten verdwenen zijn.
Wat is de behandeling?
Géén behandeling is meestal een goede optie. Wratten verdwijnen uiteindelijk allemaal vanzelf en soms is de behandeling pijnlijker en lastiger dan de wratten zelf.
Als de wratten pijn doen bij lopen (voetwratten), of er zeer veel wratten op de vingers ontstaan waardoor mensen zich ernstig gaan schamen of die goed werken met de handen belemmeren, is behandeling wel aan te raden. Er zijn dan verschillende opties, namelijk:
Lokaal aanbrengen van zalf, Edufix crème, Aldara of druppels
Vaak wordt hiervoor salicylzuur in vaseline of vloeistof met cignoline en salicylzuur gebruikt. Deze middelen hebben vooral een hoornverwekende werking, maar maken tevens de huid stuk.
- Houdt u zich bij het gebruik van deze middelen aan de volgende richtlijnen:
- Was de handen grondig met zeep.
- Behandel, indien mogelijk, na het douchen, omdat dan de huid zachter is, of week de plekjes waar de wrat zit gedurende 5 minuten in warm water.
- Schuur het oppervlak van de wrat voorzichtig met een vijltje, puimsteen of curette (op recept).
- Bescherm de gezonde huid om de wrat met leukoplast (gaatje iets groter dan de wrat uit de leukoplast knippen) of vaseline of zinkzalf.
- Breng de zalf of de vloeistof uit het flesje zorgvuldig aan op het oppervlak van de wrat met een aangepunt luciferstokje of bijgeleverd kwastje.
- Plak dan over de behandelde plek een stukje leukoplast zodat de zalf of vloeistof niet kan afgeven.
- Herhaal deze behandeling elke avond gedurende drie weken. Daarna één week stoppen, en dan weer drie weken herhalen.
Opmerkingen:
- Houd het potje of flesje goed gesloten.
- Breng de zalf of de vloeistof niet aan op een wrat die in het ziekenhuis met vloeibare stikstof is behandeld voordat de ontsteking is verdwenen.
- Als de behandelde plek pijn gaat doen, stop dan met de behandeling en laat uw dokter de wrat beoordelen.
Bevriezing met vloeibare stikstof
De arts kan de wrat met vloeibare stikstof bevriezen. Door de bevriezing vindt weefselbeschadiging plaats. Nadelen van de behandeling zijn pijn direct na of tijdens de behandeling en (bloed)blaren, die enige dagen hinder kunnen geven. Bevriezing in de buurt van de nagels kan erg pijnlijk zijn en soms tot blijvende beschadiging van de nagels leiden.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op T 0187 60 72 15.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.