Bij u is er arthrose vastgesteld van uw knie. In het dagelijks leven wordt het ook wel slijtage of een ‘versleten knie’ genoemd. Deze arthrose is aanwezig aan de binnenkant van uw knie. Uw behandelend arts heeft aangegeven dat u in aanmerking kunt komen voor een enkelzijdige knieprothese, de ‘Oxford unicompartimentele knieprothese’. Deze brochure geeft u medische informatie die betrekking heeft op deze prothese en de operatietechniek.
Het kniegewricht
De knie is een gewricht tussen het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). Het kuitbeen (fibula) zit lager aan het scheenbeen vast. In de spierpees aan de voorzijde van het kniegewricht bevindt zich de knieschijf (patella)die met het dijbeen scharniert. Omdat deze twee gewrichten binnen een gewrichtskapsel liggen, wordt het functioneel als één gewricht gezien. Het oppervlak van deze beide gewrichten is bekleed met kraakbeen.
femur – dijbeen, fibula – kuitbeen, tibia – scheenbeen, patella - knieschijf.
Arthrose
Arthrose is een degeneratieve aandoening van een gewricht, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. Het normale kraakbeen is glad en verend, waardoor een gewricht soepel kan bewegen.
Oorzaken
Arthrose van de knie is een veel voorkomende aandoening bij oudere mensen. Bij het ouder worden vermindert de kwaliteit van het kraakbeen en ontstaat de kans op slijtage. Ook op jongere leeftijd kan dit veroorzaakt worden door bijvoorbeeld overbelasting, standafwijkingen van het kniegewricht of ten gevolge van een ongeval. Tevens is het mogelijk dat een X- of O been ontstaat.
Klachten
Pijn is de meest voorkomende klacht bij arthrose van de knie. De pijn treedt mestal op bij lang(er) staan of (trap)lopen. Ook komen pijnklachten bij slapen en opstarten in de ochtend voor. In de regel levert fietsen veel minder klachten op.
Wanneer is een operatie nodig
De klachten zullen toenemen als de arthrose zich uitbreidt. Indien de conservatieve behandeling (niet-operatief) met bijvoorbeeld medcijnen, kniebrace en fysiotherapie niet meer toereikend is, kan een operatie overwogen worden.
De enkelzijdige knieprothese
De Oxford unicompartimentele knieprothese is een enkelzijdige knieprothese die alleen bij arthrose aan de binnenkant van de knie geplaatst wordt. Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsoppervlakken aan de binnenkant van uw knie verwijderd en vervangen door metalen prothesedelen (zie foto 1c) geklemd, welke een optimaal contactoppervlak tussen de twee metalen prothesedelen bewerkstelligt. De Oxford unicompartimentele knieprothese kan in vergeljke met een totale knieprothese via een veel kleinere operatiewond geplaatst te worden. Men spreekt dan van een mini-open operatietechniek.
De voordelen van een enkelzijdige knieprothese
- Men vervangt alleen de door arthrose aangedane gewrichtoppervlakken aan de binnenzijde van de knie. De knie hoeft niet in zijn geheel vervangen te worden. De niet aangedane gewrichtoppervlakken aan de buitenzijde van de knie blijven behouden.
- De plastic kunstmeniscus van de prothese zit niet vast aan de metalen prothesedelen, maar kan meebewegen (respectievelijk naar achteren en voren) tijdens het buigen en strekken van de knie. Hierdoor wordt altijd een optimaal contact tussen de prothesedelen gerealiseerd en wordt de slijtage tot een minimum beperkt.
- In vergelijking met de operatietechniek van een totale knie prothese zorgt de operatietechniek bij een enkelzijdige knieprothese ervoor dat u minder pijn heeft na de operatie, de algehele revalidatie snel verloopt en de knie goed kan buigen. Tevens zal een spoedig ontslag uit het ziekenhuis mogelijk zijn.
Na de operatie
Door de operatietechniek kan het herstel van de functie van de knie snel en gemakkelijk zijn.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.