Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis u algemene informatie over het urodynamisch onderzoek. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Doel van het onderzoek

Dit onderzoek wordt vaak aangevraagd om de oorzaak van plasklachten na te gaan. Het betreft een poliklinisch inwendig onderzoek naar de functie van de lagere urinewegen (blaas- en afsluitingsmechanisme).

Voorbereiding

Als u een blaasontsteking hebt of ongesteld bent, kan het onderzoek beter uitgesteld worden. Neemt u daarvoor contact op met de polikliniek urologie.

Het onderzoek

Voor het ondergaan van het onderzoek krijgt u schriftelijk of telefonisch bericht thuis.

De behandeling

In de kleedkamer ontbloot u het onderlichaam en plast u uit op het toilet. Daarna neemt u plaats op de onderzoeksstoel. Er wordt een katheter (dun slangetje) via de plasbuis in de blaas gebracht en eventueel achtergebleven urine wordt gemeten. Hierna worden de meetkatheters geplaatst. Bij de vrouw is dat een slangetje in de blaas en een in de vagina. Bij de man is dat een slangetje in de blaas en een via de anus in de endeldarm.

Het inbrengen is niet pijnlijk, maar kan wel soms een onaangenaam gevoel geven. De slangetjes worden met pleisters op de huid geplakt, zodat ze goed op hun plaats blijven. Er wordt ook een aantal plakelektrodes naast de anus bevestigd, hiermee wordt de werking van de bekkenbodemspieren gemeten.

Tijdens het onderzoek wordt de blaas gevuld met steriel water en worden de drukveranderingen en reacties van de blaas automatisch geregistreerd. Tijdens de meting wordt u gevraagd precies aan te geven wat u voelt. Dit gevoel kan variëren van lichte aandrang tot sterke aandrang. Als de vulling van de blaas pijnlijk wordt, wordt het onderzoek meteen afgesloten.
Ook wordt er tijdens het onderzoek gevraagd om te hoesten, hiermee wordt gekeken wat er gebeurt bij druk verhogende momenten.
Na het afsluiten van het onderzoek plast u leeg in een speciale trechter waarmee de kracht van de plasstraal en het volume gemeten worden.

De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 30-45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u door het inbrengen van de slangetjes lichte irritatie in blaas of plasbuis krijgen. Om dit te voorkomen of te verhelpen is het verstandig om na het onderzoek ruim te drinken. Het slikken van antibiotica is niet nodig.

U hoort de uitslag van uw verwijzend specialist of de uroloog bij uw vervolg bezoek.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat urologie op T 0187 60 71 90.

Uw afspraak

Afspraken kunt u zelf maken of wijzigen in uw patiëntenportaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt dit niet of wilt u liever een medewerker spreken, bel dan op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur met het afsprakenbureau op 0187 60 23 55. Voor bloedprikken bij het laboratorium hoeft u geen afspraak te maken.

Annuleren

Wilt u uw afspraak annuleren, doe dit dan minimaal 24 uur van tevoren.

Digitaal voorbereiden op uw afspraak

In uw patiëntenportaal vindt u alle informatie om u voor te bereiden op uw afspraak. Lees vóór u naar het ziekenhuis komt deze informatie door en vul vragenlijsten in wanneer deze voor u klaar staan.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: U06
Laatst bijgewerkt op: 03-06-2022




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien