Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Laboratorium

Urine onderzoek

Urine onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om onderzoek naar uw urine te laten doen. Hier kunt u nalezen wat dit onderzoek inhoudt.


Doel van het onderzoek

Een portie urine is die urine welke op een willekeurig moment geproduceerd wordt. In urine kunnen een groot aantal stoffen worden gemeten, die door de nieren worden uitgescheiden. De concentratie van deze stoffen kan informatie verschaffen over zeer uiteenlopende ziektebeelden. Daarom wordt er regelmatig onderzoek in urine verricht. Voor een aantal stoffen is het onderzoeken van een willekeurige portie urine voldoende, in enkele gevallen zelfs wenselijk.

Het onderzoek

Gebruik voor het opvangen van de urine, een speciaal daarvoor bestemd potje, dat u meekrijgt van het laboratorium of van de huisarts. Deze potjes zijn goed afsluitbaar en bevatten geen stoffen die de urine kunnen verontreinigen. Dit voorkomt een verkeerde uitslag.

Tenzij de arts anders aan u vraagt is de eerste portie urine in de ochtend het meest geschikt voor onderzoek. Deze urine is namelijk het meest geconcentreerd. Indien u erg vroeg wakker wordt, bijvoorbeeld om 3 uur ‘s nachts, vang dan liever de urine op een later tijdstip op, namelijk omstreeks de tijd dat u normaal opstaat. Sluit het potje meteen goed af zodat er geen verontreinigingen in de urine kunnen komen.

Om bacteriën zo min mogelijk de kans te geven is het belangrijk dat u het potje koel bewaart en binnen vier uur inlevert. Het potje afgeven met het bijbehorend aanvraagformulier, op het laboratorium in Dirksland. Het laboratorium is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00-17.00 uur. U kunt het potje ook vóór 10.00 uur inleveren bij de bloedafname in Hellevoetsluis of Brielle.

Wanneer uw behandelend arts ‘gewassen plas’ wil onderzoeken handelt u als volgt:
  • Gebruik een schoon potje
  • Was het geslachtsdeel alleen met water
  • Plas het eerste gedeelte van de urine uit in het toilet
  • Vang hierna de urine rechtstreeks in het potje op (middenstroom), het laatste gedeelte kunt u weer in het toilet plassen.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: U04
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien