Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Geriatrie
Algemeen

Valpreventie in het ziekenhuis

Valpreventie in het ziekenhuis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier leest u informatie, tips en adviezen vanwege uw recentelijke val of een verhoogd risico om te vallen om zo het risico op een (nieuwe) val te verminderen.


Opname in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis betekent dat u in een voor u onbekende omgeving verblijft. We weten dat 2 tot 15% van de patiënten minimaal één keer valt tijdens de opname. Bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde medicijnen, het ziek zijn of een operatie kan de kans op vallen toenemen. Valincidenten kunnen nooit volledig worden voorkomen. U kunt samen met uw verantwoordelijk verpleegkundige en uw familie het risico op vallen sterk verminderen door onderstaande tips op te volgen.


Vallen

Vallen kan voor u ernstige gevolgen hebben. De gevolgen van een val kunnen variëren van bloeduitstortingen, kneuzingen tot botbreuken en hoofdletsel. Behalve lichamelijk letsel kan een val ook psychosociale gevolgen hebben. Zo kan een val leiden tot valangst, minder lopen/bewegen, afname in het lichamelijk functioneren, verlies van zelfredzaamheid of eenzaamheid. Valincidenten blijken daarnaast te leiden tot een verlengde opnameduur en een vergrootte kans op verblijf of revalidatie in een zorginstelling (bijvoorbeeld een verpleeghuis).

Valrisico

Tijdens het opnamegesprek stelt de verpleegkundige u een aantal vragen om het valrisico in te schatten. Belangrijk daarbij is dat u zelf aangeeft of u in de afgelopen zes maanden één of meer keer gevallen bent.

Oorzaken van een val

Er zijn een aantal oorzaken waardoor het risico op vallen toeneemt. U kunt denken aan:

Valpreventie

Als u een verhoogd valrisico heeft, is het raadzaam om te inventariseren of er beschikbare hulpmiddelen zijn om uw valrisico te verminderen of liever nog te voorkomen.
Bij hulpmiddelen kunt u denken aan:

Wat kunt u zelf doen om vallen te voorkomen?

  1. Zorg voor goed passende, stevige schoenen en/of pantoffels met zolen. Trek deze altijd aan als u uit bed stapt.
  2. Neem uw loophulpmiddel van thuis mee naar het ziekenhuis. Dat is vertrouwd en op maat afgestemd. Zorg dat uw hulpmiddelen binnen handbereik staan en dat de rollator op de rem staat.
  3. Bang om te vallen? Dan is het verstandig dit de verpleegkundige of arts te vertellen.
  4. Draag uw bril en/of gehoorapparaat voor een zelfverzekerd gevoel.
  5. Houdt alles wat u vaak nodig heeft dicht bij u zodat u er gemakkelijk bij kunt.
  6. Zorg dat de bel (het oproepsysteem) binnen handbereik ligt en dat u weet hoe de bel werkt.
  7. Sta niet te snel op als u in bed heeft gelegen of op de stoel heeft gezeten. Geef aan als u duizelig bent.
  8. Houd de vloeren zoveel mogelijk vrij. Berg spullen die u niet direct nodig heeft op in de kast.
  9. Bespreek uw incontinentieklachten. U kunt vallen als u onverwacht snel naar het toilet moet. Misschien kunnen we u helpen met passende oplossingen.
  10. Zorg dat u weet waar de douche en toilet zijn. Loop een aantal keer op en neer naar het toilet om de route en lichtknopjes te leren kennen.
  11. Vraag om hulp als u zich niet zeker voelt om alleen in of uit bed te stappen, zeker ’s nachts, laat een nachtlampje aan. Doe het licht aan als u ’s nachts uit bed gaat.
  12. Als u een gevaarlijke situatie tegenkomt waardoor u zou kunnen vallen, vertel dit dan aan een verpleegkundige of andere zorgverlener.
  13. Vertel het de verpleegkundige als lijnen van bijvoorbeeld een infuus, drain of katheter in de weg zitten bij het bewegen.
  14. Zorg dat uw bed op de laagste stand staat als u in of uit bed wilt stappen en dat de bedhekken omlaag staan.
  15. Probeer in beweging te blijven. Overleg met de verpleegkundige wat kan en mag.
  16. Let extra goed op wanneer u meerdere medicijnen gebruikt of medicijnen die nieuw voor u zijn.

Wat als u toch gevallen bent?

Als u toch valt in het ziekenhuis, verlenen onze medewerkers u de nodig zorg. Uw valincident wordt nauwkeurig bekeken en gemeld in ons incidentensysteem (VIM). Alle mogelijk oorzaken worden geanalyseerd met de betrokken professionals. Op deze manier willen wij als ziekenhuis de veiligheid van patiënten verhogen en het risico op vallen in het ziekenhuis te verkleinen.

Valpoli

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis beschikt over een valpoli. Een bezoek aan deze polikliniek geeft u inzicht in de risico’s en mogelijke oorzaken van het vallen.
Ook wordt aandacht besteed aan alle gevolgen van vallen voor de patiënt, zijn familie en zijn omgeving. Diagnostiek en
behandeling vinden meestal plaats op de polikliniek geriatrie. De arts die u heeft opgenomen of de huisarts kan u naar deze poli verwijzen met een verwijsbrief. De geriater beoordeelt aan de hand van de verwijsbrief of u in aanmerking komt voor de valpoli.

Maatregelen die het ziekenhuis neemt

Als u bang bent om uit bed te vallen omdat u in een vreemd bed ligt, kunnen we de bedhekken omhoog doen. Dit doen wij alleen als u niet de neiging hebt over de bedhekken heen te klimmen. Dit komt soms voor bij patiënten die verward zijn.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: V21
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien