Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

WondExpertiseCentrum

Voetenpoli

Voetenpoli

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In verband met voetklachten bent u door uw huisarts of specialist doorverwezen naar de voetenpoli van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Hier vindt u informatie over de gang van zaken op de voetenpoli.


Diabetes en voetproblemen

Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben een vergrote kans op voetproblemen. Deze problemen worden vaak onderschat, terwijl ze vervelende gevolgen kunnen hebben. Door diabetes kunnen de zenuwen in de voet beschadigd raken. Hierdoor neemt het gevoel in de voet af. Een kleine wond kan zo ongemerkt uitgroeien tot een grotere wond of infectie. Ook verandert de voetstand door uitval van de kleine voetspieren, wat de kans op drukplekken vergroot. Bij mensen met diabetes is bovendien de doorbloeding van de voet slechter en deze is gevoeliger voor infecties. Daardoor kan een wondje moeilijker genezen. Wat als een klein probleem begint, kan consequenties hebben. De spieren en botten in de voet kunnen aangetast raken. Uiteindelijk kan zelfs amputatie nodig zijn.

Doel van de voetenpoli

De diabetische voetenpoli is bedoeld voor diabetespatiënten met voetproblemen of met een verhoogde kans daarop. Het doel is voetproblemen tijdig op te sporen om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan.

Wie werken er op de voetenpoli?

Chirurg

De chirurg behandelt patiënten die afwijkingen hebben aan aderen en slagaderen. Bij veel mensen met diabetes spelen doorbloedingsstoornissen een belangrijke rol. De chirurg kan dit in kaart brengen, afwegen in hoeverre behandeling nodig is en die behandeling in gang zetten.
Verder is hij deskundig in de behandeling van wonden, zowel met verbandmiddelen of gips, als operatief voor bijvoorbeeld diepe ontstekingen. Tijdens het voetenpoli spreekuur geeft hij een eerste indruk van de doorbloeding.

Internist

De internist richt zich met name op de behandeling van de verhoogde bloed glucosewaarden met tabletten of insuline, en behandelt ook een verhoogde bloeddruk of een verhoogd cholesterol. De internist zorgt voor regelmatige controle van bloedonderzoek, gewicht en bloeddruk.

Wondverpleegkundige

De wondverpleegkundige onderzoekt de voeten om te kijken of er sprake is van een verminderd gevoel en doorbloeding van de voeten. Zij kijkt naar de aanwezigheid van drukplekken en wonden. Als er sprake is van wonden dan behandelt zij deze. Zij geeft u informatie over het verzorgen van de voeten, zorgt eventueel voor een overdracht naar de thuiszorg en geeft indien nodig een machtiging voor verbandmateriaal en bestelt dit.

Revalidatiearts

De revalidatiearts kan met maatschoenen en schoenaanpassingen kwetsbare plekken op de voeten beschermen en de belasting bij het lopen verminderen.

Podotherapeut

De podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en/of klachten die voortvloeien uit het verkeerd functioneren van de voeten, zoals knie-, heup- en rugklachten. De podotherapeut gebruikt vaak hulpmiddelen die speciaal op maat worden gemaakt. Naast het behandelen van klachten en aanmeten van hulpmiddelen geeft de podotherapeut adviezen.

Gipsverbandmeester

Als er wonden aan de voeten zijn en het dragen van gewone schoenen tijdelijk onmogelijk is, kan de gipsverbandmeester u een gipsspalk aanmeten of indien nodig, uw voet gipsen zodat de wonden tot rust kunnen komen.
Dit multidisciplinaire team kijkt samen naar uw voetproblemen. U bespreekt uw klachten en/of situatie met het team. Gezamenlijk komen ze tot een behandelvoorstel dat met u wordt besproken en verder uitgevoerd.

Naar de polikliniek

Afspraak maken

U heeft een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met het Wond Expertise Centrum op T 0187 60 74 83. U meldt dat u een afspraak wil op het voetenspreekuur. Het voetenspreekuur is op dinsdagmiddag in de even weken vanaf 16.00 uur. In de meeste gevallen krijgt u eerst een afspraak op het wondspreekuur. De wondverpleegkundige screent u vooraf of de bestaande wond al dan niet op het voetenspreekuur gezien kan worden. In sommige gevallen vindt vooraf onderzoek plaats.

Wat neemt u mee?

Waar meldt u zich?

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.

Vervolgens gaat u naar de voetenpoli. Houd er rekening mee dat u minimaal twee uur op de poli aanwezig bent. Het is prettig iemand mee te nemen die u goed kent. Twee horen immers meer dan één.

Werkwijze voetenspreekuur

Tijdens het voetenspreekuur wordt gekeken naar de aanwezigheid van:
  • Neuropathie: het niet goed functioneren van één of meer zenuwen.
  • Angiopathie: het verslechteren van de doorbloeding in de bloedvaten van de benen en voeten. Het kan zijn dat hiervoor een onderzoek gedaan wordt om de druk in uw vaten te meten (een enkel/arm index).
  • Standafwijkingen van de voet: zoals hamertenen, klauwtenen of het doorzakken van de voeten.
  • Limited joint mobility: beperkte gewrichtsbeweeglijkheid. Het gaat daarbij niet om de gewrichten (zoals bij reuma het geval is), maar om het weefsel rondom de gewrichten. Er is te veel ‘verkeerd’ bindweefsel, dat dik en stug is. Hierdoor kunt u uw gewrichten met pijn, moeilijk of helemaal niet meer bewegen.
  • Eelt en andere drukplekken.
  • Wonden aan de voeten en benen.
Als dit allemaal duidelijk is komt de chirurg bij u langs. Het kan zijn dat hij/zij evt. aanvullende onderzoeken voor u afspreekt zoals bloed, röntgen- en vaatonderzoek. Dit is meestal binnen 1 tot 2 weken na het eerste polikliniek bezoek. De wondverpleegkundige maakt de afspraken voor u. Vervolgens komt de internist en de revalidatiearts bij u langs.

Het voetenteam bespreekt de uitslagen van de onderzoeken met u op het volgende polikliniekbezoek. Afhankelijk daarvan bespreken zij behandelvoorstellen met u. Uw huisarts krijgt bericht nadat de arts de uitslagen met u heeft besproken.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de poli chirurgie.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: V09
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien