Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen
Dietetiek

Extra aandacht voor uw voeding tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Extra aandacht voor uw voeding tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Er is gebleken dat het belangrijk is om extra aandacht te besteden aan uw voedingstoestand omdat u bent afgevallen of omdat het eten en drinken minder/niet goed lukt vanwege ziekte. Via deze weg willen we u informeren.


Wat is ondervoeding?

Bij ongewenst gewichtsverlies of problemen met eten en drinken is er een risico op ondervoeding. Ondervoeding betekent dat het lichaam een tekort aan energie en andere voedingsstoffen heeft. Door het ziekzijn heeft het lichaam een hogere behoefte aan voedingsstoffen waardoor de normale hoeveelheden niet meer voldoende zijn. Een gevolg hiervan is dat het lichaam onder andere spierweefsel gaat afbreken om weer meer voedingsstoffen te krijgen. Dit gaat ten koste van de spiermassa en dus ook de conditie. Een behandeling bij een ondervoede patiënt geeft minder goed resultaat. Mede daardoor herstelt die patiënt minder snel en is het mogelijk dat de ziekenhuisopname langer duurt. Het is dus belangrijk dat ondervoeding zo snel mogelijk gesignaleerd en behandeld wordt.

Uw voeding

Het is belangrijk dat u voldoende eet en drinkt. Het gaat er om dat u genoeg energie (calorieën) en eiwitten binnen krijgt. Vooral als u misselijk bent en weinig eetlust hebt, is genoeg eten lastig. Het is aan te raden om regelmatig kleine hoeveelheden over de dag te eten. Denk hierbij aan tenminste 6 keer per dag. Gedurende de periode dat u in het ziekenhuis bent opgenomen krijgt u naast de drie hoofdmaaltijden drie keer per dag, in de ochtend, middag en avond, een extra tussendoortje aangeboden door de voedingsassistent of verpleegkundige. Elk tussendoortje bevat ruim voldoende calorieën en eiwitten.

Wat kunt u zelf nog doen

Weer thuis

Als u weer thuis bent is het belangrijk uw gewicht te controleren door wekelijks te wegen. Als u afvalt, is het raadzaam contact op te nemen met uw specialist, huisarts of diëtist. Op meerdere momenten per dag kleinere maaltijden eten, is ook thuis een goede gewoonte. Als u weer uw normale gewicht heeft bereikt, is het belangrijk gezond te blijven eten.

Meer informatie over gezonde voeding kunt u vinden op www.voedingscentrum.nl. Bellen naar het voedingscentrum kan ook: 070 30 68 888.

Tussendoortjes

Bij ziekte, behandeling of een operatie heeft ons lichaam meer energie en eiwit nodig. Het is goed om naast de (hoofd)maaltijden tussendoor te eten. Het advies is om 3x daags een tussendoortje te nemen. Hieronder vindt u de tussendoortjes die beschikbaar zijn in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.Foldernummer: V04
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien