Binnenkort wordt u opgenomen in verband met een uvulopalatoplastiek. Uw arts heeft u verteld wat de ingreep inhoudt. Hier kunt u het nog eens nalezen.
Doel van de operatie
Het doel van de operatie is het verruimen van de keelholte, wat noodzakelijk kan zijn bij mensen die bijvoorbeeld veel last hebben van snurken of bij het Obstructieve Slaap Apneu Syndroom (OSAS). Bij snurken is er alleen sprake van geluid dat ontstaat als gevolg van de slaapstand van het lichaam. Bij het Obstructieve Slaap Apneu Syndroom (OSAS) is er meer aan de hand. Hierbij gaat het snurken zo ver, dat de ademhaling sterk vermindert.
Voorbereiding
Voor de operatie moet u nuchter zijn. In de
Preoperatieve screening en Anesthesie vindt u de informatie over het nuchter zijn.
Het is van belang dat u in overleg met uw arts, een week voor de operatie geen Aspirine of andere bloedverdunnende medicamenten meer gebruikt, zoals Sintrommitis, Ascal, Marcamour en dergelijke. Dit in verband met de kans op een nabloeding. Overleg vooraf met uw behandelend arts als u deze middelen gebruikt. U wordt op de dag van de ingreep opgenomen op de dagbehandeling. De ingreep vindt plaats onder volledige verdoving.
De operatie
De meest effectieve manier is het verwijderen van het grootste deel van de huig en het zachte gehemelte. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser; voor de patiënt heeft dit hetzelfde resultaat. Als er nog keelamandelen aanwezig zijn, worden deze vaak weggehaald. De linker tekening laat de situatie zien vóór inkorten van de huig en het zachte verhemelte en vóór verwijdering van de amandelen; de rechter tekening laat de situatie na operatie zien. De overgang van de neus naar de keel wordt door deze operatie ruimer.
Na de ingreep
Na de operatie is de keel zeer gevoelig, vaak met uitstralende pijn naar de oren. Voor de pijn kan u Paracetamol gebruiken (tot 4 maal daags 1000 mg; eventueel zetpillen). Zorg dat u deze van tevoren in huis heeft. Zo nodig krijgt u een recept met sterkere pijnstillers. Kauwgom kauwen, koude dranken drinken (geen melk) en zuigen op ijsblokjes helpt ook voor de pijn. De pijn kan na enkele dagen weer wat toenemen, dit is normaal. Daarna wordt de pijn minder en is in het algemeen na twee weken over. In principe mag u de dag na de operatie naar huis. De eerste 3 á 4 dagen eet u koud en zacht voedsel (yoghurt, vla, pap en brood). Daarna mag u eten wat gaat.
Complicaties
In de praktijk komen complicaties bij deze ingreep weinig voor. Mogelijke complicaties die kunnen optreden zijn:
- In de eerste dagen na de operatie kan een nabloeding optreden. Meestal kan deze worden gestopt met een ijskraag en door het drinken van ijswater. Soms is het nodig om een nabloeding onder narcose te stelpen.
- Er kan een droog gevoel overblijven in de keel of een gevoel dat er een brok in de keel zit.
- Het uitspreken van een harde “g” of de “r” gaat niet goed meer.
- In uitzonderlijke gevallen kan het zachte gehemelte te kort worden, zodat de neusholte aan de achterzijde niet meer goed kan worden afgesloten. Bij drinken komt dan vloeistof via de neus naar buiten.
- Meestal is dit een tijdelijk probleem, soms is een operatie noodzakelijk, waarbij het zachte gehemelte weer wat langer wordt gemaakt.
Arts waarschuwen
- Als u koorts krijgt boven de 38,5°C.
- Als u helder rood bloed uit de mond verliest.
Nacontrole
Een week na de operatie komt u naar de polikliniek voor een nacontrole. Een afspraak voor de nacontrole maakt de verpleegkundige of de secretaresse van de afdeling voor u.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.