Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Vasculaire dementie

Vasculaire dementie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam. Er zijn ongeveer 60 verschillende vormen van dementie. De kenmerken hangen af van de plaats in de hersenen, de verdeling over de hersenen en de ernst van de hersenziekte.
Bij dementie is er altijd sprake van meerdere afwijkingen van cognitieve functies (o.a. geheugenstoornissen, taalstoornis, overzichtsverlies), stemming en gedrag. Functies van het dagelijks leven worden beïnvloed. De meest voorkomende vormen van dementie zijn, Alzheimer, Lewy Body Dementie en Vasculaire Dementie.

Wat is vasculaire dementie?

Deze vorm van dementie wordt gekenmerkt door hersenbeschadiging veroorzaakt door stoornissen in de bloedvoorziening in de hersenen. Afhankelijk van het gebied in de hersenen waar de beschadiging is, treden er klachten op en doet dementie zijn intrede. Er is geen genezing mogelijk en de dementie is onomkeerbaar.

De verschijnselen van vasculaire dementie

De verschijnselen nemen in de loop van de tijd in ernst toe. Veel mensen die vasculaire dementie hebben zijn bekend met hart- en vaatlijden. Vóór de dementie hadden zij bijvoorbeeld al last van hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, diabetes, vaataandoeningen, beroertes of hebben een tia gehad.
Bij vasculaire dementie treden geheugen- en oriëntatiestoornissen pas in een later stadium op.

Er zijn problemen met het gebruik en begrijpen van taal, problemen met het herkennen van voorwerpen en het uitvoeren van dagelijkse handelingen.
Naast geestelijke achteruitgang treden er ook vaak lichamelijke klachten op. Er kunnen spierverstijvingen, gevoelsverlies en soms verlammingen ontstaan.
Een ander kenmerk is dat de patiënt zich lange tijd bewust is van zijn geestelijke achteruitgang. Iemands buien kunnen snel wisselen evenals de helderheid.
De patiënt wordt erg traag en het verloop van de ziekte is grillig.

De behandeling van vasculaire dementie

De dementie kan niet worden behandeld maar er wordt geprobeerd om de onderliggende hart- en vaatziekte te behandelen waardoor de schade zoveel mogelijk beperkt blijft.

Veiligheid

Autorijden is niet veilig voor iemand met een dementie. Dementie beïnvloedt eigenschappen die nodig zijn om veilig aan het verkeer deel te nemen. De verzekering keert nooit uit in geval van ongelukken wanneer de diagnose is gesteld. Ook niet bij geen schuld.
De behandelend neuroloog geeft aan of u nog mag autorijden dan wel een rijtest via het CBR aan dient te vragen.

Stichting Alzheimer

Bij de Stichting Alzheimer kunt u terecht voor meer informatie over alle aspecten van dementie. In de buurt is er vaak maandelijks een Alzheimercafé of lotgenotencontact, en de Alzheimertelefoon is dag en nacht bereikbaar
T 030-6567511
Zie hier de website voor meer informatie.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: V02
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien