Hier krijgt u algemene informatie over een endoscopische voorhoofdslift in ons ziekenhuis. Wij adviseren u de informatie zorgvuldig te lezen zodat u een weloverwogen beslissing over de ingreep kunt nemen. Het is belangrijk dat u begrijpt dat er risico’s bestaan. Daarnaast kan voor u persoonlijk de situatie anders zijn dan hier beschreven. Indien voor u van toepassing zullen aanvullingen en/of wijzigingen door uw behandeld plastisch chirurg aan u worden meegedeeld.
Waarom een endoscopische voorhoofdslift?
Naarmate we ouder worden verliest de huid zijn elasticiteit en wordt slapper. Dit kan ook gebeuren met de huid van het voorhoofd. Hierdoor kan de positie van de wenkbrauwen veranderen en komen deze lager te staan. De wenkbrauwen kunnen zo laag komen dat dit problemen geeft met het zicht. Daarnaast kan het een drukkend, zwaar gevoel op de ogen geven of zelfs hoofdpijn veroorzaken. Een correctie van de lage stand van de wenkbrauwen kan deze problemen verminderen.
Het verlies van elasticiteit beperkt zich meestal niet alleen tot de wenkbrauwen. Vaak is er ook sprake van overhang van de bovenoogleden. Het is mogelijk om deze verschillende regio’s tijdens de operatie te corrigeren. Een voorhoofdslift wordt daarom vaak gecombineerd met een bovenooglidcorrectie.
Klachten
Wanneer komt u in aanmerking voor een voorhoofdslift? Er is vaak sprake van één of meerdere van onderstaande klachten:
- Hoofdpijn;
- Het gevoel ‘tegen het ooglid aan te kijken’ (gezichtsveldbeperking);
- Een zwaar gevoel van de ogen
- Een cosmetische indicatie: het verbeteren van de ‘oude en/of vermoeide blik’.
Op basis van uw klachten en het lichamelijk onderzoek beoordeelt de plastisch chirurg of er een machtiging kan worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar voor vergoeding van de ingreep.
Voor de operatie
Informeer uw plastisch chirurg voor de operatie welke medicijnen u gebruikt en over eventuele allergieën. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? De plastisch chirurg bepaalt of, en zo ja, wanneer u moet stoppen met de medicatie. Roken geeft een grotere kans op problemen met de genezing van de wond. Dit geldt ook voor andere tabaks- of nicotineproducten, zoals nicotinepleisters en –kauwgom. Het wordt aangeraden minimaal drie weken voor en drie weken na de operatie niet te roken. Op de dag van ingreep mag u geen dagcrème gebruiken. Uw sieraden en/of contactlenzen moet u uitlaten voor de operatie.
De operatie
Wanneer uw voorhoofd een normale hoogte heeft of relatief kort is, is een endoscopische voorhoofdslift voor u de beste keuze. Bij een endoscopische voorhoofdslift wordt de haargrens iets naar achteren verplaatst, maar de wenkbrauwen worden zonder noemenswaardige littekens gelift. De plastisch chirurg maakt vijf kleine sneetjes (ongeveer één centimeter) in uw behaarde hoofdhuid net achter de haargrens. Via deze sneetjes wordt de huid van het gehele voorhoofdshuid losgemaakt tot aan de wenkbrauwen. Vervolgens wordt de voorhoofdshuid met de wenkbrauwen naar boven getrokken. Het teveel aan huid wordt niet verwijderd maar verschoven richting de bovenkant van uw hoofd (kruin). De huidrichel die hierdoor kan ontstaan, verdwijnt na enige tijd vanzelf. De plastisch chirurg zet de huid vast met oplosbare plaatjes met kleine weerhaakjes die in de buitenste laag van uw schedelbot worden geplaatst. U kunt de weerhaakjes in het begin voelen onder de huid. Ongeveer één jaar na de ingreep zijn de plaatjes opgelost. De wondjes worden gesloten met nietjes of hechtingen. Om zwelling en bloeduitstortingen te voorkomen krijgt u na de voorhoofdslift een stevig verband rondom uw voorhoofd. Dit verband wordt na vijf tot zeven dagen op de polikliniek verwijderd.
Na de operatie
Na de operatie vormt zich altijd enige zwelling en blauwe verkleuring, vooral rond de ogen. Dit is meestal na twee of drie weken grotendeels verdwenen. Na de ingreep worden uw bovenoogleden regelmatig gekoeld. U kunt uw oogleden thuis ook drie tot vier keer per dag 10-20 minuten koelen met een gelbril of een plastic zakje met diepvrieserwten. Deze hulpmiddelen mogen nooit vanuit de vriezer direct op de huid worden gelegd in verband met gevaar op huidschade door bevriezing. U kunt er bijvoorbeeld een (thee-)doek of washandje tussen leggen. Na ongeveer vijf tot zeven dagen heeft u een afspraak op de polikliniek om het drukverband om uw hoofd en de hechtingen uit uw oogleden te verwijderen. De hechtingen of nietjes in de hoofdhuid worden na ongeveer tien dagen verwijderd. De littekens moeten droog worden gehouden tot het hoofdverband is verwijderd, daarna kunt weer douchen. Om irritatie te voorkomen is het advies om in het begin babyshampoo te gebruiken. Tijdens het wassen mag het haar kort nat worden en alleen naar achter worden gestreken. Tijdens het slapen is het, het beste om met uw hoofd iets hoger te liggen, bijvoorbeeld op een extra kussen. Hierdoor neemt de zwelling sneller af. Om druk op de ogen en een eventuele zwelling te voorkomen wordt geadviseerd gedurende vier weken niet te bukken, zwaar te tillen of te sporten.
Herstelperiode
Autorijden is in principe na één week weer toegestaan. Na één tot twee weken kunt u meestal weer beginnen met werken, afhankelijk van de zwaarte van de werkzaamheden.
Mogelijke complicaties
Aan iedere operatie zijn risico’s verbonden. Voordat u beslist of u een endoscopische voorhoofdslift wilt ondergaan, is het van belang dat u zich hierover goed laat informeren, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over de ingreep.
Infectie
Zoals bij iedere wond die ontstaat, is er ook na een voorhoofdslift een kans op infectie. De kans daarop is buitengewoon klein.
Pijn
De meeste mensen ervaren een voorhoofds- of wenkbrauwlift niet als zeer pijnlijk. De eerste dagen na de ingreep kunt u wel last hebben van hoofdpijn. Paracetamol kan dan verlichting geven. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u het beste contact met ons opnemen.
Zwelling en bloeduitstorting
Zwelling en enige bloeduitstorting van het voorhoofd en de bovenoogleden na een voorhoofdslift is normaal. Door te koelen, bukken/zwaar tillen te vermijden en eventueel te slapen met een extra kussen verdwijnt de zwelling over het algemeen binnen een aantal weken.
Littekens
Een litteken heeft twaalf maanden nodig voordat het helemaal uitgerijpt is en de kleur en dikte heeft bereikt die zal blijven bestaan. De littekens op de behaarde hoofdhuid en de bovenoogleden genezen over het algemeen zeer fraai.
Specifieke complicaties
Na een voorhoofdslift kunnen er tintelingen en gevoelsstoornissen van het voorhoofd en de behaarde hoofdhuid voorkomen. Dit verbetert in de meeste gevallen binnen enkele maanden spontaan.
In zeldzame gevallen kan er tijdelijke uitval optreden van een tak van de aangezichtszenuw naar het voorhoofd. Hierdoor kan u de wenkbrauw(en) niet goed optrekken. In de meeste gevallen treedt spontaan herstel op.
Resultaat
Doorgaans treedt er door de operatie een vermindering van de klachten op. Doordat de positie van de wenkbrauwen gecorrigeerd is, verbetert het gezichtsveld en nemen het zware, drukkende gevoel en de hoofdpijnklachten af. Op voorhand kan geen garantie worden gegeven over het te bereiken resultaat. Ook bij een zorgvuldig uitgevoerde operatie is het mogelijk dat u niet (volledig) tevreden bent met het resultaat.
Wat u verder nog moet weten
Neem contact op met de polikliniek (plastische) chirurgie als u in de eerste week na de operatie een van de volgende verschijnselen waarneemt:
- Pijnlijk, kloppend en/of brandend gevoel ter plaatse van de wond;
- Koorts (temperatuur 38°C of hoger);
- Toenemende pijnklachten;
- Wondgenezingsproblemen.
U krijgt een afspraak mee voor een poliklinische controle na ongeveer 5 tot 7 dagen om het hoofdverband en de hechtingen uit de bovenoogleden te verwijderen. In de daarop volgende week (10-14 dagen na de operatie) komt u opnieuw terug voor het verwijderen van de overige hechtingen.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.