Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Uitdrogingseczeem

Uitdrogingseczeem

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier wordt beschreven wat uitdrogingseczeem is en hoe dit eruit ziet, hoe dit is ontstaan, en hoe de behandeling eruit ziet.


Wat is uitdrogingseczeem?

Uitdrogingseczeem ontstaat als de huid zo droog geworden is dat er kleine barstjes zijn ontstaan. Rond deze barstjes ontstaat dan een afweerreactie die zichtbaar is als eczeem, met roodheid en schilfering. Soms zijn in de plekken de kleine barstjes goed zichtbaar. Meestal gaat het gepaard met jeuk. De plekken voelen droog aan. Veel voorkomend op romp, armen en benen.

Hoe ontstaat een te droge huid en uitdrogingseczeem?

Een droge huid komt vaak voor en heeft diverse oorzaken. Iedereen kan een droge huid hebben. In de Westerse wereld is de belangrijkste oorzaak de luxe van de dagelijkse warme douche. Warm water en vooral heet water of water en zeep wast het natuurlijke vetlaagje van de huid. Dit wordt via talgproductie weer aangevuld, maar de talgproductie verschilt van persoon tot persoon en neemt op oudere leeftijd af. Bij veel of heet douchen kunnen de talgklieren het niet meer bijbenen en ontstaat een droge huid.

Een hoge kamertemperatuur en een lage luchtvochtigheid verergert een droge huid. Dit soort omstandigheden treft met aan in de winter als de kachels weer worden opgestookt, maar ook in te heet gestookte ziekenhuizen en bejaardentehuizen.

Ook atopisch eczeem patiënten hebben een droge huid. Dit hoort bij deze aandoening. Daarnaast komt een droge huid voor bij erfelijke vormen van extreem droge huid die ichthyosis (vissenhuid) word genoemd (dit omdat de schilferende huid soms kan lijken op de schubben van een vis). Ook geneesmiddelen en alcohol kunnen een droge huid veroorzaken.

Wat zijn de verschijnselen van een droge huid?

Een droge huid ziet er niet glad uit maar met kleine of grote schilfertjes. Soms komt er een fijne sneeuw van schilfertjes vrij als je eroverheen wrijft. Er kunnen scheurtjes in komen. Soms zit er een heel patroon van scheuren in en lijkt het op oud leer. Dit wordt ook wel een craquelé aspect genoemd. In zo’n gebied van droge huid met scheurtjes kan makkelijk een eczeem ontstaan. Dit wordt craquelé eczeem of asteatotisch eczeem genoemd (asteatotisch betekent niet vet, uitgedroogd).

Een droge huid kan over het hele lichaam voorkomen, maar zit vooral op de flanken, bovenarmen en onderbenen. Het gezicht, het behaarde hoofd en de plooien zijn beter beschermd tegen uitdroging omdat daar veel talgklieren zitten.

Wat is de behandeling?

Als er echte eczeemplekken zijn die veroorzaakt worden door uitdroging van de huid, wordt geadviseerd deze kortdurend te behandelen met een klasse 2 of 3 corticosteroïd in een vette basis, dus een zalf of vetzalf. De plekken zijn dan meestal in enkele dagen verdwenen.

Ter preventie adviseren wij minder vaak, minder warm en minder lang te douchen. Geen zeep gebruiken maar liever doucheolie of douche crème. Na het douchen gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huid barrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen.

Door na het douchen de huid met een beschermende vette crème in te wrijven verdampt er minder vocht uit de huid en krijgt de huid de kans om sneller volledig te herstellen. Het beste is een crème of zalf, die speciaal voor extra droge huid is ontwikkeld en daarbij hypoallergeen is te gebruiken.

Producten voor de droge huid die op recept worden voorgeschreven

De dermatoloog, maar ook de huisarts, kan zalven en crèmes voorschrijven voor een droge huid. De meeste van deze zalven en crèmes op recept worden vergoed door de zorgverzekeraar. Informeer bij twijfel bij uw zorgverzekeraar of het wordt vergoed. De zalven en crèmes die op recept worden gemaakt zijn eenvoudiger van samenstelling dan de producten van de cosmetica-industrie. Allerlei bestanddelen die maken dat het goed uitsmeert, snel intrekt, niet snel bederft en heerlijk ruikt, zitten er niet in. Deze producten zijn ook bedoeld voor patiënten die allergisch zijn voor geurstoffen, wolalcoholen of conserveringsmiddelen.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: U05
Laatst bijgewerkt op: 10-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien