Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Vastenproef

Vastenproef

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voor u een vastenproef aangevraagd. Deze test is aangevraagd om de oorzaak vast te stellen van een mogelijk laag suiker(glucose)gehalte in het bloed (hypoglycaemie).


Wat is een vastenproef?

De hoeveelheid glucose in het bloed wordt geregeld door verschillende systemen in het lichaam. Met name het hormoon insuline, aangemaakt in de alvleesklier, is van belang. Insuline brengt een gestegen glucosewaarde in het bloed naar beneden. Is deze waarde gedaald, dan zal de alvleesklier minder insuline afscheiden. Wanneer de alvleesklier insuline blijft afscheiden bij lage suikerwaarden kunnen te lage suikerwaarden ontstaan: hypoglycaemieën. Door te vasten gaat de glucosewaarde in het bloed naar beneden. Normaliter wordt er dan maar heel weinig insuline door de alvleesklier afgescheiden. Met deze vastenproef wordt gekeken of de alvleesklier goed reageert met
een verlaging van de insuline afgifte.

Voorbereiding thuis

  • U kunt uw medicijnen gebruiken zoals u gewend bent. Neem uw medicijnen in originele verpakking mee en/of de bijsluiter.
  • In de 24 uur voorafgaand aan de vastenproef mag u geen alcohol gebruiken en niet roken. U mag wel gewoon eten en drinken.
  • Neem nachtkleding mee (omdat u zeer waarschijnlijk in het ziekenhuis overnacht).

Dag van het onderzoek

U meldt zich ‘s morgens met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) op het afgesproken tijdstip bij de receptie aan de hoofdingang. Zij verwijzen u door naar de afdeling waar het onderzoek plaats vindt. De vastenproef duurt maximaal 72 uur.

Het onderzoek

Tijdens de vastenproef mag u de afdeling niet verlaten. Er wordt bloed afgenomen en vanaf dit moment mag u niets meer eten. Alleen water, thee en koffie zonder suiker en melk zijn toegestaan. Gedurende de test mag u niet roken. Daarna zijn er om de zes uur bloedafnames. Bij een glucosewaarde lager dan 3.3 wordt er elk uur een glucosewaarde in het bloed bepaald. Als er verschijnselen van een erg lage glucosewaarde optreden (lager dan 2,5), krijgt u extra controles en indien nodig wordt de proef afgebroken. Het kan zijn dat u een tweede en derde nacht in het ziekenhuis moet blijven. Zodra hypoglycaemie wordt vastgesteld, krijgt u wat te eten.

De uitslag

De eerste uitslagen hoort u tijdens opname. U krijgt een afspraak mee om na ongeveer drie weken bij de internist de definitieve uitslag te krijgen op de polikliniek.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: V13
Laatst bijgewerkt op: 24-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien